Pellanet

Δικαίωση με νέα εγκύκλιο για αγρότες που έμειναν εκτός Αναπτυξιακού Νόμου

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση βρίσκονται, πλέον, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι «είδαν» τους επενδυτικούς φακέλους τους, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου «Ν.4399/2016», να απορρίπτονται αδικαιολογήτως, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας από αξιολογητές.

 

Η πολυπόθητη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης, που ξεμπλέκει το «κουβάρι» και με τις απαραίτητες διευκρινιστικές οδηγίες τερματίζει την «ομηρεία», στην οποία είχαν περιέλθει επί μακρόν οι εν λόγω επενδύσεις, εκδόθηκε στις 6 Μαΐου, από την αρμόδια Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

 

Το μακροσκελές κείμενο, που βάζει, επιτέλους, τα πράγματα στη θέση τους, έχει σταλεί, ήδη, στις εντεταλμένες υπηρεσίες των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας κι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα με τα «παγωμένα», από το 2018, επενδυτικά σχέδια του πρωτογενούς τομέα. Απομένει πλέον να συγκληθούν οι κατά τόπους Επιτροπές Αξιολόγησης και να βρεθεί τρόπος για να διορθωθεί η αδικία, που είχε καταγραφεί, με δεδομένο ότι παρόμοιες επενδύσεις στις άλλες περιφέρειες της χώρας, εγκρίθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και καιρό και μάλιστα πολλές έχουν ήδη υλοποιηθεί.

 

Πηγές με γνώση της κατάστασης, από το χώρο των παραγωγών και των μελετητικών γραφείων ανέφεραν στην Agrenda ότι στην κατηγορία των «αδικημένων», από τη λανθασμένη ερμηνεία του νόμου, ενδέχεται να εμπίπτουν έως και πάνω από 200 επενδυτικά σχέδια για την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων στο γεωργικό τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό, που ίσως να κυμαίνεται μεταξύ 70-80 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, αφορούν σε φακέλους ενδιαφερόμενων από την Κεντρική Μακεδονία, η οποία σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας «κυνήγησε» το θέμα ασκώντας σχετικές πιέσεις και μένει πια να κινητοποιήσει και την Επιτροπή Αξιολόγησης για να προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι φάκελοι.

 

«Με την ερμηνευτική εγκύκλιο ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το τοπίο στα 4-5 σημεία, που παρέμεναν, ενδεχομένως, αδιευκρίνιστα για τις επενδύσεις στο γεωργικό τομέα και οδήγησαν κάποιους αξιολογητές αρχικά να τις απορρίψουν», μας ανέφερε πηγή στο χώρο των μελετητικών γραφείων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται πλέον μεταξύ άλλων πως ως τόπος εγκατάστασης λογίζεται το σύνολο της εκμετάλλευσης, η οποία συνήθως αποτελείται από διάσπαρτα αγροτεμάχια, ο γεωργικός ελκυστήρας και τα παρελκόμενα, επίσης θεωρούνται ως ολοκληρωμένη γεωργική επένδυση (πριν την αποσαφήνιση δεν το αποδεχόταν οι αξιολογητές, επειδή ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει η έννοια της έδρας) και χαρακτηρίζεται παραγωγικός εξοπλισμός. Λύση δίδεται και ως προς το ζήτημα της αντικατάστασης μισθωμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού, με καινούριο, αφού ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για μίσθωση εξοπλισμού στις εργασίες, αλλά για παροχή υπηρεσίας, ενώ αίρεται και η όποια σύγχυση υπήρξε για το τί πραγματικά ορίζει ο 702 απαλλακτικός κανονισμός, σε σχέση με επενδύσεις σε εκμεταλλεύσεις με μονοετείς καλλιέργειες.

 

Πηγή

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV

15:32 - Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα

15:27 - Αποκατάσταση κλιματισμού στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών

15:23 - Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια του Γιώργου Αλεξόπουλου

15:14 - Ο Κόσμος αγκάλιασε την ιδέα του … EDESSA CHERRY FESTIVAL

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»