Την κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην ετήσια έκθεσή της για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν «ακατάλληλες» τις συνθήκες στέγασης και καταλογίζουν στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι δεν έχει «σαφή και έγκαιρη καθοδήγηση» για λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες συνθήκες που θα επικρατήσουν τον χειμώνα.
Επίσης, η ΕΕΔΑ συντάσσεται με το αίτημα των δημάρχων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για άμεση μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησαν στα κέντρα φιλοξενίας συμπέραναν πως «οι συνθήκες στέγασης των προσφύγων και των μεταναστών είναι προβληματικές έως απολύτως ακατάλληλες». Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι στον Σκαραμαγκά γίνονται διαρρήξεις από διαμένοντες στον χώρο και παρέμποριο κλεμμένων ειδών. Αναφέρθηκε ότι πολλοί φιλοξενούμενοι εγκαταλείπουν χωρίς ειδοποίηση το χώρο φιλοξενίας και στην συνέχεια επινοικιάζουν το χώρο στέγασης τους σε άλλους πρόσφυγες- μετανάστες.
Στην Χιο κατά την ώρα της επίσκεψης διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί ήταν σε μεγάλη ένταση, εξαιτίας της απόγνωσης όσων λάμβαναν αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου τους. Χτυπούσαν τα κεφάλια τους στους τοίχους, τραβούσαν να ξεριζώσουν τα μαλλιά τους, προσπαθούσαν να κόψουν τις φλέβες τους. Βίαιη συμπεριφορά έδειχναν και στα μικρά παιδιά που ήταν μαζί τους, ρίχνονταν τα στο τσιμέντο και κλωτσώντας τα με δύναμη.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά ότι τόσο στην Χίο όσο και στην Λέσβο αλλά και στην Σάμο δεν υπάρχει διαχωρισμός των γυναικών από τους ενήλικες άνδρες με τους οποίους δεν είχαν καμία συγγένεια. Επίσης και στα τρια αυτά κέντρα επικρατούν σνθυγιεινές συνθήκες και υπερβολικός συνωστισμός.
«Η μεγάλη αναμονή στην ουρά για φαγητό χαμηλής ποιότητας, η κακή διαχείριση και η έλλειψη πληροφόρησης συντελούν περαιτέρω στο χαοτικό και ασταθές κλίμα που επικρατεί στα τρία κέντρα υποδοχής» αναφέρει η έκθεση.
Στη έκθεση της ΕΕΔΑ περιλαμβάνεται και γνωμάτευση (Ιούλιος του 2016) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο επισκέφτηκε 16 κέντρα φιλοξενίας και πρότεινε το «ολοκληρωτικό τους κλείσιμο»
Δημοσιεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου, 2017