Φεύγει από το χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης η οικογένεια του Βασίλη Β., του 14χρονου που σκότωσε με δύο μαχαιριές τον φίλο και συμμαθητή του, Τάσο Ν. Χθες και μετά την απολογία του στην Ε' τακτική ανακρίτρια, ο ανήλικος δράστης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ δεκτό αναμένεται να γίνει το αίτημα διενέργειας ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.
Και ενώ οι αποκαλύψεις για τις λεπτομέρειες του αποτρόπαιου φονικού συνεχίζουν να σοκάρουν, ειδικοί αναφέρουν ότι τα πραγματικά αίτια που όπλισαν το χέρι του ανηλίκου και τον οδήγησαν στο πρωτοφανές έγκλημα πρέπει να αναζητηθούν στη συσσωρευμένη ένταση και στο ασταθές ψυχολογικό υπόβαθρό του.
Την ίδια ώρα, μετά τα όσα ακούστηκαν για επιθετική και παραβατική συμπεριφορά του 14χρονου δράστη στο σχολείο, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παύλος Ματζιάρης, δήλωσε στο «Εθνος» ότι «το παιδί δεν είχε εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά στο σχολείο, τουλάχιστον όχι πιο έντονη από όση δείχνουν τα παιδιά της ηλικίας του».
Ψυχολογική υποστήριξη
Πάντως ούτε χθες στο Γυμνάσιο Γέφυρας πραγματοποιήθηκαν μαθήματα και εξετάσεις, ενώ στις σχολικές αίθουσες βρέθηκαν ψυχολόγοι και σύμβουλοι παιδαγωγικής ευθύνης για να μιλήσουν με τα παιδιά.
Μιλώντας στο «Εθνος», η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγκελίδου είπε ότι το θύμα έφερε σημάδια πίεσης στον τράχηλο, γεγονός που σημαίνει ότι ο δράστης τον έπιασε από το λαιμό και τον έσφιξε με δύναμη, ενώ εκτός από τα δύο τραύματα με μαχαίρι στον τράχηλο -το ένα σχεδόν του έκοψε την καρωτίδα και το άλλο ήταν στον αυχένα- υπήρχε και ένα τρίτο τραύμα στο πρόσωπο, στη γωνία της μύτης.
Ο 14χρονος Βασίλης απολογήθηκε για περισσότερες από 2,5 ώρες χθες στην ανακρίτρια, ενώ σε κάποια στιγμή, λόγω της έντασης και της ψυχολογικής φόρτισης, ζήτησε να μην προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τη σκηνή του εγκλήματος και η διαδικασία διακόπηκε για 15 λεπτά.
«Δεχόταν για καιρό έντονη ψυχολογική πίεση και καταπίεση. Αυτό λέει συνέχεια και σε αυτό αποδίδει το τραγικό γεγονός. Πιστεύω ότι βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ και δεν έχει επανέλθει πλήρως», δήλωσε στο «Εθνος» ο συνήγορός του, Θόδωρος Σιμόπουλος.
Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν -ο δράστης είναι κάτω των 15 ετών και ο Ποινικός Κώδικας δεν προβλέπει εγκλεισμό-, η επιμέλεια ανατέθηκε στους γονείς του και αυτό σημαίνει ότι για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά του στο μέλλον, ποινικά υπόλογοι θα είναι και εκείνοι.
Επίσης, θα παρακολουθήσει ψυχολογικό πρόγραμμα σε κρατικό ή ιδιωτικό ίδρυμα που θα ορίσουν οι δικαστικές αρχές, ενώ απαγορεύτηκε η μετάβαση και η διαμονή του στη Γέφυρα, τόπο καταγωγής του ίδιου και του θύματος όπου έγινε το άγριο έγκλημα το οποίο αποκαλύφθηκε το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης θα μεταβεί σε άλλη πόλη, κοντά σε συγγενικά του πρόσωπα, ενώ σταδιακά θα μετακομίσουν εκεί οι γονείς και ο αδελφός του, καθώς είναι πλέον και για εκείνους πολύ δύσκολο να μένουν στο ίδιο χωριό με την οικογένεια του θύματος, με την οποία μάλιστα διατηρούσαν φιλικές σχέσεις.
«Με απαξίωνε συνεχώς»
«Με μείωνε και με απαξίωνε συνεχώς, έχω μετανιώσει, αλλά αυτό δεν αλλάζει ό,τι έγινε», είπε και μάλιστα δυο-τρεις φορές χθες ενώπιον της ανακρίτριας ο 14χρονος δράστης, ο οποίος ήταν εξαιρετικά φορτισμένος.
«Εχουμε να κάνουμε με ένα παιδί και πρέπει να ψάξουν σοβαρά οι ειδικοί τι το ώθησε να κάνει αυτήν την πρωτοφανή ενέργεια», μας είπε ο συνήγορός του, Θ. Σιμόπουλος, όταν ωστόσο ρωτήθηκε εάν δεχόταν bullying από τον Τάσο ή από άλλα παιδιά, απάντησε: «Το bullying είναι μια επιδητευμένη λέξη, εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεχόταν ψυχολογική πίεση και καταπίεση την οποία και δεν άντεξε».
Στη διάρκεια της απολογίας του περιέγραψε τον τσακωμό που είχε με τον Τάσο στην αυλή του σχολείου, έδωσε στοιχεία για την πορεία που ακολούθησαν τα δύο παιδιά μέχρι το σπίτι του δράστη και τον καβγά που είχαν εκ νέου όταν εκείνος εμφανίστηκε με το μαχαίρι, ωστόσο σταμάτησε να μιλάει όταν έφτασε στο σημείο όπου έπρεπε να αναφερθεί στη σκηνή του άγριου εγκλήματος.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Μετακόμιση για λόγους προστασίας
Η μετακόμιση του 14χρονου Βασίλη Β. και κατ' επέκταση της οικογένειάς του, δεδομένου ότι οι γονείς έχουν την επιμέλειά του, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αφενός να προστατευτεί το ίδιο το παιδί από τυχόν περιστατικό αντεκδίκησης από το περιβάλλον του θύματος και αφετέρου για να μην προκαλείται το περί δικαίου αίσθημα της οικογένειας του επίσης 14χρονου νεκρού παιδιού.
«Είναι ένας περιοριστικός όρος και όχι μόνιμη κατάσταση, που επιβλήθηκε για να προστατευτεί ο δράστης. Είναι καλό για το παιδί να αποστασιοποιηθεί για λίγο από το περιβάλλον του χωριού που του θυμίζει όσα πέρασε και όσα έγιναν», λέει στο «Εθνος» ο συνήγορός του, Θ. Σιμόπουλος, προσθέτοντας ότι η οικογένεια θα μετακομίσει σε άλλη περιοχή, την οποία και θα γνωρίζει μόνο η Αστυνομία.
Εισαγγελέας και ανακρίτρια, έχοντας γνώση της δικογραφίας, έκριναν ότι ο 14χρονος πρέπει να απομακρυνθεί από τη μικρή κοινωνία των 4.500 κατοίκων της Γέφυρας, ενώ ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι συμφωνούν ότι αυτό έπρεπε να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο για μια οικογένεια να φύγει από τον τόπο κατοικίας της, αλλά σκέφτομαι πόσο εχθρικό θα είναι το περιβάλλον ενός μικρού χωριού απέναντι σε έναν 14χρονο που διέπραξε ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα και θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η απόφαση των δικαστικών αρχών», μας λέει η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΑΠΘ, Ευθυμία Συγκολλίτου.
Σύμφωνα με την κ. Συγκολλίτου, το νέο περιβάλλον θα βοηθήσει τον 14χρονο να «ανασυνταχθεί ψυχολογικά», η παρακολούθησή του από ειδικούς θα γίνεται σε συνθήκες που δεν θα του θυμίζουν τι συνέβη, ενώ επιπλέον θα το προστατεύει από «επιθέσεις» συγγενών του θύματος, κατοίκων του χωριού, φίλων του και άλλων. Την ίδια ώρα και η οικογένεια του θύματος, όπως λέει η καθηγήτρια, θα μπορέσει να βιώσει το δράμα της χωρίς τον κίνδυνο να βλέπει καθημερινά ή συχνά τον δράστη.
«Οφείλουμε να γνωρίζουμε τη νέα διεύθυνση της οικογένειας, προκειμένου να παρακολουθούμε αν τηρούνται οι περιοριστικοί όροι», λένε αξιωματικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι δεν θα παρέχουν προστασία στην οικογένεια και ότι αυτή δεν πρέπει να αλλάξει όνομα.
«Για το χωριό είναι ένας δολοφόνος και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Ούτε για τον δράστη που είναι ένα 14χρονο αγόρι, αλλά ούτε για τους γονείς και συγγενείς του θύματος που θα το βλέπουν να κυκλοφορεί ενώ το δικό τους παιδί δεν βρίσκεται στη ζωή. Οι δικαστικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας γιατί πρέπει να γίνει αυτό, άλλωστε ίσως και χωρίς να επιβληθεί αυτός ο όρος η οικογένεια να αποφάσιζε να φύγει», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης.
Θα κινδύνευε
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν στο «Εθνος» ότι η απομάκρυνση του 14χρονου και της οικογένειάς του κρίθηκε επιβεβλημένη από όλους. «Σε αυτή τη φάση που το γεγονός είναι τόσο πρόσφατο πρέπει αφενός να προστατευτεί η οικογένεια του θύματος και αφετέρου ο δράστης. Η παρουσία του 14χρονου θα προσθέτει επιπλέον πόνο, ίσως και οργή στους γονείς, στους συγγενείς και στους κατοίκους του χωριού, ενώ από την άλλη πλευρά ο δράστης θα ήταν δακτυλοδεικτούμενος και θα κινδύνευε από λεκτικές και άλλου τύπου επιθέσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μετακόμιση σε ένα άγνωστο περιβάλλον θα βοηθήσει επίσης τους ψυχολόγους, τους παιδοψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους και να παρακολουθούν τον 14χρονο δράστη με μεγαλύτερη ασφάλεια και για περισσότερο χρόνο.
«Η κοινότητα βλέπει πολύ αρνητικά τον θύτη και ίσως σε ένα δεύτερο επίπεδο πρέπει να γίνει ''δουλειά'' και σε αυτήν, αλλά είναι νωπό ακόμη το περιστατικό και επειδή μιλάμε για ένα πρωτοφανούς αγριότητας έγκλημα δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις», σημειώνει η κ. Συγκολλίτου.
Πηγή: ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου, 2016