Pellanet

Ανασχηματισμός μία από τα ίδια

Νέο κυβερνητικό σχήμα, με δομικές αλλαγές και έμπειρα στελέχη, και με στόχο την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τον καλύτερο συντονισμό, συγκρότησε ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικά της νέας -πολυπληθέστερης- κυβέρνησης, οι μεταθέσεις προσώπων, η αναδιανομή αρμοδιοτήτων και η επιστροφή στελεχών από τον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που ανακοινώθηκε από τον Γ.Πεταλωτή λίγο μετά τις 01:30 της Τρίτης, έπειτα από ένα πολύωρο θρίλερ, θα ορκιστεί στις 12:00 και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από την έναρξη της ΔΕΘ.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 48 μέλη (έναντι 37 της προηγουμένης): 16 Υπουργούς (η προηγουμένη είχε 15) 7 Αναπληρωτές Υπουργούς (έναντι 2 της προηγουμένης) και 24 υφυπουργούς (έναντι 19 της προηγουμένης).
Ανασυστάθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και το Υπουργείο Ναυτιλίας, υπό τον τίτλο «Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας».
Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών μετεξελίσσεται ώστε να αναλάβει το συντονισμό του κυβερντικού έργου. Στο υπουργείο Εργασίας εντάσσονται νέες αρμοδιότητες για την Κοινωνική Καινοτομία, την Προστασία του Καταναλωτή, την Μεταναστευτική Πολιτική και τη Νέα Γενιά, καθώς επίσης στο υπουργείο Υγείας εντάσσονται οι αρμοδιότητες για θέματα αθλητισμού και διατροφής. Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης αναλαμβάνει και επισήμως την αρμοδιότητα για τις επενδύσεις που προέρχονται από το εξωτερικό.
Όσον αφορά στα πρόσωπα, στο νέο σχήμα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετακινείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, η Λούκα Κατσέλη μετακομίζει από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απο Υπουργός Υγείας μετακομίζει στο Υπουργείο των Εξωτερικών, ως αναπληρώτρια Υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, με τον Δ.Δρούτσα να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εξωτερικών.
Αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές Υπουργούς οι υφυπουργοί Γιώργος Κουτρουμάνης, Νίκος Σηφουνάκης και Φώφη Γεννηματά.
Στην κυβέρνηση εισήλθαν στελέχη που είχαν διατελέσει Υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Τηλέμαχος Χυτήρης. Επίσης στο νέο Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων αναλαμβάνει ο παλαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, με υφυπουργό την Ελπίδα Τσουρή.
Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκε ουσιαστικά μόνο η Κατερίνα Μπατζελή (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης).
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης προκαλεί αλλαγές και στο κόμμα. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης αναμένεται να προταθεί για τη θέση του γραμματέα, αντί του κ. Ξυνίδη, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στη θέση του Χρ.Παπουτσή, αναμένεται να οριστεί ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης. Κύρια χαρακτηριστικά οι πολλές μετακινήσεις υπουργών, ελάχιστες αποχωρήσεις, είσοδος αρκετών νέων προσώπων, επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και ενισχυμένα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, ενώ το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 48 μέλη (έναντι 37 της προηγουμένης): 16 Υπουργούς (η προηγουμένη είχε 15) 7 Αναπληρωτές Υπουργούς (έναντι 2 της προηγουμένης) και 24 υφυπουργούς (έναντι 19 της προηγουμένης).

Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκε ουσιαστικά μόνο η κα Κατερίνα Μπατζελή (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης).

Στο νέο σχήμα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετακινείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, ο Δημήτρης Δρούτσας αναβαθμίζεται σε Υπουργό των Εξωτερικών, η κα Λούκα Κατσέλη μετακομίζει από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απο Υπουργός Υγείας μετακομίζει στο Υπουργείο των Εξωτερικών, ως αναπληρώτρια Υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα.

Αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές Υπουργούς οι υφυπουργοί Γιώργος Κουτρουμάνης, Νίκος Σηφουνάκης και Φώφη Γεννηματά.

Στην κυβέρνηση εισήλθαν στελέχη που είχαν διατελέσει Υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Τηλέμαχος Χυτήρης. Επίσης στο νέο Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων αναλαμβάνει ο παλαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, με υφυπουργό την κα Ελπίδα Τσουρή.

Ακόμη εισήλθαν στην κυβέρνηση οι κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας και Ντίνος Ρόβλιας (ως υφυπουργοί Ανάπτυξης) ο Δημήτρης Δόλλης ως υφυπουργός των Εξωτερικών, οι Μανόλης Όθωνας και Μιχάλης Τιμοσίδης ως υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας αντίστοιχα, η κα Μιλένα Αποστολάκη ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Αννα Νταλάρα, ως υφυπουργός Εργασίας (θα έχει την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής) οι παλαιοί συνδικαλιστές, Γιάννης Κουτσούκος, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημήτρης Κουσελάς, ως υφυπουργός Οικονομικών, ο Βασίλης Κεγκερογλου ως υφυπουργός Εργασίας και ο Χρήστος Αηδόνης ως υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τον αθλητισμό.

Αμετακίνητοι παραμένουν οι Θ.Πάγκαλος, Χ.Παμπούκης, Ευ.Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημ.Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη και Παύλος Γερουλάνος.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος
Υφυπουργός: Θεοδώρα Τζάκρη · Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής το Υπουργείο Εσωτερικών θα μετεξελιχθεί ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική μορφή, η οποία θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού προώθησης του κυβερνητικού έργου. Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Υφυπουργός: Δημήτρης Κουσελάς

Υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Δρούτσας
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός : Παναγιώτης Ρήγας
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας · Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, στη θέση του Σ.Ξυνίδη, αναμένεται να αναλάβει ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας: Γιάννης Διαμαντίδης
Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Τίνα Μπιρμπίλη
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Λούκα Κατσέλη
Αναπληρωτής Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου
Υφυπουργός: Αννα Νταλάρα

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Χρήστος Αηδόνης
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χάρης Καστανίδης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μιχάλης Οθωνας · Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στη θέση του Χρ.Παπουτσή, αναμένεται να οριστεί ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Αναπληρωτής Υπουργός: Τηλέμαχος Χυτήρης
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Επικρατείας: Χάρης Παμπούκης · Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και την αρμοδιότητα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γιώργος Πεταλωτής

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε για τον ανασχηματισμό: «Δεν χρειάστηκαν παρά 11 μήνες και μία μακρά νύχτα, με ένα πρωτοφανές κωμικοτραγικό παρασκήνιο, για να αναγνωρίσει ο Πρωθυπουργός την αποτυχία της κυβέρνησής του.

«Με τον ανασχηματισμό, που είναι προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών, την πληρώνουν βέβαια ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης. Όμως, με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής θα συνεχίσουν να την πληρώνουν ο τόπος μας και ο λαός μας. Τελικά, είναι μια κυβέρνηση για τα 'μαύρα μεσάνυχτα', που αυτοδιασύρεται από το ξεκίνημά της, εξαιτίας των χειρισμών του Πρωθυπουργού» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός αναζητά υπουργούς ικανούς να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να έχουν τη ικανότητα να ξεγελούν το λαό. Η πολιτική που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία δεν είναι αποτέλεσμα λαθών ή κακού συντονισμού της κυβέρνησης ούτε αριθμού υπουργείων ή ονομασίας τους. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

»Όσο ο συσχετισμός δύναμης θα είναι υπέρ τους είτε αλλάζουν πρόσωπα είτε αλλάζουν ακόμα και κόμματα στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι διαρκώς χειρότερο. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης προς όφελός του. Αντί να εμπιστεύεται και να ανέχεται αυτούς που τον καταδικάζουν στη φτώχεια, να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να φτιάξει τη συμμαχία του και να τα αλλάξει όλα» καταλήγει το ΚΚΕ. Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.