Σε τρεις δόσεις εξελίχθηκαν οι συσκέψεις για τα ροδάκινα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου, η γνωριμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και ειδικά των συμπύρηνων αυτή την περίοδο, συνδυάστηκε με λίγο από το γνωστό διαίρει και βασίλευε αλλά και με έντονο των στοιχείο των δημοσίων σχέσεων σε μια παραγωγική τάξη που γοητεύεται εύκολα στους διαδρόμους της εξουσίας.
Αντιπροσωπεία από Πέλλα αποτελούμενη από καλλιεργητές αλλά και μεταποιητές (ΕΚΕ - Kronos, Venus κ.α.) είδε στις 2 το μεσημέρι τον υπουργό Μάκη Βορίδη. Τον ίδιο είχαν συναντήσει νωρίτερα και αγρότες από τον Τύρναβο (με κύριο θέμα τα αμπελοοινικά), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση (του υπουργού) με αντιπροσπωπεία από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο στη διάρκεια της οποίας, εξετάσθηκαν κυρίως θέματα αποζημιώσεων, παλιών στα ροδάκινα και πολύ πρόσφατων στα φασόλια Πρεσπών. Μια τελευταία συνάντηση έγινε πριν από λίγη ώρα με ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, στην οποία την πολιτική ηγεσία εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι λύσεις βρίσκονται ακόμα μακριά, στην καλύτερη περίπτωση οι αγρότες θα μπορούν να περιμένουν ένα είδος προκαταβολής για τις ζημιές που έγιναν από τις χαλαζοπτώσεις. Ακόμα και γι’ αυτό πάντως ο κ. Βορίδης δεν δεσμεύθηκε με σαφή τρόπο, καθώς η προκαταβολή μπορεί να έρθει και τα Χριστούγεννα. Τρόπος βελτίωσης της συναλλακτικής σχέσης με τη βιομηχανία για τα συμπύρηνα δεν διαφαίνεται, οι σκοπιμότητες και τα λάθη που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στον τρόπο παραλαβής δύσκολα θα διορθωθούν μεσούσης της καμπάνιας και όπως είναι φυσικό το κόστος μεταφέρεται στην πλευρά των παραγωγών. Σημειωτέων ότι τα 26 λεπτά το κιλό που είχε υποσχεθεί αρχικά η ΕΚΕ καθίστανται ανέφικτα για τους περισσότερους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να περνάει σαν δεύτερη ποιότητα για κομπόστα και σαν Τρίτη για χυμό. Την ίδια στιγμή η πρώτη ποιότητα κινείται άνευ διαβεβαίωσης ως προς την τιμή.
Κατά τα λοιπά, λίγη υπόσχεση για προγράμματα διάθεσης φρούτων στα σχολεία και στα ιδρύματα και κάποιες εκ νέου διαβεβαιώσεις για την αναγνώριση της Διεπαγγελματικής, ολοκληρώνουν το πλαίσιο των συναντήσεων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις, πολλή συζήτηση έπεσε, αλλά πάλι χωρίς κάτι χειροπιαστό έφυγαν οι παραγωγοί ροδάκινου από τη Βάθη, όπου συναντήθηκαν την Τρίτη 6 Αυγούστου σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις οι παραγωγοί από το νομό Πέλλας με τον υπουργό Μάκη Βορίδη και οι παραγωγοί από την Ημαθία με τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα. Ο υπουργός, δεσμεύθηκε, όπως δήλωσαν στην Agrenda ο πρόεδρος το ΑΣ Πέλλας Μιχάλης Φαρμάκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Καλυβίων Νικόλαος Μηνάς, πως θα γίνουν κινήσεις για να λυθούν τα νομικά κολλήματα που εμποδίζουν προς το παρόν την εφαρμογή της χυμοποίησης και δωρεάν διανομής χυμού αλλά και ροδακίνων και αμέσως μετά η ηγεσία στη Βάθη θα προχωρήσει τις διαδικασίες. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως θα μεριμνήσει ούτως ώστε να πέσουν τα απαιτούμενα κριτήρια για την ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης, ούτως ώστε να μπορεί να ιδρυθεί μία στο ροδάκινο. Όπως δήλωσε ο Ν. Μηνάς, που πρότεινε μέσα σε πολλά άλλα την ίδρυση φορέα που θα έχει ευθύνη για έρευνα της αγοράς και της προώθησης του ροδακίνου, καθώς των επιθυμητών ποικιλιών, κάτι δηλαδή σαν μίνι «αγροτικό επιμελητήριο» για το προϊόν, αφού δεν υπάρχει καθολικό.
Οι ενισχύσεις De minimis αποκλείστηκαν, όπως αναφέρθηκε από τον Τάσο Χαλκίδη, προέδρου του αγροτικού συνεταιρισμού Βέροιας, στη συνάντηση που είχαν οι παραγωγοί από την Ημαθια με τον Κώστα Σκρέκα, βεβαιώσεις όμως πήραν οι αγρότες πως με κάποιο τρόπο θα ενισχυθούν, καθώς δεν έχουν πια χρήματα να μπουνε στα χωράφια για την επόμενη σεζόν. Πιθανότερη είναι η ρύθμιση για καταβολή κάποιων προκαταβολών αποζημιώσεων, με ορίζοντα βέβαια το φθινόπωρο, καθώς απαιτείται να έρθει ο Σεπτέμβρης για να περατωθούν κάποιες διεργασίες στον ΕΛΓΑ.
Τα λεγόμενα «στέκια» δεν έλειψαν από τις συζητήσεις των διαδρόμων στη Βάθη. Οι γνωστές μικρές ομάδες που εκτός συνεταιρισμού πουλάνε σε εργοστάσια, για να γλιτώνουν κάποια συνεταιριστικά έξοδα, τώρα που δεν αγοράζει η βιομηχανία ούτε από αυτούς, έχουν επιστρέψει στα σκαλοπάτια των συνεταιρισμών, είτε αυτών που έχουν βιομηχανία είτε αυτών που πουλάνε μεγάλες ποσότητες στη βιομηχανία.
Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, όπως δήλωσε ο Χρήστος Μωραλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατών και ο Τάσος Χαλκίδης, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πήγαν στο υπουργείο ζητώντας στρεμματική ενίσχυση και εφόσον δε γίνεται κάτι τέτοιο ελπίζουν σε προκαταβολές ΕΛΓΑ. Αν δε γίνει κάτι τέτοιο, αν δεν έχουν οι παραγωγοί κάποιο εισόδημα μέχρι το χειμώνα, θα κατεβούν με τα τρακτέρ στα μπλόκα, δήλωσε ο Τάσος Χαλκίδης.
agronews.gr
Δημοσιεύτηκε στις 7 Αυγούστου, 2019