Pellanet

Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με αγρότες και κτηνοτρόφους της Πέλλας με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη

Την Τετάρτη 04.03.2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε στο γραφείο του με εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Πέλλας. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Σηφάκη συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο, οι Φώντας Τσέμπης ( Πρόεδρος Αγροτικού συλλόγου Αλμωπίας) και Ιορδάνης Πετρίδης ( Πρόεδρος Κτηνοτροφικού συλλόγου Πέλλας). Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Σεβαστειανών Σκύδρας με επικεφαλής τον Χατζηγιαννίδη Μπάμπη.Στην συνάντηση με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό σύλλογο συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Πέλλας. Από πλευράς αγροτών τα πορίσματα που εκκρεμούν από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις από χαλάζι και βροχοπτώσεις, την επιστροφή του ΦΠΑ, την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, τις εξισωτικές αποζημιώσεις 2013 και 2014, την τελευταία δόση των 6000,00 € από το πρόγραμμα νέων αγροτών, τις πληρωμές από τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και απονιτροποίησης για τα έτη 2013 και 2014, τα προβλήματα με την τηλεπισκόπηση. Ακόμη
το πρόβλημα με τους μετακλητούς εργάτες γής, η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς και ζητήματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το κυρίαρχο πρόβλημα με τις βοσκήσιμες γαίες, την χαρτογράφηση και τον τρόπο κατανομή τους, την καταγραφή του πραγματικού ζωϊκού κεφαλαίου, τις πληρωμές που εκκρεμούν (ΟΣΔΕ,Εξισωτική, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου,βιολογικής γεωργίας και αυτόχθονων φυλών), προβλήματα με τις άδειες λειτουργίας των υφιστάμενων σταυλικών εγκαταστάσεων, τις αποζημιώσεις και την πρόληψη για τον καταρροϊκό πυρετό, θέματα φορολογίας, ακατάσχετο επιδοτήσεων καθώς και την δυνατότητα πώλησης ζώντων ζώων στις λαϊκές αγορές.
Ακόμη συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον συνεταιρισμό «ΑΘΗΝΑ» στην Σκύδρα και την δέσμευση των ΑΦΜ ανύποπτων αγροτών.
Ο Υπουργός απάντησε σε όλα τα ζητήματα που ετέθησαν:
Θα πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις που έγιναν ως και τον Ιούνιο 2014.Ακόμη θα πληρωθούν άμεσα οι εξισωτικές αποζημιώσεις και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2013 καθώς και οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό και λύσσα πριν το 2014.
Το ΦΠΑ θα επιστραφεί σταδιακά σε συνεργασία με τον Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη θα παρθούν σύντομα μέτρα για φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κατά 50%.
Ο Υπουργός από τη μεριά του τόνισε ότι η υπάρχουσα διαχειριστική μελέτη για τις βοσκήσιμες γαίες είναι όντως προβληματική, ότι σκοπεύει να προχωρήσει και στην καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών σε επίπεδο Περιφερειών , αλλά και στην πραγματική καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου.
Προσανατολισμός του Υπουργείου είναι η νομή των βοσκήσιμων γαιών και όχι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς , έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση του προβλήματος. Θα γίνουν προσωρινά σχέδια διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τις θέσεις των κτηνοτρόφων. Θα απλουστευτούν οι διαδικασίες για την απόκτηση άδεις λειτουργίας υφιστάμενων σταυλικών εγκαταστάσεων. Θα επανέλθει το γάλα των 5 ημερών με κατάργηση των νόμων που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση.
Για το πρόβλημα των μετακλητών εργατών γης δρομολογήθηκε λύση με βάση τις προτάσεις των αγροτών με κόστος συντριπτικά μικρότερο από το σημερινό.
Στην συνάντηση με την συντονιστική επιτροπή των αγροτών από τα Σεβαστειανά Σκύδρας συμμετείχαν και οι αντιδήμαρχος Σκύδρας Λαουντός Μιχάλης και μέλη της συντονιστικής καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαρδαλής Σάκης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την δημιουργία τράπεζας γης με την καταγραφή όλων των δημόσιων γαιών προκειμένου να γίνουν πολιτικές χρήσης γης. Είπε ότι θα συνεργαστεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να έχει όλα τα δεδομένα του προβλήματος και θα εξετάσει άμεσα την ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης της κοινόχρηστης έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ και ΚΕΓΕ και την δυνατότητα παραχώρησης της κατά χρήση στους αγρότες των Σεβαστειανών.

Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου, 2015


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV