Εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τα ποσά για τις ενισχύσεις του καθεστώτος «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου. Από τα 150 εκατ. ευρώ, τα 75 εκατ. αφορούν τη φοροαπαλλαγή και τα υπόλοιπα αφορούν τις επιχορηγήσεις επί των δαπανών, την επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Όσον αφορά την προκήρυξη του προγράμματος, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί και η σχετική απόφαση από το ΥΠΑΑΤ για να καθοριστούν επιπλέον προϋποθέσεις και όροι ενισχύσεων. Πάντως η έκδοση της ΚΥΑ για τη χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ δείχνει πως οι αιτήσεις δεν θα αργήσουν να ανοίξουν, όπως έγινε με το καθεστώς «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα».
Το σχετικό ΦΕΚ για τις ενισχύσεις μέσω Αναπτυξιακού Νόμου διαθέσιμο εδώ
Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει ως εξής:
Ποσό φορολογικής απαλλαγής: Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής του καθεστώτος του ν. 4887/2016, που προκηρύσσεται το έτος 2022, καθορίζεται για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια», στα εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ.
Ποσό επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης: Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» του ν. 4887/2022, που προκηρύσσεται το έτος 2022, καθορίζεται, στα εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ.
Ειδικότερα αναφορικά µε το καθεστώς της αγροδιατροφής, πρόκειται για ένα πρόγραµµα ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων και επαγγελµατιών που επιθυµούν και έχουν τη δυναµική να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τοµέα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάθεση ελάχιστου ύψους προϋπολογισµού του επενδυτικού σχεδίου, τουλάχιστον 100.000 ευρώ, γεγονός που απαιτεί και την ύπαρξη ιδίων κεφαλαίων από τον επενδυτή στο 50-60% του συνολικού budget. Τα κυριότερα σημεία του αναπτυξιακού για την αγροδιατροφή είναι:
Επιλέξιµες δαπάνες προς ενίσχυση:
Αξιολόγηση αιτήσεων
Στον Αναπτυξιακό Νόµο εισάγονται βελτιωµένες και ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων. Προβλέπεται αξιολόγηση 45 ηµερών από τη λήξη του καθεστώτος για τις περιπτώσεις συγκριτικής αξιολόγησης ή 30 ηµερών για τις περιπτώσεις της άµεσης αξιολόγησης. Σε περίπτωση που η διάρκεια αξιολόγησης υπερβεί τα χρονικά αυτά όρια, ο έλεγχος ανατίθεται σε ανεξάρτητο ορκωτό- ελεγκτή από το Μητρώο Ορκωτών – Λογιστών, ο οποίος οφείλει να ολοκληρώσει τον έλεγχο εντός 8 ηµερών.Επιλέξιμοι δικαιούχοι
Οι επιλέξιµες µορφές φορέων που καλύπτει ο Αναπτυξιακός Νόµος είναι:
Ελάχιστο ύψος επένδυσης
Ενισχύονται εκµεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστηµάτων φυτικής παραγωγής, όπως:
Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για τις επενδύσεις σε θερµοκήπια οι δαπάνες για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισµό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, οι δαπάνες µπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα 45% του συνόλου των ενισχυόµενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα και να φτάνουν έως το 60%.
Σηµειώνεται ότι όσα επενδυτικά σχέδια υπαχθούν στον Αναπτυξιακό Νόµο προφανώς δεν µπορούν να χρηµατοδοτηθούν και άπο άλλες πηγές όπως είναι για παράδειγµα τα Σχέδια Βελτίωσης ή το Ταµείο Ανάκαµψης (κανόνας διπλής χρηµατοδότησης).
Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισµό υφιστάµενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στο Ν. 4056/2012 (ΦΕΚ 52Α΄/2012) και αφορούν ενδεικτικά σε:
Μεταποίηση και εμπορία
Ποσοστά ενίσχυσης
Τα ποσοστά ενίσχυσης ανά Περιφέρεια έχουν ως εξής:
Είδη, ένταση και ποσά ενίσχυσης
α. Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο 80% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια της παρ. 3, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο 100% του ανώτατου ορίου, εκτός της περ. γ΄ αυτού που χορηγείται στο 90%.
β. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τα κίνητρα της παρ. 1 χορηγούνται στο 80% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια της παρ. 3, τα ανωτέρω κίνητρα χορηγούνται στο 100% του ανώτατου ορίου.Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σύμφωνα με την παρ. 2 χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που:
α. Υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:
αα. ορεινές περιοχές, εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,
αβ. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα,
αγ. νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, και
αδ. Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.), εφόσον δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,
αε. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
β. Αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, η δε αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, καλύπτει ποσοστό 50% τουλάχιστον του ενισχυόμενου σχεδίου.
Δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου, 2022