Μέχρι τις 18 Μαρτίου θα διαρκέσει η φάση της διαβούλευσης της νομοθετικής πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα συνάντηση εργασίας με το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Δρ. Κωνσταντίνο Αραβώση και στελέχη του Υπουργείου. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται θέματα αρμοδιότητας της Γενική Γραμματείας τα οποία αφορούν την Πέλλα και τους πολίτες της.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα των δασικών χαρτών. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε το Βουλευτή πως οι αντιρρήσεις φτάνουν σήμερα τις 160.000 στο 50% της χώρας και συνεπώς το Υπουργείο προχωρά στην ενίσχυση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, για την αποσυμφόρηση του έργου τους και τη σύνδεση της αμοιβής τους με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Παράλληλα, θα εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός, όπως διανομές (εποικιστικά), αναδασμοί, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση και άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες έχουν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην ΕΕ και παίρνουν επιδοτήσεις, ωστόσο κατά παράληψη είχαν δηλωθεί ως δασικές, μη λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διοικητικές πράξεις. Ως συνέπεια, δημιουργήθηκε σειρά προβλημάτων στο Κτηματολόγιο, ενώ κινδύνευαν να χαθούν οι επιδοτήσεις. Η αναμόρφωση αυτή όλων των δασικών χαρτών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αντιρρήσεων. Παράλληλα, οι πολίτες, οι αντιρρήσεις των οποίων θα δικαιώνονται, θα μπορούν πλέον να αξιοποιούν αμέσως την περιουσία τους.
Επίσης, ο Βουλευτής ενημερώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα για τις επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις περιοχές Natura 2000. Με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων στην κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης, λόγω απουσίας ενιαίου πλαισίου, το Υπουργείο προχωρά στη θεσμοθέτηση τεσσάρων ζωνών κλιμακούμενης προστασίας στις περιοχές Natura. Πρόκειται για τις ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης, διαχείρισης οικοτόπων και ειδών, και ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων. Σε κάθε ζώνη προβλέπονται οι επιτρεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία.
Δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου, 2020