Pellanet

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, θα γίνουν αλλαγές στα παλιά!

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στο προϋπολογισμό, ακόμη και αν υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.
Όπως υπογράμμισε καθησυχάζοντας ο υπουργός, όποιο και αν είναι το εύρος της αναθεώρησης θα έχει «πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010» και των επόμενων ετών.
Την άποψη ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 από τη Eurostat θα έχει μικρές επιπτώσεις στα ελλείμματα των επόμενων ετών, οι οποίες -με τα σημερινά δεδομένα- δεν θα «επιβάλλουν» τη λήψη νέων μέτρων εξέφρασε και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα ο τελευταίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το έλλειμμα για το 2009 να αναθεωρηθεί ακόμη και πάνω από το 14%.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς αν το έλλειμμα του 2009 θα «κλείσει» τελικά στο 15%, απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι περιμένει τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Σε έκθεσή της τον Απρίλιο, η Eurostat είχε δηλώσει ότι ίσως αναθεωρήσει ανοδικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 κατά 0,5% της μονάδας και το δημόσιο χρέος κατά 5-7 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε, να συμπεριλάβει αβεβαιότητες στα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
«Δεν έχουμε την τελική εικόνα για τα στοιχεία του 2009. Είναι πιθανόν να εμφανίσουν μεγαλύτερη διαφορά, ενσωματώνοντας μια σειρά ζημιογόνων επιχειρήσεων», είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει περίπτωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Βουλή να αποκλίνει σημαντικά του τελικού σχεδίου ο υπουργός απάντησε:
«Το προσχέδιο και ο τελικός προϋπολογισμός κάθε χρόνο διαφέρουν, γιατί αλλιώς τι νόημα θα είχε το προσχέδιο;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε πως το τελικό σχέδιο θα προκύψει στη βάση της συζήτησης (του προσχεδίου) στη Βουλή, αλλά και της συζήτησης με την Κομισιόν για μια σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει, όπως πώς θα καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ εφόσον έχει απορριφθεί η πρόταση για γενική μετάταξη προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

«Σε απόγνωση ο κ. Σαμαράς»
Ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την «χειρότερη της τελευταίας 30ετίας» και έκανε λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ οικονομικής αναποτελεσματικότητας».
«Σαμαράς ίσον Καραμανλής» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι από την ομιλία του κ. Σαμαρά φαίνεται να αποδέχεται τα πάντα και να υποστηρίζει πλήρως την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ όταν κυβερνούσε την χώρα, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής.
Επίσης εκτίμησε ότι ο αρχηγός της ΝΔ «βρίσκεται σε πραγματική απόγνωση, γιατί αλλιώς ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα που είμαι σίγουρος πως ούτε ο ίδιος δεν τα πιστεύει. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να πιστεύει αυτά τα παραμύθια για μικρά παιδιά, που λέει στους 'Έλληνες πολίτες».
Σχετικά δε με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε άλλου είδους πολιτικής, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι «αρχικά λέγαμε ότι δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ» και μάλιστα -τόνισε ο υπουργός- «προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να μην αναγκαστούμε να προσφύγουμε. Από τον Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο πήραμε τέσσερα πακέτα μέτρων και κάθε ένα από αυτά είχε ως στόχος να πεισθούν οι αγορές ότι η αναξιοπιστία της Ελλάδας έχει τελειώσει [...] κάθε φορά όμως οι αγορές δεν μας πίστευαν και είχαμε απέναντί μας μια ΕΕ δύσπιστη».
«Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση τότε συνειδητοποιήσαμε τι πραγματικά είχε συμβεί στην οικονομία και ποια είναι η πραγματική κατάσταση [...] Βλέπετε ότι το έλλειμμα για το 2009 ακόμη ανεβαίνει» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου περιγράφοντας τους λόγους που επέβαλαν την προσφυγή στο ΔΝΤ. Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook