Pellanet

Έκκληση για παράδοση της σορού

Τρίπολη, Λιβύη Η χήρα του Μουαμάρ Καντάφι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στον Καντάφι. Η οικογένεια του Καντάφι ζήτησε επίσης τις σορούς του Μουαμάρ και του Μοτασίμ Καντάφι, καθώς και άλλων μαχητών-υποστηρικτών του Λίβυου συνταγματάρχη.

«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου του μουτζαχίντ (ιερού πολεμιστή) Μουαμάρ Καντάφι» δήλωσε η Σάφια Καντάφι, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Rai που εδρεύει στη Συρία.

«Είμαι υπερήφανη για το θάρρος που επέδειξε ο σύζυγός μου και οι γιοι μου που αντιμετώπισαν την επιθετικότητα 40 χωρών και των αντιπροσώπων τους επί έξι μήνες και πέθαναν ως μάρτυρες» είπε η Σάφια.

Η Σάφια Καντάφι διέφυγε στην Αλγερία μαζί με την κόρη της Αϊσα και δύο από τους γιους του Καντάφι -τον Χάνιμπαλ και τον Μοχάμεντ- τον Αύγουστο, όταν οι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η οικογένεια του Καντάφι ζήτησε επίσης τις σορούς του Μουαμάρ και του Μοτασίμ Καντάφι, καθώς και άλλων μαχητών-υποστηρικτών του Λίβυου συνταγματάρχη.

«Καλούμε τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τη Διεθνή Αμνηστία να αναγκάσουν το Μεταβατικό Συμβούλιο να παραδώσει τις σορούς των μαρτύρων στη φυλή μας στη Σύρτη και να τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν την κηδεία τους σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα και κανόνες» ανέφερε ανακοίνωση της οικογένειας.

Η σορός του Μουαμάρ Καντάφι και εκείνη του γιου του φυλάσσονται σε αποθήκη-ψυγείο κρεάτων στη Μιζουράτα μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, ιατροδικαστής αναμένεται να μεταβεί στη Μιζουράτα για να πραγματοποιήσει νεκροψία στη σορό του Καντάφι.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

«Δεν θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή σήμερα, ούτε άλλη μέρα. Κανείς δεν θα εξετάσει το πτώμα» δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου στη Μιζουράτα.

Ουρά εκατοντάδων μέτρων σχημάτισαν το πρωί κάτοικοι της πόλης, προκειμένου να δουν τις σορούς του Μ.Καντάφι και του γιου του να κείτονται η μία δίπλα στην άλλη, καλυμμένες με μια κουβέρτα.

«Σήμερα θα παραιτηθώ»

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ δήλωσε ότι αναμένεται να παραιτηθεί το Σάββατο, ένα βήμα που είχε σχεδιαστεί να γίνει όταν η κυβέρνησή του θα αναλάμβανε τον πλήρη έλεγχο της Λιβύης.

Τόνισε ότι οι Λίβυοι θα πρέπει να εκλέξουν εντός οκτώ μηνών ένα εθνικό συμβούλιο το οποίο θα θεσπίσει νέο Σύνταγμα και θα σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στην Ιορδανία, ο Τζιμπρίλ είπε ότι επί του παρόντος η προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν τα όπλα από τους δρόμους της Λιβύης και να αποκατασταθεί η τάξη και η σταθερότητα στη χώρα. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV

15:32 - Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα

15:27 - Αποκατάσταση κλιματισμού στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών

15:23 - Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια του Γιώργου Αλεξόπουλου

15:14 - Ο Κόσμος αγκάλιασε την ιδέα του … EDESSA CHERRY FESTIVAL

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»