Το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την ελεύθερη πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Το «πράσινο φως» για τις αλλαγές άναψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη.
Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ που προβλέπει το κλείσιμο όσων τμημάτων υπολειτουργούν, αλλά και τη συνεργασία με ΑΕΙ και σε προπτυχιακό στάδιο.
Σύμφωνα με τα Νέα, οκτώ είναι οι βασικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό και αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:
* Ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης
* Περικοπές ώς και 30% σε μαθήματα, διδακτέα ύλη και εξετάσεις
* Μείωση του διδακτικού χρόνου από 7 ώρες σε 5 ώρες
* Δημιουργία ολοήμερου γυμνασίου που θα λειτουργεί ώς τις 4 το απόγευμα
* Δημιουργία «ζώνης πολιτισμού»
* Υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο
* Εισαγωγή δίωρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων στη διδακτική διαδικασία
* Υιοθέτηση διάφορων δραστηριοτήτων (π.χ. συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, ζώνες πολιτισμού, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών) μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο κ. Μπαμπινιώτης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «σύντομα αυτό που θα πετύχουμε είναι να απαλλάξουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους από το άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες να πλησιάσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα».
Το νέο σύστημα εισαγωγής θα ισχύσει σε τρία χρόνια, αφορά δηλαδή τους μαθητές που αυτό το σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου.
Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου, 2009