Pellanet

Debate: Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Δείτε ποιος είναι ο νικητής

Πρόκειται για δύο πολύ αγαπημένα και γιορτινά γλυκά, τα οποία ωστόσο μοιάζουν με... θερμιδικές βόμβες. Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και τελικά δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και ποιο από τα δύο γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε.

Ας δούμε αναλυτικά τι θερμίδες περιέχουν τα δύο αυτά αγαπημένα γλυκά:
Μελομακάρονα
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια) Θερμίδες: 365kcal Πρωτεΐνες: 3,6γρ Ολικό λίπος: 19,1γρ Κορεσμένο λίπος: 2,5γρ Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5γρ Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ Χοληστερόλη: 0
Διατροφικό σχόλιο: Το δίδυμο ελαιόλαδο-καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λιπαρά τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ο συνδυασμός μέλι-καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κανέλλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.

Κουραμπιέδες
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια) Θερμίδες: 463kcal Πρωτεΐνες: 7.8γρ Ολικό λίπος: 26.9γρ Κορεσμένο λίπος: 12.6γρ Μονοακόρεστα λιπαρά:9,5γρ Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9γρ Χοληστερόλη: 80
Διατροφικό σχόλιο: Το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι κουραμπιέδες είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Συνεπώς, στο ερώτημα «Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», νικητής είναι το μελομακάρονο, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C, E) και σε καλά λιπαρά. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η ποσότητα που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι μικρή (2-3 κομμάτια/εβδομάδα) στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr

Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:10 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

14:09 - Εθιμοτυπική επίσκεψη του προέδρου και μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιο

14:08 - Συνάντηση του επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου με τη νέα Περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά

16:48 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Προοδευτική κυβέρνηση, επιλογή του ΠΑΣΟΚ

16:46 - Πρόσκληση συμμετοχής στην ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση του Σκυδραϊκού Καρναβαλιού 2025

16:43 - «Δημοσίευση προκήρυξης για 1 θέση μόνιμου Ιατρού ΕΣΥ ειδικότητας Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών»

16:41 - Πρόσκληση σε InfoDay ΙΑΣΙΣ 18/01

16:38 - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ -ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ (ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

16:34 - Ανακοίνωση σχετικά με απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις Σέρρες

20:27 - Ενημέρωση: Ανοιχτές οι σχολικές μονάδες του Δήμου Πέλλας