Pellanet

Πρόταση της Θ. Τζάκρη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του επιτραπέζιου ροδάκινου

Εκπόνηση προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην φετινή διακίνηση του επιτραπέζιου ροδακίνου ζητά με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Θ. Τζάκρη.

Παρέμβαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίφων ζητά η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη ώστε 5.000.0000 έως 8.000.000 κιλά επιτραπέζιου ροδακίνου που σωρεύονται στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών εξαιτίας των προβλημάτων της διακίνησης προς την Ρωσία, την Ουκρανία κ.λπ. να διατεθούν μέσω ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε στρατό, νοσοκομεία κ.λπ. προκειμένου να αποσυμφορηθεί η εγχώρια αγορά από τις ποσότητες αυτές και να μην συμπαρασυρθούν οι τιμές πώλησης του προϊόντος σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, η φετινή διακίνηση του επιτραπέζιου ροδακίνου παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα η εξαγωγή στην Ρωσία, κύρια χώρα εξαγωγής του επιτραπέζιου ροδακίνου, έχει σχεδόν παγώσει και αν διενεργείται, διενεργείται σε μικρές ποσότητες και σε εξευτελιστικές τιμές εξαιτίας προβλημάτων στην εσωτερική αγορά της χώρας αυτής (υπερπροσφορά του προϊόντος και μικρή ζήτηση), αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου, ενώ και οι εξαγωγές στην Ουκρανία έχουν σταματήσει εξαιτίας των γνωστών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιου ροδακίνου να παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και να κινδυνεύουν να καταστραφούν, γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η φετινή διακίνηση του επιτραπέζιου ροδακίνου παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η εξαγωγή στην Ρωσία, κύρια χώρα εξαγωγής του επιτραπέζιου ροδακίνου, έχει σχεδόν παγώσει και αν διενεργείται, διενεργείται σε μικρές ποσότητες και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές εξαιτίας προβλημάτων στην εσωτερική αγορά της χώρας αυτής και των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ και οι εξαγωγές στην Ουκρανία έχουν σταματήσει εξαιτίας των γνωστών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιου ροδακίνου να παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και να κινδυνεύουν να καταστραφούν, γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται επιβεβλημένη η παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας ώστε τα αδιάθετα επιτραπέζια ροδάκινα που σωρεύονται στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών εξαιτίας της διακοπής των εξαγωγών προς την Ρωσία, την Ουκρανία κ.λπ. να διατεθούν μέσω ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε στρατό, νοσοκομεία κ.λπ. προκειμένου να αποσυμφορηθεί η εγχώρια αγορά από τις ποσότητες αυτές και να μην συμπαρασυρθούν οι τιμές πώλησης του προϊόντος σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να θέσετε σε εφαρμογή μια πρωτοβουλία παρέμβασης προκειμένου οι αδιάθετες ποσότητες επιτραπέζιου ροδακίνου που σωρεύονται στα ψυγεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών εξαιτίας της διακοπής των εξαγωγών προς την Ρωσία, την Ουκρανία κ.λπ. να διατεθούν μέσω ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε στρατό, νοσοκομεία κ.λπ. προκειμένου να αποσυμφορηθεί η εγχώρια αγορά από τις ποσότητες αυτές και να μην συμπαρασυρθούν οι τιμές πώλησης του προϊόντος σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα;».

Δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

15:14 - ΕΛ.ΑΣ.: Αυξημένα μέτρα και εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας ενόψει του εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

15:10 - Μήνυμα Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

11:02 - Η εισαγγελική παραγγελία που αλλάζει την καθημερινότητα της Νέας Πέλλας  (video)

12:59 - Το κυνήγι των εκλεκτών στην Πέλλα και η μάχη των κοινοτήτων

13:14 - Συνελήφθη ένα άτομο στη Χαλκιδική για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

14:54 - Από τον Νείλο στην Ήπειρο: Το Ταξίδι του Παπύρου Ενώνει τα Σχολεία της Πιερίας και των Ιωαννίνων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026