(Γράφει ο Αναστάσιος Καραλίγκας)
«Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Δεν είναι μόνο μια μπάλα που την κλωτσάνε 22 άντρες με σορτσάκια. Δεν είναι απλά και μόνο μια μπίζνα δισεκατομμυρίων ευρώ, που κινεί τις αγορές – ποδοσφαιρικές και διαφημιστικές – σε όλον τον πλανήτη.
Το ποδόσφαιρο είναι πολύ περισσότερο από όλα τα παραπάνω. Κυρίως είναι μάθημα ζωής. Είναι μάθημα, για όποιον θέλει να διδαχθεί.
Το ποδόσφαιρο διδάσκει την κουλτούρα του κάθε λαού, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ήττα, μα πολύ περισσότερο τη νίκη, το ήθος των αγωνιζομένων, αλλά και των θεατών.
Ένα συγκλονιστικό μάθημα πολιτισμού μας δίδαξαν οι Ιάπωνες, στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ένα μάθημα, που οφείλουμε να το διδαχθούμε όλοι οι φίλαθλοι, ειδικά οι Έλληνες, και να το αφομοιώσουμε στην καθημερινότητά μας.
Οι Ιάπωνες αποκλείστηκαν στη φάση των «16» του Μουντιάλ, χάνοντας στις 2 Ιουλίου από το Βέλγιο με σκορ 3-2 με ανατροπή, με γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα.
Ωστόσο, παρά τον οδυνηρό αποκλεισμό που ήρθε με αυτόν τον τρόπο, οι φίλαθλοι της ομάδας όπως και οι ποδοσφαιριστές, βρήκαν το κουράγιο και καθάρισαν κερκίδες και αποδυτήρια.
Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο καιέκαναν τον γύρο του κόσμου, οι Ιάπωνες οπαδοί άφησαν σε πεντακάθαρη κατάσταση τις εξέδρες.
Το ίδιο έπραξαν όμως και οι απογοητευμένοι Ιάπωνες ποδοσφαιριστές,παρά τη δραματική εξέλιξη του αγώνα: "γυάλισαν" τα αποδυτήριά τους ενώ άφησαν και ένα χαρτάκι πάνω στο οποίο υπήρχε γραμμένη η λέξη«ευχαριστώ» στα ρώσικα.
Η πίκρα και η οργή τους, τόσο των αθλητών όσο και των θεατών, δεν αποτέλεσαν δικαιολογίες για να μην πράξουν αυτό που έμαθαν από μικρά παιδιά στην πατρίδα τους: να αφήσουν καθαρό τον χώρο που τους παραδόθηκε προς χρήση.
Για τους Ιάπωνες το θέμα της καθαριότητας των δημόσιων χώρων είναι ταυτόχρονα παράδοση αλλά και εμμονή. Πρόκειται για ένα καθήκον, που έμαθαν να υπηρετούν από τα έξι τους χρόνια, όταν υποχρεώνονται να καθαρίζουν τις αίθουσες όπου κάνουν μάθημα και τους αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούν.
Πρόκειται για ένα καθήκον που συνδέεται, πρώτον με τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον και δεύτερον με τις βαθιές αξίες της αξιοπρέπειας και της τιμής.
Ο καθαρισμός των δημόσιων χώρων, που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό στην κουλτούρα τους. Είναι, μάλιστα, πολύ οικείες οι εικόνες, όπου μαζεύουν τα σκουπίδια στα γήπεδα του εξωτερικού, όπου συμμετέχουν ιαπωνικές αποστολές.
Το πιο εντυπωσιακό στη Ρωσία, πάντως, είναι πως οι Ιάπωνες δεν μάζευαν μόνο τα δικά τους σκουπίδια αλλά και των άλλων φιλάθλων που κάθονταν δίπλα τους.
Όπως εξηγούσε μετά το τελευταίο ματς στους απεσταλμένους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, η συμπεριφορά αυτή των συμπατριωτών του –ποδοσφαιριστών και φιλάθλων – δεν περιορίζεται στα γήπεδα, ειδικά αυτά του εξωτερικού.
Την ίδια συμπεριφορά έχουν οι Ιάπωνες και όταν επισκέπτονται τα πάρκα. Μαζεύουν τα πάντα, και τα αφήνουν καθαρότερα απ’ ό,τι τα βρίσκουν. Αν οι Ιάπωνες δεν μαζέψουν τα σκουπίδια θα δημιουργήσουν κακή εικόνα για τη χώρα τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους
Οι Ιάπωνες μας διδάσκουν, με το παράδειγμά τους. Ειδικά εμάς τους Έλληνες, που μια τέτοια συμπεριφορά φαντάζει εξωπραγματική, αδιανόητη για τη συντριπτική πλειοψηφία μας.
Ας αναρωτηθεί ο καθένας μας, πόσες φορές έχει μαζέψει τα σκουπίδια σε δημόσιο χώρο που επισκέφθηκε. Το ερώτημα, πόσοι Έλληνες μάζεψαν τα σκουπίδια των διπλανών τους, το θεωρώ εντελώς περιττό…»
* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη
Πηγή: kozan.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου, 2018