«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο Δήμος Έδεσσας διοργανώνουν την 𝟖η Πανελλήνια μαθητική συνάντηση "Εκπαίδευση και Λαογραφία 𝟐𝟎𝟐𝟔" στην Έδεσσα.
Συμμετέχουν 55 σχολεία από όλη την Ελλάδα. 10 σχολεία παρουσιάζουν εργασίες με ποικίλες θεματικές-κάποιες από αυτές είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Σπουδών του ΥΠΑΙΘΑ ' Δράσεις Ενεργού Πολίτη» - οι οποίες φιλοξενούνται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, αναδεικνύοντας όψεις του λαϊκού πολιτισμού, της τοπικής ιστορίας και της δημιουργικής μαθητικής έκφρασης.
45 σχολεία συμμετέχουν με παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά τραγούδια και θεατρικά δρώμενα, μεταφέροντας στη σκηνή τον παλμό της ελληνικής παράδοσης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της διοργάνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ήθη και έθιμα από διαφορετικές περιοχές και να γνωρίσουν βιωματικά τον πλούτο της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Με αυτόν τον τρόπο, ο πολιτισμός δεν αποτελεί απλώς αντικείμενο μελέτης, αλλά γίνεται βίωμα, εμπειρία και δημιουργική έκφραση.
Η δράση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση και τη μετάδοση της παράδοσης από γενιά σε γενιά, ενισχύοντας την πολιτισμική συνείδηση των νέων και καλλιεργώντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την κοινή μας κληρονομιά.»
Μάρθα Ιορδανίδου
Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Πέλλας
τηλ.: 2381305437
Δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου, 2026