Pellanet

Δεν έχουμε δει τα πραγματικά αρχεία

Τέσσερις μήνες μετά το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ, η χώρα δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο στο παρελθόν «μαγείρεψε» τα στοιχεία για το χρέος της, δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμάχερ.
«Δεν έχουμε δει τα πραγματικά αρχεία» είπε ο κ. Ράντερμάχερ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat έχει ζητήσει αυτά τα στοιχεία (κυρίως για τις συμφωνίες swap με την Goldman Sachs την περίοδο 2000-2001) από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο επικεφαλής της Eurostat προσθέτει ότι το κλιμάκιο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, που θα έρθει αργότερα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα (μαζί με στελέχη της ΕΚΤ και της γενικής διεύθυνσης Οκονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν) θα ακολουθήσει αυστηρή στάση, ώστε να αποκαλύψει το συνολικό ύψος του κρατικού χρέους που απεκρύβη με αυτά τα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
«Πρόκειται για μία νέα εποχή», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, είπε, είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που είπε ψέμματα για τις συμφωνίες swap (ανταλλαγής), έπειτα από την κίνηση της Eurostat προς τις χώρες-μέλη να αναφέρουν αυτού του είδους τις συμφωνίες, το 2008.

Η κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έστρεψε την προσοχή σε αυτές τις συμφωνίες, με έμφαση τα currency swaps με την Goldman Sachs, το 2000 και το 2001.

Με αυτά τα εργαλεία η Ελλάδα μείωσε το εξωτερικό χρέος σε ευρώ, κατά 2,367 δισ. ευρώ και μείωσε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 103,7% από 105,3%.
Ωστόσο, η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, έχει πει ότι υπήρξαν και άλλες ανάλογες συμφωνίες, μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με την Goldman.

«Υπάρχουν πολλές ανάλογες συμφωνίες, που πρέπει να ξεκαθαριστούν», τόνισε ο κ. Ράντερμάχερ. «Η υπόθεση με την Goldman Sachs ήταν μόνο η αρχή», σημείωσε.
Μάλιστα, συνέκρινε την προσπάθεια αποκάλυψης των στοιχείων για το ελληνικό χρέος με την ανακαίνιση του σπιτιού του.
«Ξεκινάς την ανακαίνιση και όταν φτάνεις στους τοίχους έρχεσαι αντιμέτωπος με ορισμένες εκπλήξεις, αυτή είναι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, και η υπόθεση» της Ελλάδας, ανέφερε.
Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση κατά 7%, έπειτα από την εξέταση των «εκκρεμοτήτων», μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.
Τέλος, είπε ότι αναμένει πως θα συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για τα swaps ώστε να υπάρξει σχετική αναφορά στην εξαμηνιαία έκθεση της Eurostat για τα ελλείμματα και τα χρέη στην ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου. Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:21 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

11:31 - Ξεκίνησε η λειτουργία του Γραφείου του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Πέλλας

11:28 - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

11:25 - Εργασίες κοπής πρασίνου στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Ν.Μουδανιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

11:23 - ΓΙΟΡΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

11:19 - ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ 18-28/4/2024

14:12 - «Όταν ανθίζουν οι κερασιές της Πέλλας» Δράση πεζοπορίας και ποδηλασίας στις ανθισμένες κερασιές και τις πηγές του υγροβιότοπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου

14:08 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Νέο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων στον Πλαταμώνα (θερινό ωράριο)

14:06 - Συνάντηση του Δημάρχου Πέλλας με το νέο Διοικητή της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού

14:03 - Ο Δήμος Αλμωπίας, ως «Υγιής Πόλη» και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας