Pellanet

Επ’ αόριστον απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών

Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς καύσιμα, λόγω της επ' αόριστον απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, και εν όψει της αναχώρησής τους για τις διακοπές, πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ σπεύδουν για ανεφοδιασμό στα βενζινάδικα, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν ήδη «στεγνώσει».

Οι ουρές έξω από τα πρατήρια, καθώς και τα ακινητοποιημένα φορτηγά κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας έχουν προκαλέσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα.

Ειδικότερα, το μποτιλιάρισμα στην εθνική οδό επικεντρώνεται στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Τα βυτιοφόρα έχουν σταθμεύσει στο ύψος της οδού Τατοΐου, στη δεξιά πλευρά του δρόμου στο ρεύμα προς Λαμία, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα να κινούνται με αργούς ρυθμούς μέχρι τον κόμβο της οδού Λιοσίων.

Παράλληλα, κυκλοφοριακά προβλήματα εντοπίζονται κατά τόπους και μέσα στην πόλη, καθώς οι ουρές που σχηματίζονται στα βενζινάδικα, δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, που αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Φοβούμενοι τις επιπτώσεις, ήδη από το απόγευμα της Κυριακής έξω από τα βενζινάδικα σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων.

Όσον αφορά στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, τα προβλήματα αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς την Τρίτη αποφασίζουν για απεργία και οι βενζινοπώλες.

Όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, όσα πρατήρια ήταν ανοιχτά την Κυριακή «στέγνωσαν» ήδη. Ο κ. Κιούσης δήλωσε ότι την Τρίτη θα συνεδριάσουν και οι βενζινοπώλες για να αποφασίσουν εάν θα απεργήσουν, σε ένδειξη αντίδρασης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Όσον αφορά στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, το πρόβλημα επιτείνεται, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έχουν αποκλείσει τις εξόδους από τα διϋλιστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε τα ιδιωτικής χρήσης φορτηγά και βυτιοφόρα των εταιριών να ανεφοδιάσουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε, στη ΝΕΤ το πρωί της Δευτέρας, αισιόδοξος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσω και του διαλόγου έως το τέλος της εβδομάδας η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.

Οι παράγοντες της αγοράς και κυρίως όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απεργία αυτή έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους, οι οποίες καταγράφουν πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι και περίμεναν αυτό το διάστημα, στην καρδιά του καλοκαιριού και στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απειλείται ακόμη και η ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών δήλωσαν ότι δεν θα προμηθεύσουν με καύσιμα ούτε και τα καράβια.

Από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αναμένεται σταδικά να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, ακόμη και με βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Αυτοκινήτων και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «άνοιγμα» του κλειστού επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και στη δημιουργία εταιρειών οδικού μεταφορέα.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών συζητήθηκε και εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα.

Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα.

Οι εταιρείες οδικού μεταφορέα θα έχουν τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, εξάλλου, ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.