Pellanet

Γιώργος Καρασμάνης: Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες της Πέλλας

Στις 18 Ιουλίου 2014, πριν πέντε χρόνια, επί υπουργίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Αγροτικό Πρόγραμμα της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020, προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, με 20 παρεμβάσεις αναπτυξιακού, επενδυτικού και πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα, με στόχο να ανακάμψει το αγροτικό εισόδημα και να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο.

Επιλέξαμε – όχι τυχαία, αλλά μετά από ανάλυση, γνώση, σχεδιασμό και δημόσια διαβούλευση με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους της κοινωνίας - την τόνωση της αγοράς αγροτικών προϊόντων, το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό, κυρίως μέσω της ποιότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ευρύτερο πρωτογενή τομέα και τη στήριξη των νέων μας αγροτών.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά και ενόψει της κρίσιμης απόφασης που καλούμαστε όλοι να πάρουμε μπροστά στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, θεωρώ ανάγκη και υποχρέωση να σας ενημερώσω με κάθε ειλικρίνεια για το τι πραγματικά έγινε αυτό το χρονικό διάστημα και ποια πιστεύω ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της χώρας μας για τον νέο Αγροτικό Πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027 με τη νέα πλέον Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους καινούργιους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, με γνώμονα πάντα τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της πατρίδας μας.

Στο πρόγραμμα που υποβάλαμε ιεραρχήσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα τη στήριξη των νέων αγροτών. Το 2014 εντάξαμε 11.116 νέους παραγωγούς σε ολόκληρη την Ελλάδα – με το Νομό Πέλλας το δεύτερο Νομό σε νέους αγρότες στη χώρα (584 νέοι και νέες) – με ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ, ενώ το 70% των χρημάτων αυτών (136 εκατ. ευρώ) καταβλήθηκε στους δικαιούχους μέσα σε τρεις μήνες. Παράλληλα, για πρώτη φορά στα χρονικά, εντάξαμε στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών και άλλους 3.224 επιλαχόντες, ενώ ταυτόχρονα ξεμπλοκάραμε το παλιό πρόγραμμα του 2009 και καταβάλλαμε στους δικαιούχους τη 2η και 3η δόση των ενισχύσεων με 22 εκατ. ευρώ συνολικά.

Δεν μείναμε μόνο εκεί. Δώσαμε σε όλους τους νέους αγρότες της πατρίδας μας κάτω των 40 ετών ένα επιπλέον «bonus» για μια ολόκληρη πενταετία με επιπλέον ενίσχυση 25% επί της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων, μέσω του λεγόμενου Εθνικού Φακέλου της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Και το κυριότερο ήταν πως, από την 1.1.2015 ενεργοποιήσαμε τη δυνατότητα που παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί για περαιτέρω αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.

Και βέβαια προβλέψαμε για την επταετία 2014-2020 ένα επιπλέον κονδύλι 240 εκατ. ευρώ για την προσέλκυση και άλλων 16.000 νέων στο αγροτικό επάγγελμα, με γνώμονα ότι οι νέοι θα είναι εκείνοι που θα φέρουν την ανανέωση και άνθηση στον κόσμο της υπαίθρου. Από τους πόρους αυτούς ήδη ενισχύθηκαν 936 νέοι και νέες στο Νομό μας.

 

Η δεύτερη μεγάλη μας προτεραιότητα προ πενταετίας ήταν η ενδυνάμωση και ενίσχυση των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες παραμένουν για εμάς ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής γεωργίας, επιδιώκοντας μέσω αυτών να στηρίξουμε την απασχόληση στην ύπαιθρο, να τονώσουμε την παραγωγή και να κάνουμε το ποιοτικό άλμα για την κατάκτηση και νέων αγορών, κυρίως στο εξωτερικό, παρέχοντας ταυτόχρονα στους αγρότες μας γνώση και τεχνογνωσία.

Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο ότι περιλάβαμε στο πρόγραμμά μας το υποστηρικτικό μέτρο 6.3, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ (το λεγόμενο δεκατετραχίλιαρο), δίνοντας παράλληλα κίνητρα μέχρι 50.000 ευρώ για την έναρξη νέων αγροτικών επιχειρήσεων (start up, «έξυπνα χωριά») με κοινοτικούς πόρους 72 εκατ. ευρώ. Για τα σχέδια βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και αύξησης της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών μας εκμεταλλεύσεων δεσμεύσαμε ποσά συνολικού ύψους 466 εκατ. ευρώ, προβλέψαμε άλλα 120 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση των νέων και παλαιών αγροτών και για δωρεάν γεωργικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ σχηματίσαμε ένα κονδύλι 436 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση και κατασκευή νέων μικρών και μεγάλων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, ταμιευτήρων νερού και λιμνοδεξαμενών, μέσα στα οποία εντάξαμε και το φράγμα Αλμωπαίου στα 10 μεγαλύτερα χρηματοδοτούμενα έργα στη χώρα μας.

Και φυσικά δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ποιότητας και της εξωστρέφειας, προωθώντας περαιτέρω τη στήριξη της μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων, με ένα ειδικό πρόγραμμα της τάξης των 242 εκατ. ευρώ.

Εμείς δεν αφήσαμε όμως και τα δάση μας απροστάτευτα.  Εντάξαμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μέτρο (το Μ8) προϋπολογισμού 254 εκατομμυρίων ευρώ. Κονδύλια που αφορούσαν στην χρηματοδότηση επενδύσεων στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στην βελτίωση και τη βιωσιμότητα των δασών, καθώς επίσης και στην αποκατάσταση των ζημιών.

Εμείς δεν φορολογήσαμε τις κοινοτικές ενισχύσεις, ούτε επιβάλλαμε επιπλέον χαράτσια στους αγρότες. Αντιθέτως, για πρώτη φορά από τότε που εντάχθηκε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσαμε στη χορήγηση στρεμματικών ενισχύσεων στις δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κ.α.).

Επιλέξαμε 13 αγροτικά προϊόντα με μέλλον, στα οποία και διασφαλίσαμε για πρώτη φορά τη χορήγηση συνδεδεμένων με την παραγωγή τους ενισχύσεων, ανάμεσα στα οποία, που ενδιαφέρουν το Νομό μας ήταν το σπαράγγι, το συμπύρηνο ροδάκινο για χυμό και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή για την εξασφάλιση επάρκειας ζωοτροφών και τη μείωση του κόστους στην κτηνοτροφία.

Ειδικά για την κτηνοτροφία περιελάβαμε στις συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις τα θηλυκά βοοειδή αναπαραγωγής, τα βοοειδή με ειδικά δικαιώματα, τα πεδινά και ορεινά αιγοπρόβατα και από 1.1.2015 επιλύσαμε οριστικά το πρόβλημα των βοσκοτόπων, εκμηδενίζοντας έτσι πρόστιμα και καταλογισμούς. Στο λεγόμενο Εθνικό Φάκελο της καινούργιας ΚΑΠ αυξήσαμε από το 19% στο 25% τη χρηματοδότηση της ελληνικής κτηνοτροφίας με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2015 και μετά.

Ήμασταν εμείς που διασφαλίσαμε για πρώτη φορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα τεύτλα, το ίδιο κάναμε και για το βαμβάκι, ενώ αποτρέψαμε τις μεγάλες μειώσεις των δικαιωμάτων παλαιών καπνοπαραγωγών, εφαρμόζοντας τη ρήτρα απώλειας δικαιωμάτων, με προοπτική επέκτασής της μέχρι το 2027. Παράλληλα, διασφαλίσαμε την κοινοτική εξισωτική αποζημίωση της περιόδου 2015-2020 για αγρότες και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές, μειονε-κτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, με ένα συνολικό προϋπολογισμό 950 εκατ. ευρώ.

Βλέποντας τις κλιματικές αλλαγές να εντείνονται, ήμασταν εμείς που προβλέψαμε μέτρα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από φυσικές καταστροφές, συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, με έμφαση στην ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών και μάλιστα εμείς για πρώτη φορά δημιουργήσαμε στον ΕΛΓΑ ένα ειδικό μέτρο (Μ17) για τη στήριξη της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και της αντιστάθμισης των οικονομικών απωλειών γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα (όπως για παράδειγμα η ακαρπία), ζωικές και φυτικές ασθένειες, με έναν προϋπολογισμό έως 200 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους.

Προχωρήσαμε στη δικαιότερη κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων με βάση το σχήμα των τριών Περιφερειών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώξαμε την τόνωση της συλλογικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, μειώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό των μελών των Ομάδων Παραγωγών του Νομού μας στους 100 από 300 που ήταν προηγούμενα και τον τζίρο στις 700.000 ευρώ από 3 εκατ. παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών και βιώσιμων ομάδων και οργανώσεων παραγωγών. Παράλληλα, ενισχύσαμε τη σύσταση συνεργατικών σχημάτων, ομάδων, οργανώσεων και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών με κάλυψη του 100% των δαπανών τους, μέσα από το μέτρο Μ9, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέψαμε και το μέτρο Μ16 προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ για τη συνεργασία και τα συνεργατικά σχήματα.

Μετατρέψαμε, το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα) έως 100KW, σε αγροτικό, ενώ μετά από 84 χρόνια αναβαθμίσαμε το καθεστώς παραγωγής και διακίνησης του ελληνικού ξυδιού στα σύγχρονα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς, αίροντας αναχρονιστικούς περιορισμούς για τον αμπελουργικό μας τομέα, ρυθμίσαμε τη διατήρηση της κυριότητας για άλλα δέκα χρόνια οικοπέδων που αποδόθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε δικαιούχους, οι οποίοι, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν προχώρησαν στην ανέγερση κατοικίας εντός της αρχικής προθεσμίας και αναστείλαμε την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου, ενώ εγκρίναμε τη διάθεση 10 εκατ. ευρώ στο Νομό Πέλλας για ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων και αναπλάσεις χώρων.

 

 

Αυτή ήταν η πολιτική «κληρονομιά» μας τον Ιανουάριο του 2015 στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διάρκεια, όμως, της τετραετίας που ακολούθησε οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώθηκαν, η παραγωγή φθίνει, το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώνεται.

Πρώτο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε σχεδόν στο σύνολο τους τα μέτρα του Αγροτικού Προγράμματος 2014-2020 ανεκμετάλλευτα, άλλα καταργώντας τα (όπως το μέτρο Μ17 για τη στήριξη της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας), άλλα μη εφαρμόζοντάς τα (όπως η αύξηση των ατομικών δικαιωμάτων των νέων αγροτών), άλλα περικόπτοντας τους προϋπολογισμούς τους (όπως τα σχέδια βελτίωσης), άλλα αφήνοντάς τα να βαλτώνουν (όπως το μέτρο Μ8 για τα δάση), προκηρύσσοντάς τα μετά από 3,5 χρόνια, δίνοντας παράλληλα συνεχείς και αλλεπάλληλες αναιτιολόγητες παρατάσεις, εμπαίζοντας τους δικαιούχους παραγωγούς και επενδυτές και σε άλλα καθυστερώντας προκλητικά την πληρωμή όσων εντάχθηκαν σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο δεν γίνονται επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ρευστότητα και χρηματοδότηση στην αγορά και έτσι δεν βελτιώνεται το εισόδημα.

Δεύτερο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άσκησε αγροτική πολιτική. Δεν προχώρησε σε καμία θεσμική παρέμβαση. Αρκέστηκε στην απλή καθημερινή διαχείριση και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που τις περισσότερες φορές αντί να επιλύει, προκαλούσε επιπλέον προβλήματα. Ουδέποτε διεκδίκησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποιο σημαντικό μέτρο για τη χώρα μας, δεν πρόσθεσε ούτε 1 ευρώ στον λεγόμενο Εθνικό Φάκελο, ενώ άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017.

Και τρίτο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κυριολεκτικά στο αγροτικό εισόδημα φορολογώντας από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές ενισχύσεις, αυξάνοντας κατά 50% το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, καταργώντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αυξάνοντας φορολογικούς συντελεστές από το 13% στο 22% έως 45%, προκαταβολή φόρου και εισφορά αλληλεγγύης, αυξάνοντας τα ασφάλιστρα στα αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα, εκτινάσσοντας στα ύψη τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες αργότερα αναγκάστηκε να μειώσει, επιβάλλοντας μέχρι και ειδικό φόρο στο κρασί, που όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός τον πήρε πίσω.

Και εκεί που μπορούσε να παρέμβει δεν το έκανε, όπως για παράδειγμα η παράλυση των ελέγχων στα ισοζύγια γάλακτος και φέτας, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και στην αύξηση του χρόνου διάρκειας στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, με την οποία άνοιξε τις πύλες για αθρόες εισαγωγές.

 

 

Συμπολίτες και συμπολίτισσες του Νομού Πέλλας,

Όλα αυτά συνέβησαν την τελευταία 5ετία στον αγροτικό τομέα. Και όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική μας απόφαση στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει παραδίδοντας, ιδίως στον αγροτικό τομέα, ένα ρημαγμένο τοπίο.

Η κυβέρνησή μας όχι μόνο προέβλεψε, σχεδίασε, δημιούργησε και όσο χρόνο είχε, υλοποίησε μέτρα για την ανάκαμψη και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της ελληνικής υπαίθρου, αλλά είναι σήμερα η μόνη παράταξη που μπορεί να στηρίξει και να υλοποιήσει τη νέα πολιτική αλλαγή και στον αγροτικό τομέα, ώστε να δικαιώσει τις προσδοκίες του αγροτικού μας πληθυσμού για ένα ελπιδοφόρο, δίκαιο και αναπτυξιακό μέλλον.

Εμείς δεσμευόμαστε πως με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου :

 

·                       Ξεκινά η εφαρμογή της δίκαιης απόφασης για αυξημένη αξία των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, είτε μέσα από την υπάρχουσα ΚΑΠ, είτε μέσα από την ΚΑΠ 2021-2027.

·                       Συνεχίζονται οι προκηρύξεις του προγράμματος ενίσχυσης των νέων αγροτών και μάλιστα με χρηματοδότηση έως και 100.000 ευρώ.

·                       Διατίθεται τουλάχιστον το 2% των άμεσων ενισχύσεων σε αγρότες νεαρής ηλικίας, το οποίο θα συμπληρώνεται από χρηματοδοτική στήριξη μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027.

·                       Χρηματοδοτούνται οι νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την εξαγορά δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και την αγορά γης.

·                       Προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για την αγορά ζωικού και μελισσοκομικού κεφαλαίου, μονοετών και πολυετών φυτών και δένδρων για τη φύτευσή τους.

·                       Προχωρά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δικαιούχων του μέτρου 6.3 (το γνωστό δεκατετραχίλιαρο) και η άμεση εκταμίευση των κονδυλίων στους λογαριασμούς τους,

·                       Επανέρχεται το πρόγραμμα για τις νέες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα.

·                       Δρομολογείται η  ολοκλήρωση των αξιολογήσεων για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η γρήγορη εκταμίευση των κονδυλίων στους λογαριασμούς των επενδυτών γεωργών και κτηνοτρόφων.

·                       Επισπεύδεται η έκδοση και ολοκλήρωση της προκήρυξης για τους Γεωργικούς Συμβούλους, ώστε να απορροφηθούν τα αναγκαία κονδύλια για την εκπαίδευση των παραγωγών μας.

·                       Ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις και η καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων στους δικαιούχους του προγράμματος μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

·                       Το Φράγμα Αλμωπαίου θα γίνει, σε πείσμα όσων έβαζαν, βάζουν ή πιστεύουν ότι θα βάλλουν προσκόμματα !

·                       Η παρέμβαση της χώρας μας στο σχεδιασμό και την εκπόνηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2021 και μετά θα είναι καθοριστική.

·                       Οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα θα ενταχθούν στο νέο επενδυτικό μοντέλο που θα ισχύσει για ολόκληρη τη χώρα.

·                       Ο αγρότης θα έχει μια κυβέρνηση σύμμαχο και όχι αντίπαλό του, δίχως υπερφορολόγηση και χαράτσια.

Σας ευχαριστώ.

Γιώργος Καρασμάνης.

 

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου, 2019


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:24 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Βιολογική γεωργία και ποιότητα προϊόντων, κλειδιά για το μέλλον του αγροτικού τομέα»

14:21 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΩΤΕΙΑ

14:19 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

14:14 - Κ. Τσιάρας: Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι άνθρωποι – Στόχος μας να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή

07:15 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Διακοπή ηλεκτροδότησης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στη Νέα Έφεσο

14:29 - Ανακοίνωση από το ΚΕΠ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

14:28 - Ενεργειακά θέματα του Νομού Πέλλας συζήτησαν Σταμενίτης – Σδούκου και στελέχη της ΔΕΔΑ

14:26 - Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Ημαθία για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών

14:18 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “Vacantiebeuers” στην Ουτρέχτη

14:16 - Υπεγράφη μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου και του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου το συμβόλαιο δωρεάν παραχώρησης του Πολιτιστικού Κέντρου Καρίτσας από την Π.Ε. Πιερίας στον Δήμο Δίου-Ολύμπου