Pellanet

«Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί» Έναρξη εκδηλώσεων και παρουσίαση λογοτύπου στη Βουλή των Ελλήνων – Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ξεκίνησαν σήμερα οι κοινές δράσεις του εορτασμού των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, με ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικήτας Κακλαμάνης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας. Τοποθετήθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς (με ζωντανή διαδικτυακή παρέμβαση) και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το κοινό λογότυπο της επετείου.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ανάμεσα στα άλλα πως φέτος, στη χρονική συγκυρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, συναντώνται και φωτίζονται η εθνική και η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Υπογράμμισε δε τον σπουδαίο ρόλο του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου προσωπικό όραμα υπήρξε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε επίσης ότι το 2021 είναι έτος προβληματισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, καθώς αναμένεται η έναρξη της μεγάλης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στόχος της οποίας θα πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών με έμφαση στη συμμετοχή των νέων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί βήμα «στους ρομαντικούς ευρωσκεπτικιστές», όπως τους χαρακτήρισε, ή ακόμη και στους «δύσπιστους» της ευρωπαϊκής ιδέας, καθώς δεν είναι απαραιτήτως αυτοί οι εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γόνιμος προβληματισμός –τόνισε– θα μας οδηγήσει στον εντοπισμό των ελλειμμάτων, των λαθών και των ατοπημάτων και θα μας οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να εξάρω τη σημασία της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ενότητος και αλληλεγγύης. Εκείνο όμως που θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως είναι ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία δημιουργήθηκε μια τόσο μεγάλη κοινότητα εθνών που βασίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση, στην ισότιμη συνεργασία, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 27 κράτη-μέλη, 27 διαφορετικές κρατικές οντότητες, η κάθε μία με τη δική της εθνική προσωπικότητα, τη δική της ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα, καλωσορίζοντας τη συλλογική προσπάθεια για την οικοδόμηση και ολοκλήρωση  του ευρωπαϊκού ιδεώδους, η οποία βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρεί την εθνική της ταυτότητα, προάγει τον πολιτισμό της και εφαρμόζει τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής».

Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ενωμένη Ευρώπη έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παραθέτοντας αποσπάσματα από ιστορικές ομιλίες του «εθνάρχη και πατέρα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ», όπως τον χαρακτήρισε, ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για την Ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν αδύνατον να μη συμμετέχει σε αυτή τη μοναδική ιστορικά και πολιτικά Ένωση, στην οποία βρισκόταν εξαρχής το μέλλον του ελληνικού λαού. Περαιτέρω, τόνισε ότι αυτά τα 40 χρόνια η χώρα μας ωφελήθηκε πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά από τη συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, ενώ σημείωσε και όσα η ίδια συνεισέφερε στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αφού αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Ευρώπη να κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά την πανδημία, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη του μέλλοντος πρέπει να έχει ενιαία φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Και κατέληξε ότι «μια τέτοια Ευρώπη είναι για εμάς το σπίτι μας. Γιατί όσο πιο ισχυρή είναι Ευρώπη τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η θέση της Ελλάδος. Είμαστε βαθιά ευρωπαϊστές και πιστεύουμε σε αυτή την Ευρώπη. Άλλωστε, της δώσαμε το ελληνικό όνομά της».

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη ο τροχός της ιστορίας δικαίωσε τις προσδοκίες γενεών και επιβεβαίωσε μια σχέση με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κατοχύρωσε τα σύνορά μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες. Απογείωσε την ύπαιθρο, τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας με κολοσσιαίους πόρους. Στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όταν πολλοί άλλοι μας γύρισαν την πλάτη.  Κατέστησε το ζητούμενο του τότε αυτονόητο του σήμερα, με την ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση, εργασία και τις ελεύθερες συναλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Άνοιξε πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες νέους. H Ευρωπαϊκή Ελλάδα πέτυχε τα τελευταία 40 χρόνια όσα δεν πέτυχε στα 160 προηγούμενα χρόνια της νεότερης ιστορίας της».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Υποστηρίζω σταθερά ότι η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ ήταν μια ορθή επιλογή για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς. Η κρίση της πανδημίας, όπως και η κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, αναδεικνύουν αδυναμίες και ελλείμματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την κοινωνική και πολιτική της ενοποίηση, με δημοκρατική εμβάθυνση και διαρκή ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η καλύτερη υπεράσπιση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι η διαρκής προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της σε μια Ευρώπη πραγματικά ενοποιημένη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς».

Η πανηγυρική συνεδρίαση έκλεισε με φωταγώγηση της πρόσοψης του κτηρίου της Βουλής με το λογότυπο της επετείου των 40 χρόνων.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου, 2021


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

16:05 - Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας