Pellanet

Παρέμβαση Δ. Σταμενίτη για αλλαγή κριτηρίων αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών

« Οι αντικειμενικές συνθήκες που οδήγησαν στην θέσπιση των κριτηρίων αυτών έχουν ήδη διαφοροποιηθεί και επιβάλλεται μια επικαιροποίηση τους». Στα πλαίσια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Βουλευτής Πέλλας παρενέβη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη σχετικά με τα κριτήρια που ισχύουν για τη σύσταση ομάδων παραγωγών. Συγκεκριμένα πρότεινε την τροποποίηση – αντικατάσταση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ. αριθ. 266355/11-2-2009 (ΦΕΚ 594/Β/2009) των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν(ΕΚ) 1234/07 του Συμβουλίου. Ο κ. Σταμενίτης στην τοποθέτηση του ζήτησε την αντικατάσταση του απαιτούμενου αριθμού παραγωγών για σύσταση ομάδας από 300 παραγωγούς σε 100 και της ελάχιστης αξίας εμπορεύσιμης παραγωγής από 3 εκ. ανά ομάδα παραγωγών στο 1 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα προτείνεται και η αναδρομική ισχύ της παρούσας τροπολογίας για ομάδες παραγωγών που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης. Σύμφωνά με τον Βουλευτή η τροποποίηση των κριτηρίων καθίσταται αναγκαία καθώς, όπως τονίζει στην αιτιολογική έκθεση, τα κριτήρια πρέπει να εναρμονιστούν με τις πραγματικές συνθήκες της αγροτικής οικονομίας και να είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς και την Εθνική Νομοθεσία. Η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επέφερε προκαλεί μείωση στην αγροτική παραγωγή. Επί πλέον και δυναμικές, κατά τα άλλα, μονοκαλλιέργειες παρουσιάζουν έντονα προβλήματα στην παραγωγή καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτες στα καιρικά φαινόμενα. Ο Υπουργός από την πλευρά του συμφώνησε ότι τα ισχύοντα κριτήρια χρήζουν επανεξέτασης και ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στην τροποποίηση τους.

Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:14 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Σύλλογο Μηχανικών Αλμωπίας για την ένταξη των ωφελούμενων του «Εξοικονομώ 2025»

14:11 - Δελτίο Τύπου Έκθεσης Έργων και Κατασκευών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Έδεσσας

14:06 - ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 2025

14:04 - Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών κατά την διάρκεια της παραμονής της ι. εικόνος Παναγίας «Βηματάρισσας»

14:00 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υπουργό Υγείας για το αίτημα Παραχώρησης του Πολύκεντρου (Πεζόδρομος Γιαννιτσών) στον Δήμο Πέλλας και τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο

12:10 - Δράση Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής με Δωρεάν Υπερηχογράφημα στον Δήμο Έδεσσας

12:04 - Κοινοβουλευτική Αναφορά Λάκη Βασιλειάδη για την Ανάγκη Στήριξης των παραγωγών Σπαραγγιών: «Στήριξη των παραγωγών σημαίνει στήριξη της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας»

12:00 - Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Έδεσσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Έδεσσας του 21ου αιώνα

11:58 - Αθ. Κώτσιος: Έγκλημα στην Marfin -15 χρόνια χωρίς τιμωρία. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι αδιαπραγματεύτη αξία ζωής.

11:54 - Ο Λάκης Βασιλειάδης στον Αγώνα Απόλλων Κρύας Βρύσης – ΝΠΣ Σκύδρας