Απογοητευμένοι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί αφού σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκαν από το ΥπΑΑΤ θα μείνουν εκτός ενισχύσεων της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον καπνό (Μέτρο 214) και για το 2011. Αυτό έγινε γνωστό την περασμένη Τρίτη, 31 Μαΐου κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στην Αχαρνών 2, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Κουτσούκο. Παρά τις δυσάρεστες γι' αυτούς ειδήσεις, οι ίδιοι δηλώνουν ότι η συζήτηση με τον υφυπουργό διεξήχθη σε καλό κλίμα ενώ ο κ. Κουτσούκος απάντησε θετικά στο αίτημά τους να ενταχθούν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης της καπνοκαλλιέργειας όλοι οι ενεργοί παραγωγοί ακόμα και αυτοί που ξεκίνησαν την καλλιέργεια το 2010 και δεν έχουν δικαιώματα. Επίσης, υφυπουργός αναφέρθηκε στο Μέτρο 144, δηλαδή την επιστροφή των ενισχύσεων έως 9.000 ευρώ, λέγοντας ότι η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί για περίπου 41.500 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 12.500 έχουν λάβει την πρώτη δόση. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφεραν στους καπνοπαραγωγούς η καταβολή στους υπόλοιπους δικαιούχους, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Στη σύσκεψη, συμμετείχε 12μελής επιτροπή εκπροσώπων των Ομάδων Ενεργών Καπνοπαραγωγών από τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Πιερία, την Ελασσόνα, την Καβάλα, τη Δράμα και την Κομοτηνή. Σχολιάζοντας την αρνητική εξέλιξη για τον αποκλεισμό τους από τις ενισχύσεις του μέτρου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, οι καπνοπαραγωγοί αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, ότι τέτοιου είδους ενισχύσεις θα πρέπει να κατευθύνονται στους ενεργούς παραγωγούς. «Αν θέλουμε να επιβιώσει ένα εθνικό προϊόν και αν θελήσουμε να το εντάξουμε στο μέλλον σε καθεστώς ενισχύσεων θα πρέπει οι προσπάθειες να είναι στοχευμένες σε παραγωγούς οι οποίοι καλλιεργούν και σε καλλιέργεια που υπάρχει και δεν έχει εγκαταλειφθεί», τονίζουν χαρακτηριστικά. Περικοπές ενισχύσεων Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον διευθυντή της ΕΑΣ Πιερίας, κ. Θανάση Γκουντάρα ο οποίος μας τόνισε: «Οι Ομάδες Καπνού των ενεργών παραγωγών από την Μακεδονία και Θράκη, συναντήθηκαν την Τρίτη 31 Μαΐου, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Κουτσούκο. Η συνάντηση είχε θέμα τα μέτρα υπέρ των καπνοπαραγωγών οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση στα δικαιώματα κατά 50% από το 2006 έως το 2013 και ειδικά για το Μέτρο 214, το οποίο αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Όπως όλοι γνωρίζουν, το ποιοτικό παρακράτημα το οποίο δινόταν στους καπνοπαραγωγούς με το άρθρο 69 (με τον προηγούμενο κανονισμό 1782) σταμάτησε να δίνεται από το 2010 και μετά, διότι εφαρμόσθηκε ο νέος κανονισμός 73/2009, και το άρθρο 69 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 68, το οποίο αφορά τα ποιοτικά παρακρατήματα και την πολλαπλή συμμόρφωση. Με απλά λόγια σταμάτησε να δίνεται για το 2010 το ποιοτικό παρακράτημα και για τον λόγο αυτό δόθηκε η υπόσχεση από την πολιτεία ότι εφαρμόζοντας οι καπνοπαραγωγοί ολοκληρωμένη διαχείριση, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πενταετές πρόγραμμα και να διεκδικήσουν 935 ευρώ ανά εκτάριο από το 2011 και μετά»
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτά τα χρήματα δεν θα τα πάρουν φέτος οι καπνοπαραγωγοί αφού το υπουργείο δεν ήταν έτοιμο και δεν είχε συντάξει τον αντίστοιχο φάκελο μέσα στα χρονικά όρια μέχρι 15/3. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα την μη ένταξη στις εν λόγω επιδοτήσεις για την σοδειά του 2010 και 2011. Τα χρήματα αυτά αναμένονται να ξεκινήσουν να δίνονται από το 2013, όταν δηλαδή οι καπνοπαραγωγοί θα πληρωθούν για την σοδειά του 2012, αν γίνει τελικά και αυτό». Και οι νέοι στο Μέτρο 214 Όσον αφορά την πρόθεση του ΥπΑΑΤ να εντάξει στο Μέτρο 214 και τους νέους καπνοπαραγωγούς ο κ. Γκουντάρας αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο, οι παραγωγοί ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 214 και όσοι καλλιεργούν καπνό για πρώτη φορά. Στο Μέτρο 214, συμπεριλαμβάνονται μέχρι στιγμής οι παραγωγοί που καλλιεργούν καπνό και είχαν δικαιώματα από το 2006. Τώρα, ζητάμε να ενταχθούν και όσοι δεν είχαν δικαιώματα καπνού, δεν είχαν υποστεί απώλεια αλλά από εδώ και πέρα καλλιεργούν καπνό. Για το αίτημά μας αυτό υπήρξε προφορική αποδοχή από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά η απόφαση θα πρέπει και να θεσμοθετηθεί. Αυτό το μέτρο αφορά 128.000 στρέμματα και έχει ένα κονδύλι περίπου στα 60 εκατ. ευρώ». «9χίλιαρο» Όσον αφορά το γνωστό στους καπνοπαραγωγούς Μέτρο 144 (Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης κοινής οργάνωσης αγοράς) ο κ. Γκουντάρας δήλωσε: «Επίσης από το υπουργείο ανέφεραν ότι στο Μέτρο 144 το οποίο αφορούσε περίπου 42.500 αιτήσεις δόθηκαν χρήματα στους 12.500 παραγωγούς. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και μέχρι τέλος Ιουνίου θα δοθούν τα χρήματα και στους υπόλοιπους παραγωγούς και αναφερόμαστε στο γνωστό 9χίλιαρο.
Αυτό το 9χίλιαρο αφορά όσους παραγωγούς έχουν υποστεί απώλειες παραγωγής στην τριετία. Για απώλεια κάτω από 18.000 ευρώ, οι καπνοπαραγωγοί παίρνουν τα μισά χρήματα δηλαδή 7.500 ευρώ ενώ όσοι έχουν υποστεί μείωση πάνω από 18.000 ευρώ λαμβάνουν 9.000 ευρώ». Μέχρι το 2013 Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομάδας Καπνού της ΕΑΣ Πιερίας, κ. Κυριάκος Σιδηρόπουλος ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, 31 Μαΐου, δηλώνει απογοητευμένος ΑγροΤύπο: «Η συνάντηση με τον κ. Κουτσούκο έγινε για το Μέτρο 214 της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ώστε να ενταχθεί ο καπνός σε αυτό το πρόγραμμα. Αυτά τα προγράμματα ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2010. Εμείς είμαστε ενεργοί παραγωγοί. Μας είχαν πει ότι για το 2010 είναι δύσκολο να ενταχθούμε και περιμέναμε το 2011. Μάλιστα, πριν από δυο μήνες μας έστειλαν μια διαβούλευση για το πώς θα ενταχθούμε στο Μέτρο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και προχθές στην συνάντηση με τον υφυπουργό μας ανακοίνωσαν ότι για το 2011 δεν μπορούμε να ενταχθούμε και αντ' αυτού η διαδικασία μετατίθεται για την καλλιέργεια του 2012 πράγμα που σημαίνει ότι τα λεφτά θα τα πάρουμε το 2013». Να στηριχθεί η καλλιέργεια Και προσθέτει: «Συνολικά το μέτρο αφορά 128.000 στρέμματα με 93,5 ευρώ/στρέμμα. Εμείς σαν ενεργοί παραγωγοί και επειδή θέλουμε να στηρίξουμε την καλλιέργεια, ζητήσαμε να ενταχθούν και οι νέοι καπνοκαλλιεργητές οι οποίοι δεν έχουν δικαιώματα από καπνά και δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο Μέτρο 144 ούτε στο Μέτρο 214 αλλά ούτε και στα Σχέδια Βελτίωσης. Είμαστε παραγωγοί και για τον λόγο αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως η καλλιέργεια. Ως εκ τούτου επιθυμούμε να επιδοτηθεί αυτός που καλλιεργεί, οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον καπνό και όχι αυτοί που κάθονται και παίρνουν δικαιώματα. Η καπνοκαλλιέργεια έχει πέσει από τα 23 εκατ. κιλά καπνού, στα 7 εκατ. κιλά (για την ποικιλία Κατερίνης). Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Σιδηρόπουλος πρόσθεσε: «Ο κ. Κουτσούκος ήταν θετικότατος, συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα αλλά όταν στο τέλος μας λέει ότι και φέτος δεν μπορούμε να ενταχθούμε στην Ολοκληρωμένη και όλα πάνε πάλι ένα χρόνο πίσω εμείς πώς να αντιδράσουμε; Οι παραγωγοί υπολόγιζαν σε αυτό το εισόδημα».
Χρήστος Διαμαντόπουλος [email protected]
πηγή: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=65043
Δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου, 2011