Pellanet

Ετοιμάζονται για τις γιορτές οι ελατοπαραγωγοί στον Ταξιάρχη -Πότε αρχίζει η πώληση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, οι τιμές

Με 70.000 λαμπάκια φωταγωγήθηκαν φέτος τα δύο χριστουγεννιάτικα έλατα στην κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, απ’ όπου τα τελευταία χρόνια δίνεται, πανελλαδικά, το «σύνθημα» για την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων στη χώρα.

Αντίστοιχα ισχυρό «φως» αναμένουν για φέτος οι παραγωγοί και στις πωλήσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων, καθώς προσβλέπουν σε νέο ρεκόρ δεκαετίας, προσδοκώντας ότι θα ξεπεραστεί το υψηλό του 2020, όταν είχαν πουληθεί 28.000 έλατα. Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, ελατοπαραγωγός Γιάννης Ξάκης, υπογραμμίζοντας ότι σε συνέχεια της περσινής καλής χρονιάς, φέτος «αναμένουμε οι πωλήσεις μας να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τις 30.000 δέντρα».

«Έκρηξη» λάμψης στον ουρανό από τα 70.000 λαμπάκια
Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, το ένα από τα δύο δέντρα που κοσμεί την κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη Χαλκιδικής είναι ύψους δέκα μέτρων και στολίστηκε με 50.000 λαμπιόνια και το άλλο, αυτό που είναι φυτεμένο στη γη, είναι οκτώ μέτρων και έχει πάνω του 20.000 λαμπάκια.

Η φωταγώγηση των ελάτων έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά φέτος, την παραμονή της γιορτής του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, χθες, Κυριακή 7/11, στις οχτώ το βράδυ.

Σταθερές οι τιμές, από 27/11 στο «πόστο» τους
Αν και ακόμη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση που απαιτείται προκειμένου οι ελατοπαραγωγοί να ξεκινήσουν τη διακίνηση των δέντρων στα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, ο κ. Ξάκης εκτιμά ότι αυτός και οι συνάδελφοί του θα βρίσκονται στα «πόστα» τους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, στις 27 Νοεμβρίου.

Μένοντας πιστοί στην παράδοση, «θα τιμήσουμε και φέτος τη φήμη μας, τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα», σημείωσε, προσθέτοντας «οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, διαθέτουν στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ελάτων, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι και φέτος θα μείνουν σταθερές και θα κυμανθούν στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως εξήγησε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα “παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής …τα βρίσκουν στη μέση».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης σημείωσε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους».

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, ενώ στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ώς και 2000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να τού παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. «Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκη», διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξάκης επανέλαβε ότι «κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν …θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», ενώ για ακόμη μια φορά κάλεσε τους Έλληνες να δώσουν «ψήφο» εμπιστοσύνης στα έλατα Ταξιάρχη και «να μην ενδώσουν στα εισαγόμενα από Δανία ή Βουλγαρία ή απ’ όπου κι εάν έρχονται στη χώρα μας».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη ανέφερε ότι για έκτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη θα εξάγουν έλατά τους στην Κύπρο, όπου αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 1800 δέντρα. Επισήμανε δε, ότι με το που δοθεί το σήμα για την έναρξη της διακίνησης, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα μεταφέρουν περί τα 20 δέντρα στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στη Θεσσαλονίκη.

Απαιτητική η καλλιέργεια του ελάτου
Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Όπως εξήγησε, ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα, μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ήδημ εμείς (οι κάτοικοι του Ταξιάρχη) έχουμε στα “σκαριά” εκατομμύρια έλατα, αφού, κάθε χρόνο, την περίοδο που κόβουμε και μεταφυτεύουμε, σπέρνουμε ταυτόχρονα».

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου, 2021


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.