Pellanet

Έντονες αντιδράσεις αγροτών Σκύδρας για τον αποκλεισμό τους από τις επισκέψεις Λιβανού

Με επιστολή διαμαρτυρίας ο Αγροτικός Σύλλογος δήμου Σκύδρας γνωστοποιεί για άλλη μια φορά στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής και απαιτούν μια δια ζώσης συνάντηση μαζί του ώστε να συζητηθούν τα αιτήματά τους για εύρεση δίκαιων λύσεων στα προβλήματα ενισχύσεων, εργατικών χεριών, και κόστους παραγωγής.

Αναλυτικά ο αγροτικός σύλλογος αναφέρει:

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας: ΝΤΡΟΠΗ σ΄αυτούς που μας απέκλεισαν απ΄το να συναντήσουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

 • Ποιοί είναι αυτοί που μας απέκλεισαν; …και για ποιό λόγο;
 • Γιατί άλλαξαν τελευταία στιγμή το πρόγραμμα και δεν επισκέφτηκε τελικά ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός την Σκύδρα, που είναι το αγροτικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας;
 • Ποιοι είναι αυτοί που εξέθεσαν τον ίδιο τον ΥΠΑΑΤ και τη Κυβέρνηση συνολικά, με αυτό το θέατρο του παραλόγου; Θα αποδοθούν ευθύνες.
 • Με ποιά κριτήρια δεν επέτρεψαν κάποιοι την εκπροσώπηση των νόμιμων εκπροσώπων του Αγροτικού Κόσμου της Σκύδρας; Είχαν άραγε κάτι να φοβηθούν;

Τέλος, χαιρετίζουμε την κίνηση αποχώρησης από τη σύσκεψη της Έδεσσας του Αντιδήμαρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Σκύδρας Σταύρου Πασχαλίδη κι ευελπιστούμε σε μια κίνηση καλής θέλησης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους τοπικούς βουλευτές, για μια δια ζώσης συνάντηση  στη Σκύδρα.

Παρά το γεγονός πως συμπληρώθηκαν 20 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της διακυβέρνησης της χώρας, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως η πληθώρα των εξαγγελιών σας παραπέμφθηκε στις καλένδες… και στον αποκλεισμό μας από την προσχθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως αγρότες της Πέλλας και συγκεκριμένα του Δήμου Σκύδρας, δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται και παρά το γεγονός πως όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση μας υποσχόσασταν άμεσες λύσεις στα προβλήματά μας, ως κυβέρνηση πράττετε κι εσείς τα ίδια σαν τους προηγούμενους.

Πέρασε τόσος καιρός χωρίς να γίνει το παραμικρό και όλοι μας έχουμε ν΄αντιμετωπίσουμε ένα αβέβαιο μέλλον. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε περαιτέρω στην οικονομική μας εξαθλίωση και δεν θα σας αφήσουμε να οδηγήσετε μια ολόκληρη γενιά αγροτών στον αφανισμό και την ξενιτιά.

Μην συνεχίζετε την ίδια τακτική και εθελοτυφλείτε. Δώστε επιτέλους άμεσες και δίκαιες λύσεις στα χρόνια προβλήματά μας:

 1. ΕΛΓΑ:
  Αρχίστε επιτέλους την αναθεώρηση του απαρχαιωμένου κανονισμού.
  Συμπεριλάβετε επιτέλους και την κλιματική αλλαγή, που διαρκώς τα τελευταία χρόνια καταστρέφει το βιός μας.
  (Βάλτε τέλος στις περιφερειακές ανισότητες)
 1. ΝΕΑ ΚΑΠ:
  Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων.
  Επιτέλους επιδοτείστε την παραγωγή.
  Συνδεδεμένες σε ροδάκινο και νεκταρίνι, που ν΄ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.    
 1. ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
  Μείωση της Φορολογίας.
  Κατάργηση ΦΠΑ αγροεφοδίων.
  Κατάργηση ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων.
  Επιστροφή Πετρελαίου.
  Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος με αναδρομική ισχύ.
 1. ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ:
  7η σερί χρονιά που συνυπογράψατε το εμπάργκο και είμαστε μετέωροι.
 1. ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ:
  Καμία εξαίρεση αγροτών (είτε Ειδικού, είτε Κανονικού Καθεστώτος) από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και παράλληλη συμμετοχή όλων των αγροτών με αναδρομική ισχύ, σ΄όλες τις προηγούμενες προκαταβολές και καμία εξαίρεση από τις επόμενες.
 1. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔ:
  Πλήρη απαλλαγή των αγροτών από την πληρωμή του ΕΦΚΑ, καθ΄όλη τη διάρκεια της Πανδημίας.
  Ένταξη και του αγροτικού κλάδου στην έκπτωση ενοικίων των φοιτητών.
  Κορωνοβοήθημα σ΄όλους τους δενδροκαλλιεργητές με βάση το ΟΣΔΕ.
 1. ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ:
  Απλοποίηση διαδικασιών, με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα.
 1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ DE MINIMIS“ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 2020:
  Μετά από 8 μήνες μαθαίνουμε ότι τα ποσά είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ και οι ποικιλίες ελάχιστες. Θα έπρεπε να ντρέπεστε για την ενίσχυση που δίνετε. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Απαιτούμε δικαιοσύνη και να αποδοθεί το πραγματικό μέγεθος ζημίας στις πραγματικές ποικιλίες. Πρέπει να σταματήσετε το παραμύθι ότι αυτές τις ποικιλίες και τα ποσοστά τα έδωσε ο ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά το πώς και το τι μεσολαβεί στις κλειστές πόρτες του ΥΠΑΑΤ και βγάζετε τα νούμερα και τα μαγειρέματα που γίνονται.

Έστω και καθυστερημένα δώστε το πραγματικό μέγεθος της ζημίας στους παραγωγούς και αφήστε τους να κάνουν αυτό που ξέρουν. Να καλλιεργούν κύριοι της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια στην αγροδιατροφική αλυσίδα, παρόλο τις αντιξοότητες που είχε και έχει σε όλη την περίοδο των μέτρων.

Με εκτίμηση,
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας σε

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου, 2021


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.