Pellanet

ΕΝΦΙΑ: «Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση» ο νέος φόρος

Στα «απρόβλεπτα» του ΕΝΦΙΑ αναφέρεται σημερινή ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι ο φόρος ακινήτων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση.

«Οι εφορίες δεν προλαβαίνουν καν να αντιμετωπίσουν τα παράπονα των φορολογουμένων» σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, παραθέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός αγρότη από τη Θεσσαλία που έλαβε ειδοποίηση για να πληρώσει 815.569 ευρώ ΕΝΦΙΑ, ενώ τα ετήσια κέρδη του από την παραγωγή σιτηρών δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Διευκρινίζεται πάντως ότι σε αυτήν την περίπτωση η εφορία αντελήφθη γρήγορα το λάθος.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης το «χαράτσι» των 95.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού», κάτι που είναι «αδύνατον», όπως λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος. Σημειώνει δε, ότι υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει για τις «παράλογες» συνέπειες που θα είχε ο νέος φόρος, αλλά η προειδοποίηση αυτή προφανώς αγνοήθηκε. Η Süddeutsche Zeitung ενημερώνει τους αναγνώστες ότι η ελληνική λέξη «χαράτσι» έχει τουρκική ρίζα, κάτι που, στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν προοιωνίζει τίποτα καλό», καθώς θυμίζει τις αναγκαστικές εισφορές που είχαν επιβάλει οι Οθωμανοί.

Το σημερινό «χαράτσι» συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη χαρά στους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά το πολιτικό κόστος είναι υψηλό, σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας. Όλα για το πρωτογενές πλεόνασμα Ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επικρίνει τον ΕΝΦΙΑ και υπόσχεται να τον καταργήσει μετά την άνοδό του στην εξουσία, αναφέρεται στην ανταπόκριση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του 2015 με δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο θα περιέλθει σε αδιέξοδο και δεν θα μπορεί να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που συνεπάγεται εκλογές» τονίζει η Süddeutsche Zeitung και καταλήγει ως εξής: «Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον σκόπελο καθιερώνοντας πληρωμή του φόρου σε έξι έως επτά δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ήδη η ελληνική στατιστική υπηρεσία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι παρόλα αυτά τα έσοδα του φόρου- κατ΄εκτίμηση γύρω στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ- μπορούν να προσμετρηθούν στο 2014. Αυτό είναι σημαντικό για την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα (και για το 2014). Μόνο σε αυτήν την περίπτωση βλέπει πιθανότητες να διαπραγματευθεί ένα νέο κούρεμα χρέους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». www.newsbomb.gr

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου, 2014


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook