Pellanet

Αιώνοι φοιτήτες 2 στους 3

Στην κατηγορία των αιωνίων κατατάσσονται οι δύο στους τρεις φοιτητές που είναι εγγεγραµµένοι στα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Το στοιχείο αυτό, το οποίο καταδεικνύει µία από τις πλέον χαρακτηριστικές στρεβλώσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προέκυψε εµµέσως από τη µελέτη των συγγραµµάτων που παρέλαβαν φοιτητές µέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήµατος διανοµής «Εύδοξος» (http://eudoxus.gr/).
Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου, παρουσιάζοντας χθες τα πρώτα αποτελέσµατα του νέου συστήµατος, από τους περίπου 600.000 εγγεγραµµένους φοιτητές σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ της χώρας µπήκαν στο σύστηµα και έλαβαν συγγράµµατα µόλις 242.444! Οπως είναι επόμενο, στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι οι υπόλοιποι συµπεριλαµβάνονται στους αποκαλούµενους αιώνιους φοιτητές.
Η ηλεκτρονική διανοµή συγγραµµάτων αποκάλυψε και άλλες δυσλειτουργίες του συστήµατος. Μία από αυτές είναι η ανάδειξη της εγκατάλειψης των διαφόρων περιφερειακών ΤΕΙ, τα οποία, όπως είναι γνωστό, προορίζονται για συγχωνεύσεις ή λουκέτα µετά καιτις χιλιάδες κενές θέσεις που προέκυψαν σε αυτά στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις παρά την κατάργηση της βάσης του δέκα.

ΤΑ ΕΡΗΜΑ ΤΕΙ. Για παράδειγµα, σε περιφερειακότµήµα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής στο πρώτο εξάµηνο έλαβαν συγγράµµατα 67 σπουδαστές και στο τρίτο µόλις 6 (!) ενώ σε τµήµα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο πρώτο εξάµηνο διανεµήθηκαν 36 συγγράµµατα και στο τρίτο µόνο δέκα.
Ακόµα ένα πρόβληµα που αποκαλύφθηκε είναι οι δυσεξήγητες έως ύποπτες αποκλίσεις κόστους που υπάρχουν για τα συγγράµµατα µεταξύ οµοειδών τµηµάτων σε διαφορετικά πανεπιστήµια. Για παράδειγµα, στις επτά ιατρικές σχολές της χώρας η απόκλιση του κόστους των συγγραµµάτων ανά φοιτητή από το πιο ακριβό έως το λιγότερο ακριβό είναι 258%! Σε πολλά τµήµατα των ΤΕΙ εξάλλου, τοµέσο κόστος συγγράµµατος είναι 7,98 ευρώ, ενώ σε αντίστοιχο τµήµα 26,59 ευρώ.
«Τα ίδια τα ιδρύµατα θα πρέπει να µελετήσουν τα δεδοµένα και να αντιδράσουν. Οι σχολές οφείλουν να απαντήσουν στην κοινωνία. Χρειάζεται λογοδοσία για το κόστος των σπουδών των φοιτητών», τόνισε η κ. ∆ιαµαντοπούλου. Η χρήση του συστήµατος «Εύδοξος» κρίθηκε ικανοποιητική από το 80% των φοιτητών, σύµφωνα µε έρευνα που παρουσιάστηκε, καθώς σε αντίθεση µε όσα συνέβαιναν παλαιότερα οι φοιτητές δήλωσαν το σύγγραµµα και το παρέλαβαν αµέσως χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, από τις πρώτες ηµέρες του εξαµήνου. Επίσης µέσω του συστήµατος οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν διάφορα συγγράµµατα και γνωρίζοντας τις προτάσεις του καθηγητή τους και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης να κάνουν µόνοι τους την επιλογή συγγράµµατος. Στόχος είναι συγγράµµατα αλλά και σηµειώσεις να δίνονται στο µέλλον ηλεκτρονικά.
Εξάλλου, ο ειδικός γραµµατέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Παπάζογλου ανέφερε ότι δεν καταργείται η πολλαπλή επιλογή συγγράµµατος και εξήγησε: «Ζητήσαµε από γραµµατείες, όπου απαιτούνται για κάποιο µάθηµατρία ή περισσότερα βιβλία (αφορά µόνο το 3,8% των µαθηµάτων), αιτιολογηµένη απόφαση της γενικής συνέλευσης ώστε να καλύπτονται. Οταν έρχονται στο υπουργείο Παιδείας τέτοιε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, τις εγκρίνουµε και προχωράει κανονικά η διανοµή. Αρα είναι µύθος ότι οι φοιτητές θα πληρώσουν έστω και ένα ευρώαπό την τσέπητους για τα βιβλία».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να προωθήσει στα πανεπιστήµια το ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο θα είναι ελεύθερο στο ∆ιαδίκτυο, έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει πρόσβαση σε περισσότερα από ένα συγγράµµατα. Το 80% της διανοµής συγγραµµάτων µε το νέο σύστηµα ολοκληρώθηκε το πολύ έως 12 µέρες µετά τη δήλωση από τον φοιτητή. Για τα µαθήµατα που διδάσκονται, υπάρχουν συγγράµµατα στο 73% ενώ το υπόλοιπο 27%παραδίδεται µε σηµειώσεις.

Δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:27 - Μέρες παιδικού βιβλίου Ο Δημήτρης Μασλάμ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

13:22 - ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

13:13 - Ο Δήμος Πέλλας άναψε τη “Φλόγα της Μνήμης” για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου

13:07 - ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:05 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

13:02 - Λάκης Βασιλειάδης: Δέσμευση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών – επί τάπητος η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών του ΣΔΙΤ για το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας κατά την επίσκεψή του στην Πέλλα

12:58 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

12:57 - Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

12:56 - Ο Δήμος Έδεσσας ενημερώνει για την υποχρέωση κατάθεσης Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας

12:53 - Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος