Pellanet

Δέκα αρχαιοελληνικά νομίσματα επιστρέφουν από το Σαν Φρανσίσκο στην Αθήνα

Τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα θα πάρουν δέκα αρχαία νομίσματα, τα οποία παρέδωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές σε μια τελετή που έγινε στο προξενείο της χώρας μας στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα πέντε από αυτά αρχικώς είχαν ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω μιας διαδικτυακής εταιρίας που είχε ως έδρα το Μόναχο. Τελικός παραλήπτης ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές πέντε επιπλέον νομίσματα, τα οποία είχε προμηθευτεί σε προγενέστερο χρόνο από την ίδια εταιρία.

Η μη αναφορά της προέλευσης αλλά και η χαμηλή τιμή των νομισμάτων είχε κινήσει το ενδιαφέρον του πράκτορα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέλερ, ο οποίος προσπάθησε να εξακριβώσει την ακριβή ταυτότητα και προέλευση τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ούτε ο αποστολέας αλλά ούτε και ο παραλήπτης ήταν σε θέση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που χρειάζονταν για να διασφαλιστεί η νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Στη συνέχεια το εργαστήριο των τελωνειακών αρχών και της συνοριοφυλακής του Σαν Φρανσίσκο έστειλε τα δεδομένα που συγκέντρωσε στην Αθήνα, οπού και εξετάστηκαν από τον αστυνομικό του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ορφέα Σωτηρίου. Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σωτηρίου, τα 10 νομίσματα είχαν κοπεί σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και η χρονολόγηση τους ανάγεται στο 600 π.Χ.

Όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος ο κ. Κέλερ στην «Καθημερινή», η συνεργασία με τον Έλληνα αστυνομικό ήταν σημαντική για να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση. «Έπρεπε να διαπιστώσουμε εάν ήταν αυθεντικά αρχαιοελληνικά νομίσματα για να γίνει το πρώτο βήμα για τον επαναπατρισμό τους»,

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η διμερής συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ το 2011 μαζί με την «Σύμβαση για την εφαρμογή του νόμου περί πολιτιστικών αγαθών» αποτελούν την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η συνεργασία των αμερικανικών αρχών με την χώρα μας για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

Το παρών στην εκδήλωση παραλαβής των νομισμάτων έδωσε και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Χάρης Λαλάκος, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Κατά την διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Λαλάκος συναντήθηκε με τον κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, με την ομογενή αντικυβερνήτη της πολιτείας, Ελένη Κουναλάκη, με την δήμαρχο της πόλης, Λόντον Μπριντ, καθώς και με τον μητροπολιτική του Σαν Φρανσίσκο κ.κ. Γεράσιμο.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου, 2019


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:24 - Μιχάλης Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού

13:18 - Το Σάββατο 15 Μαρτίου στη Νέα Έφεσο το 8ο δωρεάν ενημερωτικό – εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

13:16 - EKΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

12:14 - Έκθεση ζωγραφικής του τμήματος Ζωγραφικής Ενηλίκων του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

12:08 - Συμμετοχή μαθητριών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου -1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας στον διαγωνισμό εικονικής επιχείρησης του JA Greece με την Amaltheia’s Naturals: Φυτικά Καλλυντικά

11:13 - Εργασίες συντήρησης στη Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Κιλκίς, στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Σερρών και στις Επαρχιακές Οδούς 11, 15 και 2 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

13:07 - Η Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού στην Πατρίδα Βέροιας (16-23 Μαρτίου 2025)

13:02 - : Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2025

11:41 - Αύριο Σάββατο 8 Μαρτίου στη Λεπτοκαρυά το 7ο δωρεάν ενημερωτικό – εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

10:35 - Ε.Σ.Α.μεΑ.: 1ο Ογκολογικό Συνέδριο Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος- Κήρυξη εργασιών από τον Ι. Βαρδακαστάνη