Pellanet

Διαφορά 25% μεταξύ εγκεκριμένης δαπάνης και σημερινών τελικών τιμών ανατρέπει πλάνα επενδύσεων αγροτών

Χάσµα που κυµαίνεται µεταξύ 20-25% σε σχέση µε τον εγκεκριµένο προϋπολογισµό και της τελικής τιµής που καλείται να αγοράσει ο αγρότης τα αγροτικά µηχανήµατα, προκύπτει σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς για τους δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης.

Το ζήτηµα ανατιµολόγησης σε ενέργεια, εργατικά και εξοπλισµό αντιµετωπίζουν και οι δικαιούχοι στη Μεταποίηση που βλέπουν τον επενδυτικό τους φάκελο να «φουσκώνει» µέρα µε τη µέρα, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αναµένεται να ανατρέψουν και τα πλάνα εκείνων που θα εγκριθούν στα πλαίσια του Μέτρου άρδευσης.

«Προφανώς µετά από 3-4 χρόνια που δώσαµε εµείς τις προσφορές οι τιµές έχουν αλλάξει. Αυτές τότε ήταν από τις κανονικές συνθήκες. Πλέον µε όλα αυτά που έχουν γίνει, το χάσµα εγκεκριµένης και τελικής τιµής είναι πολύ µεγάλο», αναφέρει στην Agrenda πηγή από τον χώρο των µηχανηµάτων λέγοντας πως έτσι «είτε ο αγρότης καταλήγει να λαµβάνει τεχνικά µικρότερο ποσοστό ενίσχυσης, είτε έρχεται σε αντιπαράθεση µε τον προµηθευτή ζητώντας να αγοράσει µε τις τιµές που ίσχυαν την ηµέρα που υπέβαλε τον φάκελο ενίσχυσης».

Πηγές πάντως από τον χώρο των µελετητών αναφέρουν ότι ναι µεν η κατάσταση έχει ανατραπεί σε σχέση µε τα κόστη, αλλά οι περισσότεροι δεν κάνουν πίσω µε τη λογική «όσα πάρω». Αυτή τη στιγµή πάντως το πρόβληµα είναι χρηµατοοικονοµικό. Οι αγρότες βρίσκονται εν µέσω καλλιεργητικής περιόδο και τώρα είναι η περίοδος που χρειάζονται ρευστότητα καθώς ξοδεύουν χρήµατα για εφόδια, οπότε οι επενδύσεις σε εξοπλισµό και την κατασκευή υποδοµών µπαίνει σε δεύτερη µοίρα. Εξού και οι αντιδράσεις µελετητών και δικαιούχων για την υποχρέωση αιτήµατος πληρωµής στο 20% του εγκεκριµένου σχεδίου έως τις 31 Αυγούστου. Σηµειώνεται εδώ πως είναι και κάποιοι που ακόµη δεν τα έχουν βρει µε τις τράπεζες για δανεισµό, κάνοντας όλο και πιο δύσκολο το όλο εγχείρηµα υλοποίησης.

Όσον αφορά τώρα τα µελλοντικά προγράµµατα εκσυγχρονισµού αγροτικού εξοπλισµού και µεταποίησης που θα προκηρυχθούν στα πλαίσια του Ταµείου Ανάκαµψης και Αναπτυξιακού Νόµου, το κρίσιµο είναι να είναι µικρό το διάστηµα µεταξύ κατάθεσης φακέλων και έγκρισης της επένδυσης ώστε να µην αντιµετωπιστούν παρόµοια προβλήµατα ώστε ο αρχικός προϋπολογισµός να επαρκεί για να ολοκληρωθούν µε βάση τον αρχικό προγραµµατισµό. Σηµειώνεται εδώ είναι πως στα νέα Σχέδια Βελτίωσης (όποτε και αν προκηρυχθούν), θα αλλάξει ο πίνακας εύλογου κόστους επενδύσεων µε βάση τις τρέχουσες τιµές, σύµφωνα µε τις διαχειριστικές αρχές.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV