Pellanet

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, Υπουργική Απόφαση για την συγκρότηση Επιτροπής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με αρμοδιότητα τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας κατανομής των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών.

Η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να διορθώνει τυχόν σφάλματα ή αστοχίες στην κατανομή γαιών, τα οποία εντοπίζονται σε συσχέτιση με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Επίσης θα έχει το δικαίωμα να διενεργεί ανακατατάξεις των κατανεμηθέντων γαιών στις περιπτώσεις που σε τμήματα ή σε ολόκληρη την βοσκήσιμη γαία απαγορευτεί η βόσκηση ή χαρακτηριστεί αναδασωτέα.

Η επιτροπή θα διενεργεί την κατανομή σε νέους κτηνοτρόφους ή κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να μετάσχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Επιτροπή θα ασκεί τις αρμοδιότητές της μέχρι την κατάρτιση και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από τις Περιφέρειες, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο 4351/2015 πρέπει να έχουν εγκριθεί μέχρι 31-12-2019. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα η κατανομή θα διενεργείται σύμφωνα με τα κριτήρια που για την επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων και τους κανόνες κατανομής που ορίζονται στην ΚΥΑ 873/2015 και των άρθρων 6 παρ 1 και 10 του ν. 4351/2015 με ειδική μέριμνα σε περιφέρειες που δραστηριοποιούνται ομάδες κτηνοτρόφων εκτροφής αυτοχθόνων φυλών να χορηγούνται γειτονικοί βοσκότοποι ώστε να αποτρέπεται η επιμιξία με άλλες φυλές.

Οι Περιφέρειες έχουν την υποχρέωση να διατηρούν το ποσό που θα εισπράττουν από τη μίσθωση των βοσκήσιμων γαιών σε ειδικό λογαριασμό και να το διαθέτουν αποκλειστικά για την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Τις ειδικότερες ρυθμίσεις για την λειτουργία της Επιτροπής και την διαδικασία μίσθωσης των βοσκήσιμων γαιών μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι δε συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

11:10 - Εορτασμός «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

10:56 - ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ»

12:02 - Από τα Γιαννιτσά στην Κρακοβία: Το 1ο Γυμνάσιο σε μια ευρωπαϊκή εμπειρία μάθησης και συνεργασίας.

12:00 - ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:56 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 114ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Γιαννιτσών

11:53 - 11ος Νυχτερινός Δρόμος Νερού Έδεσσας – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025