Pellanet

Διαβούλευση για τη βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος της αντιβροχικής και αντιχαλαζικής προστασίας

Με δεδομένη την προοπτική έγκρισης για τον επόμενο χρόνο του ετήσιου προγράμματος επιχορήγησης μέσων Ενεργητικής Προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από το χαλάζι, τις ακραίες βροχοπτώσεις και τον παγετό και με αφορμή σχετικά αιτήματα φορέων και παραγωγών, ο ΕΛΓΑ απευθύνει κάλεσμα για υποβολή προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση των συστημάτων αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη (αγρότες, φορείς τους, κατασκευαστές κλπ ).

Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν ανά καλλιέργεια (είδος και πυκνότητα φύτευσης) και φυσικό αίτιο προστασίας (χαλάζι ή και βροχή), και θα πρέπει να είναι αναλυτικές όσον αφορά στην τοποθέτηση των υλικών της υποδεικνυόμενης εγκατάστασης και τη στρεμματική κοστολόγηση των επιμέρους υλικών.
Το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ έχει αξιολογηθεί τεχνικά αφού πρωτίστως τυγχάνει ευρείας αποδοχής εκ μέρους των παραγωγών με τη μέση απορροφητικότητα του να κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια στα τρία (3) εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί από το 2002 εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) στρέμματα καλλιεργειών αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων και ακτινιδιάς, ενώ και η καλλιέργεια της ροδιάς έχει ενταχθεί τελευταία στο πρόγραμμα. Το αντιχαλαζικό δίχτυ προστατεύει απόλυτα την καλλιέργεια από τις χαλαζοπτώσεις τοποθετούμενο πάνω σε πλέγμα από συρματόσχοινα το οποίο εφαρμόζεται σε στύλους που τοποθετούνται επί της κάθε γραμμής φύτευσης. Παράλληλα αναβαθμίζει ποιοτικά τα παραγόμενα προϊόντα (π.χ. ομοιόμορφος χρωματισμός των μήλων), εξοικονομεί πόρους (μειωμένες αρδευτικές ανάγκες) και προστατεύει την παραγωγή από καύσωνα. Η εγκατάσταση αντιβροχικής μεμβράνης που εφαρμόζεται τελευταία στις καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου συνδυάζεται με την αντίστοιχη των αντιχαλαζικών διχτυών και στηρίζεται σε παρόμοια πιο ενισχυμένη μορφή υποστύλωσης. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ επισημαίνει ότι μεριμνώντας τόσο για την αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργειών των αγροτών όσο και για την πρόληψη των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένει ανοικτός σε τεκμηριωμένες προτάσεις που προάγουν την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου, 2015


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ