Pellanet

Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης

στην εμπορική διαφορά ΕΕ-ΗΠΑ για το ορμονούχο βόειο κρέας
Διασφάλιση των ελληνικών εξαγωγών κομπόστας ροδακίνου

Την αισιοδοξία της εξέφρασε η Επίτροπος Κούνεβα για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στη διατλαντική εμπορική διαφορά σχετικά με το ορμονούχο βόειο κρέας, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η ΕΕ έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ορμονούχου βόειου κρέατος. Κατόπιν αποφάσεως των δικαιοδοτικών οργάνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) περί ασυμβατότητας του εν λόγω μέτρου με τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες (συγκεκριμένα περί ανεπαρκούς επιστημονικής αιτιολόγησης), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εφαρμόζουν από το 1999 εμπορικά αντίμετρα εις βάρος των εξαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων (δασμός 100% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας ετησίως 116,8 εκατομ. δολ. ΗΠΑ και 11,3 εκατομ. δολ. Καναδά αντιστοίχως).
Ενώ η ΕΕ υιοθέτησε στη συνέχεια νέα νομοθεσία θεμελιωμένη σε στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο σχετικά με τον κίνδυνο της χρήσης ορμονών, οι δύο εμπορικοί εταίροι εξακολουθούν να εφαρμόζουν αντίμετρα, παρά το γεγονός ότι τα δικαιοδοτικά όργανα του ΠΟΕ έχουν αποφανθεί εδώ και ένα χρόνο περί της ασυμβατότητας των εν λόγω αντιμέτρων με τους κανόνες του Οργανισμού. Επιπλέον, η απελθούσα αμερικανική κυβέρνηση Μπους εξήγγειλε τον περασμένο Ιανουάριο την επιβολή των αποκαλουμένων αντιμέτρων "καρουσέλ", τα οποία θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ τη διεύρυνση του κύκλου των θιγομένων προϊόντων, με προφανείς, ιδιαιτέρως αρνητικές, συνέπειες εις βάρος των ευρωπαίων παραγωγών και εξαγωγέων. Ειδικότερα, ενδεχόμενη εφαρμογή νέων αντιμέτρων θα έπληττε βαρύτατα και τις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδακίνου. Σημειωτέον ότι τα παρασκευασμένα αχλάδια υπόκεινται ήδη σε κυρώσεις.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ειδικός Αγορητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε θέματα παγκοσμίου εμπορίου, τόσο μέσω πράξεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και επικοινωνίας με την αρμόδια Επίτροπο, παρακολουθεί στενά την έκβαση των διαβουλεύσεων που διεξάγει η Κομισιόν με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να αποτραπεί οριστικά η ενεργοποίηση των νέων αντιμέτρων, καθώς και να αρθούν τα ήδη ισχύοντα αντίμετρα.
H Επίτροπος κα Κούνεβα εξέφρασε την αισιοδοξία της Κομισιόν ότι θα προκύψει προσεχώς αμοιβαίως αποδεκτή λύση με τις ΗΠΑ. Σημείωσε δε, ότι η Επίτροπος για το Εμπόριο, κα Άστον, και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα εμπορίου, κ. Ρον Κιρκ, συμφώνησαν στις 22 Απριλίου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνημένη λύση στην εμπορική διαφορά για το ορμονούχο βόειο κρέας. Προκειμένου μάλιστα να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν την αναστολή επιβολής των νέων αντιμέτρων. Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση βιώσιμης και μακρόπνοης λύσης, εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και την προστασία των ευρωπαίων κατανωλωτών.

Δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook