Pellanet

Τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση εκτάσεων γης

Οι εκατοντάδες χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησαν εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες και έτσι έχουν φέτος για πρώτη φορά την υποχρέωση να δηλώσουν στην εφορία και «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση εκτάσεων γης», για τα αγροτεμάχια και τους αγρούς που κατέχουν και εκμεταλλεύτηκαν προκειμένου να παραγάγουν τα προϊόντα τους.
Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα πρέπει να το υπολογίσουν σε ποσοστό 3% επί των αντικειμενικών αξιών των ιδιοκτητών εκτάσεων γης και να το δηλώσουν στα έντυπα Ε2 και Ε1. Θα πρέπει δε να πληρώσουν επί του «εισοδήματος» αυτού του φόρου 11%-33%.
Ταυτόχρονα, όμως, το ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση εκτάσεων γης, κάθε αγρότης θα μπορεί να το δηλώσει και ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα που απέκτησε από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας και με τον τρόπο αυτό, να γλιτώσει φόρο που ισοδυναμεί με το 13% επί του τεκμαρτού αυτού ποσού.
Για τον ακριβή προσδιορισμό του «εισοδήματος» αυτού, όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια λογιστών, δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να υπολογίσουν τις αντικειμενικές αξίες των χωραφιών τους.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου, 2015


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ