Pellanet

Αποδείξεις: Τι πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε φόρο

''Φωτιά'' πρέπει να πάρουν τα κομπιουτεράκια καθώς σιγά σιγά θα... ξεθάψουμε τις αποδείξεις που μαζέψαμε προκειμένου να τις βάλουμε στην φορολογική μας δήλωση για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο. Το «σπορ» έχει μυστικά αλλά και παγίδες, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Οι αποδείξεις που «περνάνε» στην εφορία αφορούν την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, εκτός από αυτές για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεφωνία, αγορά λαχείων, τυχερά παιχνίδια, είσοδο σε καζίνο και απόκτηση περιουσιασκών στοιχείων όπως αγορά ή μίσθωση ακινήτου, σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην κατάσταση των αποδείξεων, καθώς θα πρέπει τα στοιχεία τους να είναι ευανάγνωστα. Αν κάτι έχει σβηστεί, θα πρέπει να το ξαναγράψουμε με στυλό αλλιώς... πάνε για πέταμα! Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές μόνο αν φαίνεται καθαρά η επωνυμία της επιχείρησης, ο ΑΦΜ της, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.
Αν το εισόδημά μας είναι μέχρι 6.000 ευρώ, δεν χρειαζόμαστε καμία απόδειξη. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ πρέπει να έχουμε συνολικό ποσό ίσο με το 10% του εισοδήματός μας (π.χ. 700 ευρώ αν βγάζουμε 7.000 ευρώ τον χρόνο), ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 30% του επιπλέον ποσού.
Το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουμε υπολογίζεται με βάση το ατομικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα, ενώ συνολικά μπορούμε να προσκομίσουμε μέχρι 12.000 ευρώ το άτομο ή 24.000 ευρώ ως οικογένεια. Προσοχή στις... υπερβολές, γιατί μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με απώλεια τεκμηρίου!
Αν δεν προσκομίσουμε τις αποδείξεις που απαιτούνται, η εφορία θα μας στείλει... «καταπέλτη», ζητώντας μας να πληρώσουμε το 10% του ποσού. Για παράδειγμα, αν έχουμε εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχουμε αποδείξεις 3.600 ευρώ. Αν στην εφορία στείλουμε αποδείξεις 1.600 ευρώ, θα πληρώσουμε φόρο 200 ευρώ.
Για τους... ενάρετους με αποδείξεις περισσότερες από εκείνες που χρειάζεται υπάρχει ανταμοιβή. Έτσι, αν έχουμε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για το αφορολόγητο. Αν θέλουμε να έχουμε το μπόνους των 3.000 ευρώ, προσκομίζουμε αποδείξεις αξίας 6.600 ευρώ.Προσοχή προσοχή: αν κάνουμε την φορολογική μας δήλωση μέσω Ίντερνετ, καλό θα είναι να κρατήσουμε τις αποδείξεις μας: η εφορία μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να μας τις ζητήσει!

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ