Pellanet

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημ. Υγείας της Π.Κ.Μ. για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2015, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
Η πρωτοβουλία του ορισμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου ανήκει στη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC), η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου -η Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Μέσα από τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγία για το 2015, σύμφωνα με την οποία καλεί τα κράτη μέλη να εντείνουν τη δράση τους για την πρόληψη του καρκίνου με την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης.
Με φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου το «όχι πέρα από εμάς» επιδιώκεται να τονιστεί ότι, στην πορεία του καρκίνου δεν υπάρχουν πάντα λύσεις , αλλά είναι μέσα στις δυνατότητές μας να βρεθούν.
Η εκστρατεία κατά του καρκίνου για το 2015 εστιάζει σε τέσσερις βασικούς τομείς

• Επιλογή υγιούς ζωής
• Έγκαιρη ανίχνευση – διάγνωση (screening).
• Πρόσβαση στη θεραπεία για όλους
• Ποιότητα ζωής

Οι στρατηγικές πρόληψης στοχεύουν στο να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους παράγοντες κινδύνου και περιλαμβάνουν δράσεις που κατευθύνουν τους ανθρώπους σε υγιεινές επιλογές, όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, οι εμβολιασμοί, η διατροφή, ο έλεγχος των επαγγελματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων κτλ.
Σημαντική παράμετρος για την πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέως εντέρου και του ορθού, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση-ανίχνευση. Η έγκαιρη διάγνωση χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα τα οποία δεν έχουν μεν συμπτώματα, αλλά έχουν την νόσο. Τέτοιες εξετάσεις είναι για παράδειγμα το PAP test (τεστ Παπανικολάου) και η μαστογραφία.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι να εξασφαλίζεται για όλους τους πολίτες η πρόσβαση στα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. Επίσης, απαιτείται η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα παρέχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου επί ίσοις όροις και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ασθενή.
Κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε χώρα ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να μπορεί ο καρκίνος να θεραπευτεί, όπως επίσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.
Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ένα εθνικής εμβέλειας αρχείο καταγραφής των καρκίνων, το οποίο θα αποτελεί σημαντικό όπλο στη Δημόσια Υγεία αφού:

• Θα συγκεντρώνει στοιχεία για την νοσηρότητα και θνησιμότητα
• Θα επιβεβαιώνει και θα αναλύει τη συχνότητα εμφάνισης των
ομαδοποιημένων καρκίνων
• Θα μπορεί να συμβάλει στη χάραξη Εθνικής Αντικαρκινικής Πολιτικής
• Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας και στην
αξιοποίηση πόρων.
Η Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διέθετε τέτοιο αρχείο. Όμως, από τον Ιούνιο του 2008 άρχισε να λειτουργεί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΕΑΝ) μετά την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο μέσω του Υπουργείου Υγείας (2007). Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια αφορμή για να καταστεί σαφής στο ευρύ κοινό η σημασία της πρόληψης του καρκίνου, που θα αποτελέσει το ερέθισμα για μια δυναμική προσέγγιση σε δράσεις για την αντιμετώπιση του.

Δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου, 2015


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV