Pellanet

Επίθεση αυτοκτονίας την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά, σε επίθεση αυτοκτονίας την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:30 και στόχος ήταν μίνιμπας της αστυνομίας. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Οι δέκαπέντε από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και οι δύο σοβαρά τραυματισμένοι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπει σε μίνιμπας των τουρκικών ΜΑΤ που βρίσκοταν στην πλατεία και τελικά πυροδότησε τη βόμβα έξω από το όχημα, χάνοντας ο ίδιος τη ζωή του.
Από την έκρηξη τραυματίστηκε επίσης ελαφρά μία Ελληνίδα, που μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο και έχει ήδη πάρει εξιτήριο. H αστυνομία απέκλεισε την πλατεία και ολόκληρο το κέντρο της Κωνσταντινούπολης την ώρα που κάποιοι τραυματίες μεταφέρονταν στα νοσοκομεία ή και έλαβαν επί τόπου βοήθεια από ιατρικό προσωπικό.
Η πόλη, όπως δήλωσε ο νομάρχης Κωνταντινούπολης, τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς για την Κυριακή είχαν αναβληθεί, λόγω κακοκαιρίας, οι εορτασμοί της τουρικής εθνικής εορτής της 29ης Οκτωβρίου.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την επίθεση ευθύνονται οι Κούρδοι αυτονομιστές, σημειώνοντας ότι την Κυριακή έληγε η μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το ΡΚΚ.
Στην Κωνσταντινούπολη έχουν σημειωθεί αρκετές βομβιστικές επιθέσεις για τις οποίες ευθυνόταν το ΡΚΚ, όμως οι πιθανοί δράστες είναι πολλοί: Πίσω την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση το 2003 ήταν η Αλ-Κάιντα ενώ άλλες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν αποδοθεί σε αριστερές οργανώσεις όπως το DHKP-C. O Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επσκεπτόταν την Κυριακή πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με σημαντικό κουρδικό πληθυσμό, προχώρησε σε έκκληση ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε μαζί, είμαστε αδέρφια».
«Αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν τον στόχο μας για ειρήνη, ενότητα και ανάπτυξη και όσοι απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Τουρκίας δεν θα τύχουν ανοχής» υπογράμμισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για το αν έχει σημασία ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα και ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν στοιχεία. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:22 - Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά: «Εξόχως σημαντική και καίριοι οι παράμετροι στην επιστολή προς τον ομόλογο σας της Αιγύπτου για να εξασφαλιστεί η θετική προς ημάς έκβαση της υπόθεσης»

11:15 - Συνάντηση Σταμενίτη – Δήμα: Στο επίκεντρο το έργο κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

11:13 - Προώθηση πρόσκλησης της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Λεπτοκαρυάς και της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ανατολικού Ολύμπου

11:10 - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

11:07 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για τις περιπτώσεις των ακινήτων σε «Φιλιππάκου» (Συνοικία Νέας Τραπεζούντας), «Καψάλη»: «Ηθικό να εξαιρεθούν τα ακίνητα αυτά από την καταβολή τιμήματος εξαγοράς»

10:18 - Σάκης Αρναούτογλου από Λισαβόνα: Η Ευρώπη του αύριο χτίζεται με κοινωνική συνοχή, αξιοπρεπή στέγαση για όλους και φωνή στους Νέους.

10:15 - Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ του Βασιλείου της Ισπανίας

09:02 - Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

07:11 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

10:40 - ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ