Pellanet

Γιώργος Καρασμάνης: Το «στοίχημα» ανάπτυξης της χώρας θα κερδηθεί και από τον αγροτικό τομέα

Στην αξία των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο και την αύξηση του εισοδήματος και της απασχόλησης στην ύπαιθρο, επικεντρώθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στην ομιλία του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργάνωσε η GAIA Επιχειρείν.
Ο αγροτικός τομέας, επισήμανε ο κ. Καρασμάνης, είναι ο τομέας εκείνος στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε, εάν θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς τα όποια χρήματα και προσπάθειες επενδυθούν στην πρωτογενή παραγωγή θα είναι άμεσα ανταποδοτικά, καλύπτοντας αφενός τις ανάγκες της χώρας σε αγροτο-διατροφικά προϊόντα, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές και ενισχύοντας το εξαγωγικό εμπόριο και άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η μεταποίηση και ο τουρισμός.
Εάν κερδίσουμε το «στοίχημα» της ανάπτυξης στην αγροτική μας παραγωγή, τότε θα έχουμε κερδίσει το μισό «στοίχημα» της ανάπτυξης της χώρας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας πως, προϋπόθεση αποτελεί η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αδυναμιών μας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τον κόσμο της υπαίθρου και όλους όσοι δραστηριοποιούνται ενεργά, επαγγελματικά και δημιουργικά στον πρωτογενή τομέα.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει προς την κατεύθυνση αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε ότι, στόχος αποτελεί να διατηρηθεί η ελληνική ύπαιθρος ζωντανή, ακμαία και προσοδοφόρα και ο αγροτικός τομέας να μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς στυλοβάτες για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Με τις αποφάσεις για τον Εθνικό Φάκελο εφαρμογής από 1.1.2015 της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, το νέο Πρόγραμμα Αλιείας και τις επιμέρους παρεμβάσεις που έγιναν και θα γίνουν, διαμορφώσαμε, είπε, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αγροτική οικονομία την προσεχή δεκαετία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος.
Δώσαμε τον τόνο, είπε ο κ. Καρασμάνης, προς τα πού πρέπει να κινηθεί η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία τα προσεχή χρόνια. Σηματοδοτήσαμε την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του αγροτικού μας τομέα και της στήριξη των νέων αγροτών. Υπογραμμίσαμε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στον κτηνοτροφικό τομέα. Υποδηλώσαμε την ανάγκη για ασφαλή, επώνυμα, τυποποιημένα και ανταγωνιστικά αγροτο-διατροφικά προϊόντα. Για νέες μορφές παραγωγικών και συλλογικών δραστηριοτήτων. Για καινοτόμες δραστηριότητες.
Θέσαμε, έτσι, τις βάσεις για έναν βιώσιμο και παραγωγικό αγροτικό τομέα, που στο προσεχές μέλλον θα εξαρτάται ολοένα και λιγότερο από τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις και θα στηρίζεται περισσότερο σε προϊόντα ανταγωνιστικά στην αγορά, με αυξημένη προστιθέμενη αξία.

Εκείνο που απομένει, κατέληξε στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι αγρότες, παραγωγικοί φορείς, τραπεζικός τομέας, κοινωνία και πολιτεία να προχωρήσουν στην έμπρακτη κατοχύρωση των προσδοκιών τους, στο πλαίσιο πάντα ενός ειλικρινούς, οργανωμένου και αποτελεσματικού διαλόγου, με πνεύμα εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV