Pellanet

”Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω”

 οι εντυπώσεις που άφησε στον πολύ κόσμο η πολιτική συγκέντρωση της Κυριακής στη Λάρισα, όπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να δώσει για μια ακόμη φορά ένα «αχνό» όραμα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, χωρίς να επεισέλθει σε πρακτικά ζητήματα και σε θέματα οργάνωσης του αγροτικού χώρου. Είναι σαφές ότι οι «πελατειακές» υποχρεώσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών επικράτησαν της πραγματικής ανάγκης για ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου και μετέθεσαν για μια ακόμη φορά τις λύσεις στις «καυτές πατάτες» του αγροτικού χώρου και του θεσσαλικού κάμπου ειδικότερα.Μέσα σ' αυτό το κλίμα τα περί διατροφικής ασφάλειας, ποιοτικής ταυτότητας και πράσινης ανάπτυξης, μάλλον πέρασαν σαν «χλωμή επανάληψη» στο αγροτικό κοινό της θεσσαλικής σύναξης, γεγονός το οποίο δίνει «πατήματα» στους συνήθεις οπαδούς των «χειμερινών μπλόκων» να καλλιεργήσουν το κλίμα για νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις εθνικές οδούς, αποπροσανατολίζοντας για τα καλά κάθε υπεύθυνο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. «Χλωμός» ήταν στο Imperial και ο «κύκλος τραπεζιού» για τα αγροτικά που οργανώθηκε πριν από την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού και στην οποία κεντρικό πρόσωπο ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως υποστηρίζουν οι παριστάμενοι, ο κ. Σκανδαλίδης δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στο όραμά του για την ελληνική γεωργία που παρουσίασε πριν από ένα μήνα με τις προγραμματικές του εξαγγελίες για την προσεχή τριετία, εμφανίσθηκε αόριστος ακόμα και για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους θεσσαλούς αγρότες (νιτρορύπανση, πράσινο σκουλήκι κ.α.) και έκανε πολλούς να αναπολήσουν τις «ένδοξες» μέρες του… Μπασιάκου! Αναλυτικότερα, απευθυνόμενος στους αγρότες και τις αγρότισσες, ανέφερε πως «Δεν μας τιμά το ότι η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στο εθνικό προϊόν, στην απασχόληση, στο αγροτικό εισόδημα, φθίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Δεν μας τιμά ότι τα προϊόντα που γέννησαν μεγάλες προσδοκίες υποχωρούν και η παραγωγή τους μειώνεται συνεχώς. Δεν μας τιμά το ότι ενώ διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας, πιστοποίησης και ταυτότητας των προϊόντων μας, δεν τα βρίσκει κανείς, όχι μόνο στα ράφια των διεθνών αγορών, αλλά ούτε και στα ελληνικά. Δεν μας τιμά ότι βαφτίζουμε παράνομα ως ελληνικά, προϊόντα εισαγωγής, κατά κανόνα κακής ποιότητας, ενώ η πατρίδα μας διαθέτει δυνατότητες διατροφικής επάρκειας.

Για να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα, θέτουμε επείγοντες και συγκεκριμένους στόχους, για μια πραγματικά ελληνική - με όλη τη σημασία της λέξης «ελληνική» - γεωργία. Ελληνική γεωργία, ανταγωνιστική, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που διασφαλίζει παράλληλα και όρους εθνικής επάρκειας. Και λέω τον όρο «εθνική επάρκεια», διότι σημαίνει και διατροφική ασφάλεια.Η διατροφική ασφάλεια θα είναι ένα κυρίαρχο εθνικό ζήτημα για όλες τις χώρες της υφηλίου, τα επόμενα χρόνια. Το ζήσαμε με την πρόσφατη κρίση των τιμών των τροφίμων. Το ζήσαμε ακόμα και αυτό το καλοκαίρι, με την κρίση των σιτηρών στη Ρωσία. Και θα το ζήσουμε ξανά, δυστυχώς για την υφήλιο. Εμείς πρέπει να έχουμε σιγουριά, διατροφική ασφάλεια. Γι' αυτό, χρειάζεται να επενδύσουμε στον αγροτικό τομέα. Μια γεωργία, που προσαρμόζεται δυναμικά στο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, διασφαλίζοντας την ταυτότητά της παγκοσμίως. Με σωστές πρακτικές γεωργίας και πράσινης ανάπτυξης, διασφαλίζοντας την ποιότητα, που κι αυτό θα είναι - και είναι ήδη - ζητούμενο στη διεθνή αγορά. Αυτό είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Όχι μαζική παραγωγή, αλλά ποιοτική παραγωγή.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας την αειφορία και τον οικολογικό προσανατολισμό. Ελληνική γεωργία, που επικεντρώνεται στη μεσογειακή διατροφή, στα πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας». Επίσης, ανέφερε πως αυτή την προσαρμογή, την καθιστούν ακόμα πιο επείγουσα οι διεθνείς εξελίξεις που αφορούν στο παγκόσμιο εμπόριο, στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξελίξεις που χτυπούν ήδη την πόρτα μας, τονίζοντας πως «Όλοι έχουμε βαθιά συνείδηση, ότι η πολιτική των επιδοτήσεων, των προστατευτισμών, των εφήμερων διευθετήσεων, μπορεί να μας έδωσε μια προσωρινή υποστήριξη, αλλά είχε ένα τέλος. Μπορούμε και θα διεκδικήσουμε τη στήριξη. Και σε αυτό επιμένω. Κι εγώ, όπως ξέρετε, πηγαίνω στις Βρυξέλλες, δεν είμαι σαν τον προηγούμενο πρωθυπουργό, που έλεγε ότι θα πήγαινε και ποτέ δεν πήγαινε να υποστηρίξει τον αγροτικό τομέα. Κι αυτό θα κάνουμε, θα διεκδικήσουμε τη στήριξη. Στήριξη, όμως, που δεν οδηγεί στην περαιτέρω εξάρτησή μας, αλλά στην απεξάρτησή μας, που θα καλλιεργεί τις δικές μας δυνάμεις, ώστε να μπορούμε να βασιστούμε στα δικά μας πόδια και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Με ισχυρή, αυτόχθονη, ανταγωνιστική και ποιοτική γεωργία. Γιατί με παλιές πρακτικές, το εισόδημα του αγρότη, όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται δραματικά. Για να προστατευθεί και να αναπτυχθεί, απαιτείται αυτή η μεγάλη στροφή, απαιτείται να γίνει η ανατροπή στην ίδια την παραγωγική διαδικασία, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, στις κατακερματισμένες - το λέμε χρόνια, αλλά είναι η ώρα να το κάνουμε - συνεταιριστικές και συνεργατικές οργανώσεις των αγροτών, στις διαδικασίες μεταποίησης, τυποποίησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων. Στις διεθνείς συμμαχίες και σχέσεις της χώρας μας, αλλά κυρίως στο κράτος και τους θεσμούς. Η δημιουργία ελληνικών πρωτογενών υλικών και σπόρων, οι πράσινες υποδομές, η διαχείριση των υδάτινων και περιβαλλοντικών πόρων, είναι υποχρέωση ενός κράτους, μιας Πολιτείας και θεσμών, που σήμερα δεν επιτελούν το ρόλο τους». Για τη στροφή στην παραγωγή, που θα βελτιώσει σταδιακά και το αρνητικό ισοζύγιο, απαιτεί έναν γενναίο «Καλλικράτη» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως ήδη δρομολογείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, ανακοίνωσε την δημιουργία Αγροτικής Σχολής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Ξέρετε, έχουμε το παράδοξο στην Ελλάδα, ο αγροτικός τομέας να είναι ίσως από τους πιο βασικούς στη χώρα μας και, για χρόνια ολόκληρα, να μην έχουμε ουσιαστικά μια Σχολή για τους αγρότες. Μια Σχολή, που θα εκπαιδεύει τους αγρότες. Σήμερα, εκ των πραγμάτων, ο νέος αγρότης μαθαίνει από τον πατέρα, τον παππού και τη γιαγιά. Εντάξει, να μάθει και από την παράδοση, αλλά να μάθει όμως και τα καινούργια εργαλεία, τις καινούργιες δυνατότητες. Βγάζουμε γεωπόνους, βγάζουμε κτηνιάτρους, αλλά δεν βγάζουμε αγρότες στο επάγγελμα, ως εκπαίδευση. Διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το management, το marketing, τα λεγόμενα «Clusters», αλλά και οι ξένες γλώσσες, οι υπολογιστές, οι νέες τεχνολογίες, η δυνατότητα να χρησιμοποιεί κανείς τις νέες τεχνολογίες και τους υπολογιστές, για να ξέρει και για το φάρμακο που θα βάλει, και για τον καιρό που θα αλλάξει, και για τις αγορές που αλλάζουν, και για τις τιμές που μεταβάλλονται, αλλά και για να μπορεί να κινείται, να συνεργάζεται». Μάλιστα, την ευθύνη δημιουργία της την ανέθεσε στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και «στο φίλο μας, τον Απόστολο Παπατόλια που θα νικήσει αύριο».«Η Θεσσαλία είναι η περιοχή που θα αποτελέσει την καρδιά της νέας αγροτικής και πράσινης ανάπτυξης. Δεν θα μιλάμε πια μόνο για το βαμβάκι, θα μιλάμε για το νήμα αντοχής και ποιότητας που παράγει το ελληνικό βαμβάκι. Δεν θα μιλάμε πια μόνο για τις επιδοτήσεις που προστατεύουν το εισόδημα, θα μιλάμε για το προϊόν της Θεσσαλίας, που στέκεται ισχυρό στα ράφια των ελληνικών και ευρωπαϊκών καταστημάτων, και όχι μόνο» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν θα μιλάμε πια μόνο για το αν θα γίνει ή όχι ο Αχελώος - για μένα, ισχύει η θέση που σας είπα και προεκλογικά. Θα μιλάμε για τη Θεσσαλία, που διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τους υδάτινους πόρους και τους διαχειρίζεται με σεβασμό και γνώση. Δεν θα μιλάμε πια μόνο για ζημιές και αποζημιώσεις, θα μιλάμε για παραγωγικές επενδύσεις, για συμβολαιακή γεωργία. Και στις διεθνείς επαφές μου, βλέπω ότι υπάρχουν πολλές χώρες που ενδιαφέρονται για συμβολαιακή γεωργία με τους Έλληνες αγρότες, για πολλά χρόνια μπροστά. Δηλαδή, μιλάμε για μια σιγουριά που θα έχει ο Έλληνας αγρότης μέσα από τη συμβολαιακή γεωργία, για πρότυπα ανάπτυξης και για ολοκληρωμένες εκμεταλλεύσεις.Δεν θα μιλάμε μόνο για πιστωτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις, που διαχειρίζονται τη φτώχεια τους και είναι καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα, διεκδικώντας μια πρόσκαιρη ρύθμιση. Θα μιλάμε για παρεμβατικές Οργανώσεις, που διασφαλίζουν χαμηλό κόστος παραγωγής, υψηλή προστιθέμενη αξία, ικανοποιητικό κέρδος στον παραγωγό, προσιτή τιμή στον καταναλωτή. Έναν καταναλωτή, που προστατεύεται στην εποχή της ανασφάλειας και της άδηλης εξέλιξης. Αυτή τη Θεσσαλία πρέπει να οραματιζόμαστε και να ξεκινήσουμε από σήμερα κιόλας να χτίζουμε».

Ολοκληρώνοντας με τις εξής εγγυήσεις: «Εκείνο για το οποίο σήμερα μπορώ να εγγυηθώ απέναντί σας, δεν είναι μόνον αυτές οι ανατροπές, αλλά και ότι η διαχείριση και η αξιοποίηση των πόρων θα γίνονται σε συνθήκες διαφάνειας και δικαιοσύνης.Εγγυημένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών και υποχρεώσεων από εμάς, αλλά και απόλυτη διαφάνεια στις συναλλαγές από εσάς. Εγγυημένο κατά το δυνατόν εισόδημα από εμάς, αλλά και παραγωγική αξιοποίησή του από εσάς. Εγγυημένη υποστήριξη στην παραγωγή, στο χτύπημα των υπερκερδών των μεσαζόντων στη διατροφική αλυσίδα από εμάς, ναι, αλλά και σύγχρονη οργάνωση, σύγχρονες εκμεταλλεύσεις, με προοπτική, από εσάς.Και πάνω απ' όλα, νέοι αγρότες. Νέες δυνάμεις, καινοτομία, πρωτοβουλία, δημιουργία. Αυτά θα μας δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα, πάνω βεβαίως σε όλες τις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα. Συνδυασμένη πολιτική τουριστικής ανάπτυξης, πολιτιστικής ταυτότητας, διατροφικής επάρκειας, πρώτα απ' όλα, στον τόπο μας».

Διευκρινήσεις από Κ. Σκανδαλίδη

Τρία θεματικά εργαστήρια προηγήθηκαν νωρίτερα. Για την Κοινωνική Πολιτική, την Αναπτυξιακή Πολιτική και της Αγροτικής Πολιτικής, τα συμπεράσματα των οποίων παρουσίασε εν τάχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης, προ της ομιλίας του Πρωθυπουργού. Ενώ μίλησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη έχει ανάγκη το δικό της Περιφερειακό Σχέδιο με αναθέρμανση της Οικονομίας και αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό νόμο. Ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στα αγροτικά ζητήματα υπογράμμισε την ανάγκη μεγάλων θεσμικών αλλαγών στον αγροτικό χώρο. Δήλωσε δε ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων θα γίνει τον Μάρτιο, ενώ η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνει μέσα στον Απρίλιο-Μάιο και όλες οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέχρι τον Ιούλιο .Επίσης ανέφερε ότι η ενιαία ενίσχυση των αγροτών θα δοθεί κατά 50% μέσα στον Οκτώβριο και το υπόλοιπο 50% τον Δεκέμβριο.

Εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Λάρισα βρέθηκαν και οι υφυπουργοί: Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης, Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας, Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχ. Τιμοσιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφάλισης Β. Κεγκέρογλου και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:34 - Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο

14:02 - Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στην εναρκτήρια συνάντηση εταίρων του έργου “Plan4COLD”

14:01 - Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ένα άτομο για διάρρηξη καταστήματος στην Κατερίνη

13:59 - Χειμώνας: Τι πρέπει και τι δε πρέπει να κάνουμε για τα κατοικίδια ζώα

13:58 - Α. Τζιτζικώστας: «Αξιόπιστος, αναπτυξιακός και ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2025»

17:48 - Εξαφανίσεις και Εκμετάλλευση Ανηλίκων από Κυκλώματα

14:42 - Έλευση Τιμίας Χειρός Αγίου Σπυρίδωνος στα Γιαννιτσά

12:43 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους (οδός Σόλωνος) την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

12:37 - Χαΐτογλου και Αντικρίση δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

15:33 - Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και εγκαίνια της 13ης Παραμυθούπολης στον πεζόδρομο Γιαννιτσών