Τις τεράστιες σε έκταση και μέγεθος ζημιές που προκλήθηκαν από τον αιφνίδιο παγετό της 22ας Απριλίου στις δενδροκαλλιέργειες του ορεινού όγκου Έδεσσας και Αλμωπίας, διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν ο Γιώργος Καρασμάνης ο οποίος το τελευταίο τριήμερο περιόδευσε στις βαρύτατα πληγείσες περιοχές.
Ο πρώην Υπουργός, βίωσε την απόγνωση και την απελπιστική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πληγέντες καλλιεργητές από την ολοκληρωτική καταστροφή κυρίως σε κερασιές στο στάδιο του καρπιδίου, όπως και σε βερίκοκα, πρώιμες ποικιλίες ροδάκινου, δαμασκηνιές, ακτινίδια και άλλες καλλιέργειες. Κατέθεσε δε ερώτηση στη Βουλή με την οποία επισημαίνει ότι τα θύματα της τελευταίας θεομηνίας, δέχτηκαν την χαριστική βολή, καθώς είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι ποίοι επί μήνες εμπαίζονται και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για ζημιές του 2016. Καλεί δε τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών να προχωρήσει σε άμεση και δίκαιη εκτίμηση των τελευταίων καταστροφών, να εντάξει στις δηλώσεις των πληγέντων και τις ζημιές από ενδιάμεσους παγετούς που προηγήθηκαν, να αναστείλει την πληρωμή υποχρεώσεων των πληγέντων και να μεριμνήσει για την ¨εδώ και τώρα¨ αποζημίωση τους για τις περσινές ζημιές.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, μετά την οδυνηρή εμπειρία από την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές υπογραμμίζει και τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η βιβλική καταστροφή και στην τοπική αγορά, σε όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους (εμπόρους, εργάτες, διακινητές, τυποποιητές, καταστηματάρχες κλπ) από την ολοσχερή απώλεια των χρημάτων που θα ¨έπεφταν¨ σε αυτήν από την προσδοκώμενη μέχρι προ ημερών παραγωγή.
Επισημαίνει δε για ακόμη μια φορά την καταστροφική πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και κυρίως την κατάργηση ή την μη εφαρμογή μέτρων της προκατόχου Κυβέρνησης μας για την απόλυτη προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών μας.
Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων, ο ίδιος στο σύντομο διάστημα της υπουργικής θητείας του είχε προωθήσει τη δημιουργία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού ασφαλιστικού συστήματος για τους παραγωγούς μας, όπως, κυρίως, μεταξύ άλλων:
- Το Μέτρο 17 για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα και την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωονόσους και φυτασθένειες (ακαρπία καρπόπτωση, πράσινο σκουλήκι για το βαμβάκι)–Μέτρο το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση κατάργησε!
- Το Μέτρο Μ5 με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ με γενναία επιδότηση των επενδύσεων και ενίσχυση κατά 80% για τους μεμονωμένους παραγωγούς και κατά 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών. Με παράλληλη πρόβλεψη του Μέτρου (Μ09) 27 εκατομμυρίων για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών.
- Την υπόδειξη (κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για της αγροτικούς συνεταιρισμούς) της ενδεδειγμένης εφαρμογής του άρθρου 71 του νόμου 4235, που με τροπολογία επίσης Καρασμάνη τον Φεβρουάριο του 2014 υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα, στο οποίο ορίζεται ότι η ακαρπία και η καρπόπτωση, από οποιαδήποτε αιτία και εάν προέρχονται, καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
- Την παράδοση από τον ίδιο στη διάδοχο νέα ηγεσία του Υπουργείου απόλυτα τεκμηριωμένων προτάσεων (έτοιμες τροπολογίες που απλά ο Γιώργος Καρασμάνης δεν πρόλαβε να καταθέσει) με μία εξ αυτών να προβλέπει τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών της τρέχουσας χρονιάς, με την αποζημίωση που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί.
Υπενθυμίζει ακόμη τις εξοργιστικές αυθαιρεσίες, όπως την εκχώρηση 50 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του Οργανισμού τα οποία η Κυβέρνηση μας παρέδωσε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς ακόμη να τα επιστρέψει στους δικαιούχους παραγωγούς, αλλά και το ¨κούρεμα¨ του 20% των αποζημιώσεων των παραγωγών για το 2016!
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης
Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής καταγράφονται στις δενδροκαλλιέργειες του ορεινού όγκου Έδεσσας και Αλμωπίας, από τον φοβερό και σπάνιο για την εποχή παγετό που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου. Εφιαλτικές ώρες βίωσαν οι καλλιεργητές που, μάταια μέσα στην απελπισία τους, ανάβοντας φωτιές με ό,τι έβρισκαν, επί ώρες έδιναν απέλπιδα μάχη να προστατέψουν τα δέντρα τους από τους -5 μέχρι και -8 βαθμούς όπου είχε κατρακυλήσει το θερμόμετρο.
Το φως της ημέρας, αποκάλυψε την απίστευτη έκταση και το μέγεθος των ζημιών που φτάνουν μέχρι και το 100% κυρίως στις κερασιές που ¨χτυπήθηκαν¨ στο στάδιο του καρπιδίου (με συνέπεια να εξανεμιστεί κάθε ελπίδα για την προσδοκώμενη φετινή σοδειά), αλλά και σε βερικοκιές, δαμασκηνιές, πρώιμες ποικιλίες ροδάκινου, μηλιές, ακτινίδια κλπ.
ΕΠΕΙΔΗ, οι βαρύτατα πληγέντες καλλιεργητές, είναι οι ίδιοι που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για ζημιές που υπέστησαν το 2016 από παγετούς, χαλάζι και βροχοπτώσεις ενώ, επίσης, περιμένουν ακόμη δικαίωση σε ενστάσεις τους που εκκρεμούν από το 2015…
ΕΠΕΙΔΗ, με την τελευταία καταστροφή έχουν περιέλθει σε πλήρη απόγνωση και σε απόλυτη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (πληρωμές εισφορών, ΕΝΦΙΑ, εισφορών, δανείων, φόρων εισοδήματος με τους αυξημένους μάλιστα συντελεστές) – ακόμη και να επιβιώσουν…
ΕΠΕΙΔΗ, για τις προηγούμενες ζημιές του 2016 είχαν πάρει υποσχέσεις, αρχικά ότι θα πληρωνόντουσαν τα Χριστούγεννα, στη συνέχεια οι πληρωμές αναβλήθηκαν για το Πάσχα, αλλά χρήματα δεν πήραν ακόμη και τώρα τους λένε ότι θα τα πάρουν τον… Ιούνιο…
ΕΠΕΙΔΗ, με τη χαριστική βολή της 22ας Απριλίου, εξαντλούν πλέον τα τελευταία όρια της αντοχής τους, καθώς μετά την καταστροφή που υπέστησαν δεν θα εισπράξουν τις προκαταβολές που περίμεναν μέσα στον Μάϊο από τους εμπόρους…
ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο Υπουργός
- Να μεριμνήσει για την άμεση – ει δυνατόν σήμερα – πληρωμή τους για τις ζημιές του 2016, προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την φροντίδα των καλλιεργειών τους.
- Να δώσει εντολή για τάχιστη και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών τους από τον πρόσφατο και αναμφισβήτητο καταστροφικό παγετό.
- Να ενταχθούν στις δηλώσεις και οι ζημιές από παγετούς που είχαν προηγηθεί της 22ας Απριλίου ακόμη και σε πεδινά διαμερίσματα από τοπικούς θύλακες παγετού, λόγω μικροκλίματος, σε δαμάσκηνα, ακτινίδια, πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων και άλλες καλλιέργειες.
- Να αναστείλει την πληρωμή των υποχρεώσεων στις οποίες οι πληγέντες αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθώς δεν μπορούν ούτε καν να επιβιώσουν.
- Να επιστρέψει πάραυτα στους μοναδικούς δικαιούχους – δηλαδή στους πληγέντες παραγωγούς – τα 50 εκατομμύρια ευρώ που αυθαίρετα η σημερινή Κυβέρνηση έχει εκχωρήσει από τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ.
Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου, 2017