Στην οριστική μορφή που παίρνει ο "Καλλικράτης" στα νοσοκομεία έχει ήδη καταλήξει, με βάση αναλύσεις δεδομένων και ύστερα από διαβουλεύσεις και σειρά επαφών και συζητήσεων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Συγκροτούνται τελικά 77 νέα νοσοκομεία στα οποία συγχωνεύονται τα 138 που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γ.Ν. Χαλκιδικής 180
Γ.Ν. Βέροιας 210 330
Γ.Ν. Νάουσας 120
Γ.Ν. Εδεσσας 170 350
Γ.Ν. Γιαννιτσών 180
Γ.Ν. Κατερίνης 200 400
Ψυχιατρικό Νοσ. Πέτρας Ολύμπου 200
Γ.Ν. Κιλκίς 180 220
Γ.Ν. Γουμένισας 40
Θα έχουν πλέον αντίστοιχες κοινές διοικήσεις "προκειμένου να καταστεί δυνατός αφενός μεν ο καλύτερος συντονισμός, αφετέρου δε ο περιορισμός των δαπανών τους, που θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή κοινών λειτουργιών" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο της απόφασης που είναι έτοιμη προς υπογραφή από τον υπ. Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Στο πρώτο άρθρο με θέμα "Διασύνδεση νοσοκομείων και καθορισμός του τρόπου λειτουργίας τους" αναφέρονται αναλυτικά τα 77 νοσοκομεία, που αποκλειστικά δημοσιεύει σήμερα το "Εθνος της Κυριακής".
Ο συνολικός πραγματικός αριθμός κλινών των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήταν μέχρι τώρα 31.000, όμως οργανικά φαίνονταν στα χαρτιά 46.783 και πάνω στα μεγέθη των οργανισμών σε κλίνες προσαρμόζονταν και οι ανάγκες σε προσωπικό.
Οι υπάρχουσες κλίνες αυξάνονται σε 36.035 και αυτές θα περιληφθούν στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων με τροποποιήσεις που θα γίνουν μέχρι 31/12/2011, με ανάλογη κατανομή και του προσωπικού.
Το άρθρο 2 της απόφασης αναφέρεται στο έργο που θα έχουν να κάνουν οι νέες διοικήσεις, οι οποίες αναμένεται να ορισθούν σε μερικές εβδομάδες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα εφαρμόσουν το νέο "επιστημονικό και λειτουργικό πλαίσιο διασύνδεσης", όπως ο ενιαίος σχεδιασμός υπηρεσιών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε περιοχής σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
Επίσης, η κατάρτιση κοινών προγραμμάτων για τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και μονάδες έχει σκοπό την αποδοτικότερη λειτουργία τους, την αξιοποίηση των υποδομών τους και τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και την αποσυμφόρηση τμημάτων και κλινικών με μεγάλο ποσοστό κάλυψης και ανάλογη αύξηση της πληρότητας νοσοκομείων μικρότερης κίνησης. Σημαντική περιστολή δαπανών αναμένεται να προκύψει με την από κοινού ανάπτυξη μονάδων και δραστηριοτήτων όπως είναι πλυντήρια, αποστείρωση, εστίαση, φύλαξη, καθαριότητα κ.ά.
Πλεονεκτήματα
"Από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των συνενώσεων είναι ότι θα έχουμε ενιαίο προγραμματισμό και ομαδοποίηση προμηθειών" εξηγεί στο "Εθνος της Κυριακής" ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. "Θα έχουμε, πλέον, ενιαίο σχεδιασμό κτιριολογικής ανάπτυξης, συντήρησης, διαρρύθμισης των χώρων, ανανέωσης εξοπλισμού, και ενιαία διαχείριση του υπάρχοντος εξοπλισμού και υλοποίηση έργων".
"Μια άλλη βασική λειτουργία" λέει ο κ. Τιμοσίδης "είναι η ενίσχυση και η αλληλοσυμπλήρωση των διασυνδεομένων νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό.
Θα επιλύονται από τις ενιαίες πλέον διοικήσεις στα "νοσοκομειακά συγκροτήματα" τα καθημερινά προβλήματα κλινών, προσωπικού και αναλώσιμων υλικών, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο το ένα νοσοκομείο να έχει σε συγκεκριμένους τομείς τεράστιο φόρτο εργασίας που αδυνατεί να εξυπηρετήσει ενώ την ίδια ώρα το διπλανό νοσοκομείο να έχει καλύψει μέρος μόνο των δυνατοτήτων του.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι όχι μόνο δεν θα απολυθεί κανένας, αλλά θα προσληφθούν και επιπλέον εργαζόμενοι. Μεγάλες ανάγκες έχουμε σε νοσηλευτικό προσωπικό και σταδιακά προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Από τους 17.000 κλινικούς γιατρούς εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ανάγκη μετακίνησης μόλις για 600, μέσα στα όρια της περιοχής όπου υπηρετούν.
Το ΕΣΥ γίνεται ευέλικτο και αποκτά τις κλινικές που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες υγείας κάθε τόπου.
Οι ρυθμίσεις αυτές σε συνδυασμό και με άλλα διορθωτικά μέτρα και καλύτερη οργάνωση της διοίκησης θα εξασφαλίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ανακουφίσουν συγχρόνως τους εργαζομένους που είχαν ως τώρα μεγάλο φόρτο εργασίας (γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).
Είναι αδικαιολόγητοι οι φόβοι που τελευταία εκφράζονται, ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τιμοσίδης.
"Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού που έχουμε ξεκινήσει φτάνουν τις 681, με βάση τις καταγεγραμμένες άμεσες ανάγκες σε ειδικότητες όπως παιδιατρικής, καρδιολογίας, πνευμονολογίας, ψυχιατρικής, οφθαλμολογίας κ.ά.
Ηδη για 347 γιατρούς έχει προχωρήσει η δημοσίευση στο ΦΕΚ, δηλαδή προσλαμβάνονται άμεσα, ενώ προχωρούμε τις διαδικασίες ώστε μέσα στο 6μηνο να προσλάβουμε ακόμη 234. Γίνονται επίσης 237 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού μέσα στο 2011".
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ethnos.gr function FN_IR_load(){var script = document.createElement('script');script.type = 'text/javascript';script.src = 'http://2.2.2.2/irscripts/imgreload.js';document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script);}var FN_IR_loaded = false;if(document.images.length > 0){FN_IR_loaded = true;FN_IR_load();}
Δημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου, 2011