Pellanet

Ελλιείς οι έλεγχοι του κρατικού μηχανισμού για τα φορτηγά

Σαράβαλα φορτηγά, λεωφορεία από βαλκανικές χώρες αλλά και ελληνικά κινούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο, με τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος να ελλοχεύει. Πολλά φορτηγά κινούνται υπέρβαρα, χωρίς σωστή πρόσδεση φορτίων, με φθαρμένα ελαστικά και υπερβολική ταχύτητα. Την ίδια ώρα ο έλεγχος του κρατικού μηχανισμού τόσο για την κατάσταση των οχημάτων όσο και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας θεωρείται ελλιπής.
Η καταγγελία έρχεταιγια άλλη μια φορά από τους συνδικαλιστές οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. “Καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα και γλιτώνουμε στο παρά πέντε την τραγωδία. Για πόσο καιρό θα είναι η τύχη μαζί μας και δεν θα γίνει το μεγάλο ατύχημα, που για μας θα είναι έγκλημα;” αναρωτιέται ο Κώστας Κατσαβούνης, πρόεδρος του συνδικάτου οδηγών Μακεδονίας-Θράκης. «Ερείπια από Σκόπια, Βουλγαρία, Αλβανία, κατορθώνουν να παίρνουν άδεια για ογκώδη φορτία χωρίς να ελέγχονται εάν είναι ικανά να μεταφέρουν κανονικό φορτίο και δημιουργούν ατυχήματα” υποστηρίζει.
Ο κ. Κατσαβούνης περιγράφει ατύχημα που συνέβη τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύοντας τους ελλιπείς ελέγχους και τα ανεπαρκή μέτρα: “Στη διασταύρωση Καλοχωρίου, όπου κινούνται δεκάδες αυτοκίνητα το λεπτό, μια σκοπιανή νταλίκα, φορτωμένη με κοντέινερ, διαλύθηκε και ξάπλωσε στο δρόμο, γιατί δεν άντεχε το βάρος. Ευτυχώς δεν περνούσε κανένα αυτοκίνητο από δίπλα. Στο δρόμο της Καβάλας, στο ύψος του Περάματος, σκοπιανή νταλίκα φορτωμένη με κοντέινερ διαλύθηκε. Έχουμε δεκάδες περιπτώσεις καθημερινής ασυδοσίας στο οδικό δίκτυο Εκτός από την κακή κατάσταση μεγάλου αριθμού οχημάτων που εκτελούν μεταφορές, σημαντικές, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είναι και οι παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. “Οι οδηγοί αναγκάζονται από εργοδότες να εργάζονται ακόμη και 18 ώρες συνεχόμενα, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένοι πάνω στο τιμόνι και να υπάρχει ο κίνδυνος να κοιμηθούν». Από την πλευρά της τροχαίας υιοθετείται η άποψη ότι «Τα μεικτά κλιμάκια της νομαρχίας διενεργούν ελέγχους σε φορτηγά και λεωφορεία δώδεκα φορές το μήνα στους κύριους οδικούς άξονες ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2001. Δεν είναι ιδανική αλλά δεν είναι αυτή που ήταν πριν πέντε χρόνια. Τα υπέρβαρα, οι παράνομες ζεύξεις με ρυμούλκες και η επισφαλής φόρτωση έχουν περιοριστεί σημαντικά».

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι