Το ελληνικό ακτινίδιο, «απλωμένο» σε καλλιέργειες 97.000 στρεμμάτων και με παραγωγή που στη διετία αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, έχει πλέον κατακτήσει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετά την Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, ενώ «απειλεί» την Ιταλία, η οποία πέρυσι είχε μία δύσκολη χρονιά καθώς η παραγωγή της έπεσε από τους 570.000 τόνους στους 350.000 τόνους, ενώ αντίθετα η Ελλάδα παρήγαγε περί τις 210.000 - 220.000 τόνους.
Το ελληνικό ακτινίδιο, που ήδη ταξιδεύει κάθε χρόνο με επιτυχία σε Αμερική, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Κίνα και φυσικά σε χώρες της Ευρώπης, μπορεί με επιτυχία να αξιοποιήσει νέες αγορές, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, εφ’ όσον υπογραφούν πρωτόκολλα διακρατικών συνεργασιών, τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και μέλος Δ.Ε. του ΣΕΒΕ κ. Χρήστος Κολιός.
«Θα πρέπει να προστατέψουμε την ελληνική παραγωγή, για να επιτυγχάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για το ελληνικό ακτινίδιο που είναι υψηλής ποιότητας και μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα στον αγρότη – παραγωγό, αλλά και σε όλη την αλυσίδα επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται για να εξάγεται το ελληνικό ακτινίδιο, συσκευασμένο, επώνυμο.
«Δεν πρέπει να συμβεί με το ακτινίδιο ότι με το λάδι, που πωλείται χύμα στην Ιταλία και εκεί «ιταλοποιείται» και διοχετεύεται έτσι στη διεθνή αγορά. Πρέπει να σταματήσουν να φεύγουν, για το εξωτερικό, χιλιάδες τόνων από το χωράφι από τη στιγμή μάλιστα που το τυποποιημένο προϊόν πιάνει ως και διπλάσια τιμή στην αγορά», τόνισε ο κ. Κολιός.
Ο ηπειρώτης επιχειρηματίας επισημαίνει τις προοπτικές αύξησης των πωλήσεων στην Ινδία, τώρα που πλέον υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει στον ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς να προσέξει το Ιράν, μία χώρα της οποίας η παραγωγή σε ακτινίδια αναμένεται επίσης σε βάθος διετίας να πλησιάσει τις 300.000 τόνους.
Ο Όμιλος Κολιού ΑΒΕΕ είναι μία δυναμική εξαγωγική επιχείρηση με έδρα την Άρτα και αντικείμενο την παραγωγή (καλλιέργεια, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία) και εμπορία ακτινιδίων, πορτοκαλιών, μανταρινιών και φραουλών. Στο παραπάνω καλάθι προϊόντων, το ακτινίδιο κατέχει ισχυρή θέση αφού οι πωλήσεις του αντιστοιχούν περίπου στο 50% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.
Ο Όμιλος Κολιού, που ήδη καλλιεργούσε την ευρέως διαδεδομένη ποικιλία Hayward, σε 250 στρέμματα, είναι ο πρώτος και μόνος μέχρι στιγμής που έχει προχωρήσει σε φυτεύσεις της κιτρινόσαρκης ποικιλίας Soreli, μίας ποικιλίας που ανήκει στα λεγόμενα Golden Kiwi, είναι πιο γλυκιά στη γεύση και ανταποκρίνεται στην νέα τάση που υπάρχει στην αγορά.
«Έχουμε πάρει άδεια για φυτεύσεις σε 500 στρέμματα και ήδη από τριετίας κάναμε φυτεύσεις με δενδρύλλια soreli σε 300 στρέμματα, από τα οποία περιμένουμε φέτος τις πρώτες αποδόσεις, κοντά στο 30%. Τα ακτινίδια της συγκεκριμένης ποικιλίας συγκομίζονται τέλη Σεπτεμβρίου, λίγο πιο πρώιμα από τα Hayward και μπορεί να διατεθούν στην κατανάλωση μέχρι και τον Φεβρουάριο, εφ’ όσον συντηρηθούν στις κατάλληλες συνθήκες», τονίζει ο κ. Κολιός.
Ο Όμιλος Κολιού ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1956 και οι αρχικές του δραστηριότητες ήταν το εμπόριο των εσπεριδοειδών. Η δραστηριότητα αυτή επεκτάθηκε και σε άλλα νωπά φρούτα και σήμερα οι εγκαταστάσεις της εταιρείας καλύπτουν μια ιδιόκτητη περιοχή 15.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Ρόκα Φιλοθέης και μια δεύτερη 25.000 τετραγωνικών μέτρων στη Γαβριά Άρτας.
Το 85% των προϊόντων του Ομίλου Κολιού εξάγονται, ενώ το υπόλοιπο 15% προωθείται στην εγχώριο αγορά, κυρίως σε μεγάλες αλυσίδες Supermarket.
Πηγή: voria.gr
Δημοσιεύτηκε στις Φεβρουάριος 20th, 2018