Σε ρυθμούς... υπερεντατικών διαπραγματεύσεων, η κατάληξη των οποίων παραμένει αβέβαιη, κινείται η κυβέρνηση.
Το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασφυκτικό και μέχρι αύριο το βράδυ -το αργότερο- οι υπουργοί καλούνται να «δώσουν τα χέρια» με τους δανειστές για μια σειρά από προαπαιτούμενα που παρουσιάζουν δυσκολίες σε μεγάλο βαθμό.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, είναι το πολυνομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί ως τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ προτού εκπνεύσει το 2015.
Οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης) και των άλλων υπουργών με το κουαρτέτο είναι πυρετώδεις και οι διαφορές ορατές. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ριχτεί στη «μάχη» για το δεύτερο πακέτο μέτρων, ωστόσο στο φόντο υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» του ασφαλιστικού που θα αποτελέσει και τη «μητέρα των μαχών» με το νέο χρόνο. Για τον λόγο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται –εντός της ημέρας- οι συνομιλίες που θα έχει με τους δανειστές και ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Δρόμος με... εμπόδια
Κυρίαρχη αντίληψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι «υπάρχει μεγάλο πρεσάρισμα» με τα περιθώρια ελιγμών να είναι λιγοστά. «Υπάρχουν έντονες διαφωνίες», παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τα αποτελέσματα που θα αποτυπωθούν στη συμφωνία..
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντως, εμπόδια στο δρόμο για τη συμφωνία παραμένουν:
Tα «κόκκινα» δάνεια: η πλευρά των θεσμών ζητά να νομοθετηθεί η μεταβίβαση των δανείων σε distress funds, ενώ για Ιανουάριο φαίνεται να μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για τα καταναλωτικά δάνεια, αυτά της πρώτης κατοικίας καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Η ενέργεια: Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα αγοράσει από τη ΔΕΗ το 100% του ΑΔΜΗΕ, με στόχο το 49% είτε να πουληθεί, είτε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Οι δύο πλευρές, μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις, συμφώνησαν στη μετοχική σύνθεση και τη μέθοδο αποζημίωσης της ΔΕΗ. Εκκρεμότητα, ωστόσο, υπάρχει σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Ασυμφωνία υπάρχει τόσο για την ακριβή δομή του όπως και για το ποιος θα ασκεί τον έλεγχο. Βάσει της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου πάντως, στο νέο φορέα θα ενσωματωθούν πέραν της ακίνητης περιουσίας και των assets του ΤΑΙΠΕΔ (κινητή και μη), και η περιουσία του Δημοσίου στις τράπεζες, τα μετοχικά μερίδια των ΔΕΚΟ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις
Την ίδια ώρα, ανοιχτές τις... κεραίες τους κρατούν τα κομματικά στελέχη. Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα διαδικαστικά για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.
Στο «μικροσκόπιο» αυτής θα βρεθούν όλες οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, με το «βλέμμα» στραμμένο στις προκλήσεις του νέου χρόνου για κυβέρνηση και κόμμα.
Δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου, 2015