Pellanet

Επικριτικά σχόλια από την αντιπολίτευση για τη στήριξη της απασχόλησης

Με επικριτικά σχόλια υποδέχθηκε η Αντιπολίτευση την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για προγράμματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης. Καθόλου τυχαία δε, δεν θεωρούν την ανακοίνωση μέτρων για το κρίσιμο θέμα της ανεργίας, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.
Όπως επισημαίνουν, ο καθένας βέβαια με το δικό του τρόπο, αν η κυβέρνηση ήθελε να καταπολεμήσει την ανεργία δεν θα ακολουθούσε την πολιτική του μνημονίου που γεννά ανέργους.
Επίσης μιλούν για μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ξανά στο παρελθόν και κόλλησαν σε διάφορα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, μιλούν για μέτρα αναποτελεσματικά, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, που σε κάθε περίπτωση δημιουργούν επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Ακόμη, φωτίζουν και τις παράπλευρες απώλειες τέτοιων μέτρων, όπως είναι η καλλιέργεια στις επιχειρήσεις νοοτροπίας εισφοροαποφυγής.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, «μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και με καθυστέρηση ενός χρόνου, ο πρωθυπουργός, έσπευσε -υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής- να εξαγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας».
«Στα θύματα των αδιέξοδων πολιτικών του -μισθωτούς και συνταξιούχους- υποσχέθηκε "κοινωνικό μέρισμα", χωρίς να προσδιορίζει το πώς και το πότε. Η ανεργία, ήδη, έχει σκαρφαλώσει στο 12%, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τους 600.000 και η προοπτική για το επόμενο διάστημα προβλέπεται εφιαλτική. Επιπλέον, 300.000 χαμένες θέσεις εργασίας αναμένονται μέχρι το 2012, όπως η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011» προσθέτει.
«Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου, που αγνοεί την Ανάπτυξη και καθυστερεί τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, που θα τονώσουν την Απασχόληση και θα αναχαιτίσουν την Ανεργία. Τα μέτρα που εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση εσπευσμένα, για την αντιμετώπιση της Ανεργίας είναι: Μέτρα "ξαναζεσταμένα", χρησιμοποιημένα αρκετές φορές στο παρελθόν, προγράμματα του ΟΑΕΔ, που έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο, μέτρα χωρίς αντίκρισμα, χωρίς ελπίδα».
«Μοναδική "καινοτομία", η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Πρόκειται για ένα μέτρο, που η ευρωπαϊκή του εμπειρία είναι αρνητική, αφού όπου εφαρμόστηκε δεν έφερε αποτελέσματα. Είναι πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και η χρηματοδότησή του, μέσω της διευθέτησης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ - ΟΑΕΔ, εκπέμπει και καλλιεργεί μια νοοτροπία εισφοροαποφυγής για τις επιχειρήσεις. Επίσης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα του ΙΚΑ, που σε συνδυασμό με την κρατική υποχρηματοδότηση, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων» υποστηρίζει ο κ. Βρούτσης και καταλήγει:
«Όλοι σήμερα γνωρίζουν και συνομολογούν ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ουσιαστική αντιμετώπιση της Ανεργίας: Περνά μέσα από ένα νέο Δυναμικό, Αναπτυξιακό Προσανατολισμό της Οικονομίας μας. Εξασφαλίζεται, μέσα από Στοχευμένες, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά με ισχυρά κίνητρα, Δράσεις ενίσχυσης της Απασχόλησης. Επιτυγχάνεται μέσα από την αποδοτική ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, που σήμερα "λιμνάζουν". Όλα αυτά, όμως, απουσιάζουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Γι' αυτό και οι πολίτες απογοητεύονται και δεν προσδοκούν τίποτα, πλέον, από αυτές».
Το ΚΚΕ αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του: «Με νέα ψέματα και απατηλές υποσχέσεις ο πρωθυπουργός προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και τους άνεργους μπροστά στις εκλογές».
»Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι απώλειες των εργαζομένων είναι προσωρινές και ότι η κυβέρνηση θα τις αποκαταστήσει. Τα μέτρα που πάρθηκαν όπως η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, τα 40 χρόνια για ασφάλιση, η κατάργηση της 5ετίας για τις γυναίκες, η ανατροπή εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ελευθερία στις απολύσεις και άλλα, δεν είναι προσωρινά. Είναι κρατικές πολιτικές υπέρ της πλουτοκρατίας. Είναι μεγάλο ψέμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους ανέργους. Δίνει ζεστό χρήμα στη μεγάλη εργοδοσία.»
»Είναι μεγάλη απάτη ότι με το δήθεν νέο μοντέλο οικονομίας θα βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι και θα πάψουν οι επιχειρηματίες να είναι κρατικοδίαιτοι. Και χρήμα ζεστό παρέχει στην πλουτοκρατία και φθηνή εργατική δύναμη. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης και είναι το καπιταλιστικό. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής, συνεχίζεται η ίδια. Οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.»
«Ο λαός πρέπει να δώσει απάντηση. Με την οργάνωση του αγώνα και την ψήφο του. Δεν πρέπει η ψήφος του να πάει χαμένη, να είναι άσφαιρη. Πρέπει να πάει εκεί που φοβάται το σύστημα: στο ΚΚΕ, στη Λαϊκή Συσπείρωση» καταλήγει το ΚΚΕ.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ.Στρατούλης επισημαίνει: «ο πρωθυπουργός, αντί να δώσει δουλειές και στήριξη στους ανέργους που παράγει σωρηδόν η πολιτική του, πρόσφερε σήμερα νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις».
»Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την ανεργία είναι υποκριτικό, γιατί οι κατεδαφιστικές πολιτικές του μνημονίου που συνυπέγραψε και εφαρμόζει, δηλαδή η μείωση των μισθών, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι δημιουργούν στρατιές ανέργων. Τα δάκρυά του για τους ανέργους είναι κροκοδείλια, γιατί με το μνημόνιο προωθεί την περικοπή ακόμα και αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012».
»Τα προγράμματα που εξάγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, απλά ανακυκλώνουν προσωρινά τους ανέργους μεταξύ τους και εξασφαλίζουν φτηνή και εργατική δύναμη στο κεφάλαιο. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα δεν είναι νέα ούτε στηρίζονται με νέους δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους. Είτε είναι τρέχοντα είτε εγκεκριμένα και καθυστερημένα το τελευταίο δεκάμηνο για γραφειοκρατικούς λόγους, που συγκεντρώθηκαν να εξαγγελθούν όλα μαζί για λόγους εντυπώσεων».
»Δεν ωφελούνται ουσιαστικά από αυτά οι άνεργοι, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες δίνονται ως νέα δώρα από χρήματα του ΟΑΕΔ ή από κοινοτικούς πόρους οι επιδοτήσεις του 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και άλλες χαριστικές χρηματοδοτήσεις για να διασώσουν ή να δημιουργήσουν επισφαλείς θέσεις εργασίας που θα εξαερωθούν μετά τη λήξη του χρόνου της επιδότησής τους».
»Ταυτόχρονα η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ανοίγει το δρόμο για μείωσή τους στο άμεσο μέλλον με τραγικές συνέπειες για τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών της.»
Επειδή όσο ισχύει το μνημόνιο τόσο θα αυξάνει και η ανεργία στη χώρα μας, η λύση βρίσκεται στην αποδέσμευση απ' αυτό και στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Έτσι μόνο μπορούν να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την πραγματική αντιμετώπιση της ανεργίας.»
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να πουλάει στους ανέργους φύκια ως μεταξωτές κορδέλες και να κάνει τον τροχονόμο στις απολύσεις. Πρέπει επιτέλους να πάρει μέτρα παρεμπόδισης τους, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.
Πολύ αιχμηρή η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που καταγγέλλει «τη φιέστα της κυβέρνησης που στήθηκε με τη βοήθεια των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΒ».
«Την κυβέρνηση δεν την έπιασε ο πόνος για τους άνεργους. Την λαϊκή καταδίκη προσπαθεί να αποφύγει. Τη λαϊκή ψήφο προσπαθεί να υφαρπάξει εν όψει Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επενδύοντας στην αγωνία και τον πόνο των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, στις μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, επιχειρεί ταυτόχρονα και να δώσει μέσω του ΟΑΕΔ νέο «ζεστό» και άφθονο χρήμα στους μεγαλοεργοδότες και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ακόμα πιο φτηνής και ευέλικτης εργατικής δύναμης για λογαριασμό των εργοδοτών» προσθέτει το ΠΑΜΕ.
«Τα αντίστοιχα προγράμματα ''ενεργούς στήριξης της απασχόλησης'' στο παρελθόν στο όνομα της στήριξης των νέων, των γυναικών άλλων κατηγοριών είχαν ως αποτέλεσμα της αύξηση της ανεργίας (πιο μαζικές απολύσεις μη επιδοτούμενων εργαζομένων), τη γενίκευση της προσωρινής - προσωρινής - μερικής απασχόλησης. Τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα - φιλοδωρήματα ελεημοσύνης. Ούτε οι νέοι και οι νέες, ούτε οι γυναίκες μπορούν να βρουν δουλειά και να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπή μισθό μέσα από τέτοιου είδους προγράμματα. Μόνο οι μεγαλοεργοδότες εξασφαλίζουν φθηνή εργατική δύναμη» επισημαίνει το ΠΑΜΕ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας: «Ένας χρόνος χρειάστηκε για να επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ανεργίας. Το επιχείρησε σήμερα εξαγγέλλοντας επιχειρησιακά μέσα και προγράμματα που μεγάλος αριθμός τους έχουν εξαγγελθεί έχουν εγκριθεί αλλά μέχρι τώρα καρκινοβατούν.»
»Τα ''λιμνάζοντα αποθεματικά'', η μη υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για αξιοποίηση κοινοτικών πόρων αποτέλεσαν μέχρι σήμερα εμπόδια για την προώθηση και υλοποίηση των στοιχειωδών παρεμβάσεων. Γι΄αυτά αποκλειστική υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση».
Για τη Δημοκρατική Αριστερά, «η τόνωση και αναθέρμανση της παραγωγής, η ενίσχυση της καινοτομίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενεργοποίηση και αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αποτελούν άμεσες πολιτικές και ενέργειες που η κυβέρνηση όφειλε να τις έχει ήδη προωθήσει».
Για «πολυδάπανες ασπιρίνες» μιλούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «ο πρωθυπουργός ομολόγησε έμμεσα ότι οι εξαγγελίες του για την ανεργία θα αποδειχθούν σύντομα πολυδάπανες ασπιρίνες, αν η χώρα δεν αλλάξει παραγωγικό μοντέλο. Ο ίδιος όμως και η κυβέρνησή του προωθούν επίμονα το είδος των επενδύσεων που καταστρέφουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργούν.»
»Με πρόσθετα μέτρα και πρόσθετη ύφεση να διαφαίνονται ήδη στον ορίζοντα, μήπως τελικά το σημερινό πακέτο προορίζεται απλώς να αμβλύνει τις επιπλέον επιπτώσεις της πολιτικής του;» Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook