Pellanet

Πέφτουν ξανά στο τραπέζι: Η απώλεια εισοδήματος, τα «στέκια», το «συνεταιρίζεσθαι» και η περιβόητη αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ρεπορτάζ: Παύλος Νεκτάριος Παπαδόπουλος

Στην απώλεια εισοδήματος και χωρίς να μασάνε τις λέξεις και τις έννοιες πρόκειται να προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, με την έναρξη να γίνεται τον Σεπτέμβριο, οι αγρότες της Πέλλας και κυρίως του κάμπου, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα διατύπωσαν πολλά ερωτήματα, αλλά και προβληματισμούς έντονου χαρακτήρα, για την λύση De Minimis που δόθηκε τελικά για τις περσινές ζημίες από τις βροχοπτώσεις στο ροδάκινο και τη διαδικασία των αποζημιώσεων που ακολουθήθηκε.

«Αυτό που έχουμε να διεκδικήσουμε από εδώ και έπειτα είναι η απώλεια εισοδήματος, από το εμπάργκο. Με 8,5 εκατομμύρια DeMinimis δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την απώλεια εισοδήματος, αυτό δεν το ξεχνάμε», είχε πει στις αρχές Αυγούστου ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης στην ΠΕΛΛΑNEWS(αρχή Αυγούστου), κάτι το οποίο επανέλαβε μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων της «Πέλλα τηλεόρασης», που είναι με τη σειρά του αυτό το κάτι που αποτελεί και την ένδειξη της κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε τεθεί το ζήτημα και γι’ αυτό…όποιος καεί απ’ τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι, λέει μία παροιμία, οπότε κάπως έτσι οι Αγροτικοί Σύλλογοι έχουν υπόψη τους ότι αυτό το ζήτημα είναι το πρώτιστο που θα ξεκινήσει στην ατζέντα του φθινοπώρου. Από την άλλη, στο κομμάτι των Συνεταιρισμών, υπήρξε η δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Συνεταιριστών Πέλλας Νίκου Μηνά, ο οποίος έβαλε στην ατζέντα κάποια πράγματα τα οποία είτε πρέπει να προχωρήσουν είτε έχουν προχωρήσει και πρέπει να εδραιωθούν, και ως νοοτροπίες και ως πάγιες τακτικές. Τα παράνομα στέκια «αλλοδαπών» και «ημεδαπών» που ήρθαν απ’ τα…ξένα, αριθμητικά στοιχεία για τις τρεις καλλιέργειες που δεν αποζημιώθηκαν από τις περσινές ζημιές, κριτική προς όσους δεν βοηθούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις προόδου Συνεταιρισμών και αγροτών, αλλά και την ανάγκη της εδραίωσης της συνεταιριστικής ιδέας και των συνεργασιών και ισχυροποίησης που αυτή αποφέρει, ήταν τα σημεία που αποτελούν τα πρώτιστα και τα οποία, όσα απ’ αυτά προχώρησαν είτε προς επίλυση είτε προς τη δημιουργία τους, είχαν πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα. Ουδέποτε το ίδιο το Υπουργείο δεν δίνει «δυναμικές» από μόνο του, παίρνοντας συνεχώς «στροφές» και «πρωτοβουλίες» ως θα έπρεπε, αλλά όσα προχωρούν γίνονται λόγω πρωτοβουλιών τοπικής εμβέλειας, ακόμη και όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα που υποβοηθούν.

Τα «παράνομα στέκια», έχουν τις ευθύνες τους, για παράδειγμα, σε δύο κατευθύνσεις, που καταλήγουν και πάλι σε μία. Δηλαδή, ευθύνεται το κράτος που δεν υπάρχει έλεγχος, ευθύνονται οι αγρότες που πάνε την παραγωγή τους σε τέτοιες «οδούς», αλλά αν υπήρχε έλεγχος και σωστή πολιτική πάνω στην αγορά του ροδακίνου τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, ούτε οι αγρότες θα οδηγούνταν σε τέτοιες λύσεις, ούτε το κράτος και οι μεταποιητικές θα έχαναν έσοδα. Γιατί και οι μεταποιητικές βιομηχανίες έχουν την δική του ευθύνη, μιας και δεν ξεκαθαρίζουν συνήθως τι ακριβώς θέλουν και πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτό που θέλουν. «Αν υπήρχαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αν είχε λυθεί το θέμα της απώλειας εισοδήματος, ο αγρότης θα μπορούσε να κάνει κάποιες δουλειές παραπάνω που έχουν ανάγκη τα ροδάκινα και θα είχαν ένα σαφώς πιο ποιοτικό προϊόν.

Πλέον είναι φανερό ότι διαμορφώνεται ένα τοπίο που όλα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και πάλι. Στο θέμα των «στεκιών», στο θέμα των «τιμών», στο θέμα των συνεργασιών, πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Και φυσικά στο μέγα θέμα της αλλαγής, επειγόντως(θα έπρεπε να τεθεί ως κατεπείγον θέμα αυτό, σε μια πολιτεία που ενέχει λογική και όχι παραλογισμούς), του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να γίνει με βάση την κλιματική αλλαγή. Με τον υπάρχον κανονισμό και με λύσεις «στρίβειν δια του αρραβώνος» οι αδικίες κατά των αγροτών θα συνεχίζονται και η σχέση ΕΛΓΑ-αγροτών κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αρρώστια, σαν αυτή που παθαίνουν τα φυτά και κάνουν τους παραγωγούς να πιάνουν το κεφάλι τους από τον πονοκέφαλο…

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου του Αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Νίκου Δημητριάδη.

 

Δημοσιεύτηκε στις Αύγουστος 25th, 2018


Σχόλια

pellanet facebook