Pellanet

1η Σεπτέμβρη ξανακόβουμε το τσιγάρο

Μειωμένα πρόστιμα στα καταστήματα - Υψηλά στους παραβάτες-καπνιστές. Υπουργός Υγείας: Ολική απαγόρευση χωρίς «παραθυράκια». Μόλις τρεις μέρες μας χωρίζουν από την – νέα, ολική αυτή τη φορά – απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Από την Τετάρτη απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους της χώρας μας κι αυτή τη φορά η απαγόρευση θα είναι «ολική», καθώς ο νόμος δεν προβλέπει ούτε καπνιστήρια για τους… φανατικούς του καπνού. Αισιόδοξη για την αποτελεσματική εφαρμογήτης απαγόρευσης του καπνίσματος εμφανίστηκε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το πρωί της Παρασκευής. «Θα πάει καλύτερα», είπε η υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας ότι η απαγόρευση θα είναι ολική καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον καθόλου εξαιρέσεις και «παραθυράκια». Σχετικά με την προηγούμενη ρύθμιση, που έδινε στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα κάνουν τα καταστήματά τους χώρους καπνιζόντων ή μη, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως αυτό δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η υπουργός υποστήριξε, ακόμη, πως αυτή τη φορά έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων στους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα αναλάβουν την εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα, ανέφερε μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας, την Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και το Λιμενικό Σώμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του νόμου, αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.
Η υπουργός υποστήριξε πως το θέμα του καπνίσματος είναι πρωτίστως θέμα υγείας, αλλά είναι και θέμα προτύπου και για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα στον κινηματογράφο. Η Ελλάδα «ξανακόβει» το τσιγάρο
Τις προηγούμενες φορές η απαγόρευση δεν τηρήθηκε και όλοι – καπνιστές και μη καπνιστές - αναμένουν να δουν αν θα τηρηθεί τώρα. Και, δυστυχώς για τους μη καπνιστές (κυρίως), τα πρώτα «σημάδια» δεν είναι καλά και δεν αποκλείεται να δούμε την εικόνα των προηγούμενων «απαγορεύσεων» να επαναλαμβάνεται.
Και αυτό διότι αφ' ενός η ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας και των Δήμων, οι οποίες κυρίως θα επιφορτιστούν με την τήρηση του νόμου, έχει αφεθεί πάλι για την τελευταία στιγμή. Βέβαια, η σχετική εγκύκλιος έχει σταλεί, όπως μάθαμε, από το υπουργείο στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Ημαθίας (ενδεχομένως και στους Δήμους), αλλά οι αναγκαίες διευκρινίσεις και σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να δοθούν τη Δευτέρα, στη σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο με όλους τους αρμόδιους φορείς.
Αφ' ετέρου, ο νόμος για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ψηφίστηκε στις 27 Ιουλίου 2010, προβλέπει μείωση(!) των προστίμων που θα επιβάλλονται στα καταστήματα που δεν εφαρμόζουν την απαγόρευση, παρότι διατηρεί υψηλά τα πρόστιμα των παραβατών καπνιστών.
Επιπλέον, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του υπουργείου Υγείας, παραμένει ανοιχτό ένα «παράθυρο» στο νόμο που αφορά τα νυχτερινά κέντρα, εξαιρώντας (προσωρινά, προς το παρόν) αυτά με τη ζωντανή μουσική. Συγκεκριμένα, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκτασης άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική, η απαγόρευση θα ισχύσει 9 μήνες μετά, δηλαδή από την 1η Ιουνίου 2011. Υψηλά πρόστιμα στους καπνιστές – Μειωμένα στα καταστήματα
Από 1ης Σεπτεμβρίου οι παραβάτες καπνιστές προβλέπεται να πληρώνουν πρόστιμα που θα ξεκινούν από 50 ευρώ αλλά θα φτάνουν έως τα 500 ευρώ, ανάλογα με τις φορές που «υποτροπιάζει» κανείς. Και οι παραβάτες μπορεί να είναι αρκετοί, αν υπολογίσει κανείς ότι, σύμφωνα με στοιχεία του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες κατέχουν τα πρωτεία στο κάπνισμα και την κατανάλωση προϊόντων καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα έδειξε πως το 42% των Ελλήνων καπνίζει (47% άνδρες, 38% γυναίκες), τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%, με 35% για τους άνδρες και μόλις 25% για τις Ευρωπαίες.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τις χρηματικές ποινές για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτές μειώνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ (ποσά που ίσχυαν μέχρι σήμερα) σε 1.000-10.000 (και πάλι ανάλογα με τις υποτροπές). Για τους επιχειρηματίες οι υποτροπές θα οδηγούν κλιμακωτά ακόμη και στο οριστικό κλείσιμο του καταστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι:
α. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.
β. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, όπου καταγράφεται παραβίαση των διατάξεων του νόμου, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε.
γ. Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης του παρόντος επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε.
δ. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες
Οι Έλληνες αποδεικνύονται παγκόσμιοι πρωταθλητές στο κάπνισμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε 123 χώρες που δημοσίευσε το περιοδικό «Economist». Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο Έλληνας καπνίζει τουλάχιστον 8 τσιγάρα την ημέρα, γεγονός που τον φέρνει στην πρώτη θέση σε παγκόσμια κλίμακα αναφορικά με το κάπνισμα. Ακολουθούν οι Ρώσοι με 7 τσιγάρα την ημέρα, ενώ και η Ισπανία, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα εμφανίζονται εξαρτημένες στον καπνό.
Αντίθετα, Γάλλοι, Βραζιλιάνοι και Ινδοί κατατάσσονται στους φανατικούς αντικαπνιστές, καθώς μετά βίας καπνίζουν δύο τσιγάρα σε ημερήσια βάση. Η έρευνα επισημαίνει ότι το μάσημα φύλλων καπνού από τους Ινδούς μπορεί πιθανόν να τους οδηγεί μακριά από το κάπνισμα.
Σε ό,τι αφορά στους Γάλλους, φαίνεται πως το τσιγάρο τείνει να θεωρείται για αυτούς μια εξαιρετικά κακή αλλά και βλαβερή συνήθεια. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι φόροι στον καπνό έχουν την τάση να μειώνονται όταν οι χώρες ευημερούν οικονομικά.
Το 2009 η Ελλάδα είχε καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άλλες χώρες - ακόμα και πολλές που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες - είχαν επιτύχει μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Ιστορικές απαγορεύσεις του καπνού
Η πρώτη απαγόρευση του καπνίσματος έγινε το 1575 από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μεξικού που αποφάσισε να μην το επιτρέπεται στις εκκλησίες της χώρας και αυτών στις Ισπανικές αποικίες της Καραϊβικής.
Ο Μουράτ IV Γκάζι, σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1624 - 1640), απαγόρευσε παντελώς το κάπνισμα το 1633. Ο Πάπας Ουρμπαν VII απείλησε ότι θα αφορίσει όποιον «φέρει καπνό στο προαύλιο ή μέσα σε εκκλησία».
Οι πρώτες απαγορεύσεις του καπνίσματος σε ολόκληρες πόλεις νομοθετήθηκαν λίγο αργότερα. Στα τέλη του 1600 στην Βαυαρία, το Κούρζάχσεν και διάφορες πόλεις της Αυστρίας. Το κάπνισμα απαγορεύτηκε στο Βερολίνο το 1723, στο Κονινσμπεργκ το 1742 και στο Στετιν το 1744. Ηταν απαγορεύσεις που άρθηκαν στη διάρκεια των επαναστάσεων του 1848.
Το πρώτο κτίριο παγκοσμίως που υιοθέτησε αντικαπνιστική πολιτική ήταν το Παλιό Κυβερνητικό Κτίριο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας το 1876. Κι αυτό διότι υπήρχε ανησυχία για φωτιά δεδομένου ότι το κτίριο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο.
Το κόμμα των Ναζί απαγόρευσε το κάπνισμα στα πανεπιστήμια της Γερμανίας, τα ταχυδρομεία, το στρατιωτικό νοσοκομείο, τα κτίρια του κόμματος. Η ιδέα ήταν του Χίτλερ ο οποίος διέταξε τη διεξαγωγή ειδικής μελέτης από το Ινστιτούτο για τους Κινδύνους του Καπνού Καρλ Αστελ που ολοκληρώθηκε το 1941. Μέχρι την πτώση του καθεστώτος τους (1945), οι Ναζί έκαναν σταυροφορία κατά του καπνίσματος.
Στα τέλη του 20ού αιώνα κι ενώ οι έρευνες για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος δημοσιεύονταν η μία μετά την άλλη, οι καπνοβιομηχανίες ξεκίνησαν ενημερωτική καμπάνια με τίτλο: «Οι καλοί τρόποι του καπνιστή». Φοβήθηκαν την πτώση των πωλήσεών τους κι έτσι δημιούργησαν ομάδες δημοσίων σχέσεων που επικεντρώθηκαν στον συμβιβασμό των καπνιστών με τους μη καπνιστές. Η ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των καπνιστών και των γύρω τους έπρεπε να κατευναστεί ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν αντικαπνιστικά μέτρα.
Στις ΗΠΑ οι Πολιτείες ενθαρρύνθηκαν να νομοθετήσουν τη δημιουργία χώρων για καπνιστές. Το 1975 η Μινεσότα πέρασε τον νόμο «Καθαρού Αέρα στους Εσωτερικούς Χώρους». Ήταν η πρώτη πόλη που απαγόρευσε το κάπνισμα στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Αρχικά τα εστιατόρια υποχρεούνταν να έχουν χώρους μη Καπνιστών. Τα μπαρ εξαιρούνταν. Τον Οκτώβριο του 2007 με το νόμο «Ελευθερία Αναπνοής» η Μινεσότα απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ. Το 1990 η πόλη του Σαν Λουϊς Ομπισπο της Καλιφόρνια ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων. Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα
Διαβάζουμε από την Βικιπαίδεια: Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους (η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856) και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των καπνιστών και των μη καπνιστών, από τα αποτελέσματα του καπνίσματος, ιδιαίτερα τον καρκίνο.
Ο νόμος του 2002 απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού του στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος, μιας και οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση.
Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, ο οποίος προβλεπόταν να αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009. Η πρώτη προσπάθεια ήταν αποτυχημένη. Ακολούθησε εξαγγελία για εφαρμογή της απαγόρευσης για την 1η Ιανουαρίου 2010 η οποία επίσης δεν εφαρμόστηκε. Βάλτε τέλος στον εθισμό
Δυστυχώς, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα τελευταία πέντε χρόνια τα θέματα του καπνίσματος πήγαν χειρότερα: αυξήθηκε η συνολική κατανάλωση καπνού, αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν και μειώθηκε ο μέσος όρος της ηλικίας, των μικρών παιδιών δηλαδή, αγοριών και κοριτσιών, περισσότερο των κοριτσιών, που αρχίζουν το κάπνισμα.
Ο πληθυσμός μιας μεσαίας πόλης, περίπου 20.000 άνθρωποι, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από το κάπνισμα στη χώρα μας. Το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείας στο ΕΣΥ, ενώ οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κράτος 2,14 δισ. ευρώ ετησίως.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα βοήθειας προς τον καπνιστή που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα. Οι καπνιστές μπορούν να απευθυνθούν στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, που λειτουργούν επιτυχώς και στην Ελλάδα από το 1999. Στα ιατρεία αυτά εφαρμόζεται συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με επιστημονικές μεθόδους, ακολουθώντας διεθνείς οδηγίες για τη θεραπευτική παρέμβαση στη διακοπή του καπνίσματος. Πηγή maknews

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.