Pellanet

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας

έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τον εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009. Ο κ. Γ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι στόχος είναι να βγούμε το συντομότερο δυνατό από το τούνελ, υποσχέθηκε «ένα πιο δίκαιο μέρισμα» προς τους αδύναμους και επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας για όσα βιώνει σήμερα η χώρα και ότι αδυνατεί να σηκώσει τις ευθύνες που της αναλογούν.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα καταφέρνουμε παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, επισήμανε, ωστόσο, ότι ο αγώνας δεν έχει λήξει και ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος. Το 2010 -είπε χαρακτηριστικά- είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε το πρώτο ημίχρονο και τόνισε πως αν το 2011 -το οποίο χαρακτήρισε ως το καθοριστικό δεύτερο ημίχρονο- πάμε καλά, τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομίας και ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, η οποία θα γίνει σε υγιείς βάσεις για πρώτη φορά. Δεν θα στηριζόμαστε, τόνισε, όπως στο παρελθόν, σε δανεικά, που κανείς δεν γνώριζε πως και πότε θα αποπληρώναμε.
Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο λογιστική, αλλά υποστηρίζεται από τις μεγάλες αλλαγές, που έχουν γίνει ήδη και αυτές που θα γίνουν στο μέλλον. Ο σκοπός μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από το τούνελ και να έλθει πιο γρήγορα η στιγμή που θα μπορούμε να αποδώσουμε ένα πιο δίκαιο μέρισμα στους πιο αδύναμους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έβαλαν πλάτη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τους το χρωστάμε, υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2011 το έλλειμμα θα μειωθεί στο 7% του ΑΕΠ και κάλεσε γι΄ αυτό τους υπουργούς να προσπαθήσουν ώστε να μειωθούν περισσότερο οι σπατάλες που γίνονται στο δημόσιο τομέα. Ανέφερε επίσης ότι το 2010 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί κατά 43,5% , το οποίο σημαίνει ότι από 32,75 δισ. το 2009 θα μειωθεί στα 18,5 δισ. το 2010. Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ότι το έλλειμμα της χώρας πλέον δεν θα οφείλεται στις ανάγκες των προϋπολογισμών αλλά σε εκείνες της αποπληρωμής του χρέους που κληρονόμησε η κυβέρνηση.

Επίθεση στη ΝΔ

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε για μεγάλη ανευθυνότητα και λαθροχειρία, όταν υποστήριζε στις αρχές του 2009 ότι το έλλειμμα της χώρας είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενημερώνοντας ψευδώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν το έλλειμμα βρέθηκε πενταπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις. Επιτέθηκε και εναντίον και της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ κατηγορώντας ότι μιλά σήμερα για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο όταν είναι η ΝΔ που έφθασε το έλλειμμα μέσα σε πεντέμισι χρόνια εκεί που το παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα που τίθεται σχετικά με προεκλογική του θέση, τόνισε ότι πράγματι λεφτά υπήρχαν, αλλά το θέμα, όπως τόνισε, ήταν πού τα πήγαν. Όπως ανέφερε, η ΝΔ άφησε έλλειμμα 32,5 δισ. ευρώ το 2009 και επέλεξε τη φυγή και την απόδραση από τα προβλήματα του ελλείμματος που ήδη δημιούργησε και τώρα θέλουν να δώσουν και μαθήματα.
Τόνισε επίσης ότι η αντιπολίτευση αδυνατεί και σήμερα να σηκώσει τις ευθύνες που της αναλογούν. Και χαρακτήρισε τα στελέχη της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης φυγόπονους, απόντες και κρυπτόμενους.
Απαντώντας, εξ άλλου, στις αιτιάσεις της ΝΔ περί τεχνητής αύξησης του ελλείμματος από τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η αναθεώρηση των ελλειμμάτων και των χρεών προς τα πάνω, γίνεται από την Eurostat, καθώς και ότι το έλλειμμα ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της ανομίας, της σπατάλης και της πελατειακής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που, όπως τόνισε, είναι αυτονόητα παραδεκτό, ωστόσο, όμως, αγνοήθηκε επικίνδυνα επί πολύ καιρό.

Δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook