Pellanet

Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για τις ανθρωπιστικές σπουδές

Τις προτάσεις του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας για την ανάπτυξη, τη διάδοση και τη διατήρηση της κλασσικής παράδοσης καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με γραπτή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος J. Potočnik, αρμόδιος για την επιστήμη και την έρευνα, υπογράμμισε τη στήριξη της Ευρ.Επιτροπής στις δράσεις για την προώθηση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας, που αφορούν τη διάδοση και τη διαφύλαξη της κλασσικής παράδοσης.

"Οι κλασσικές γλώσσες καθώς και η αρχαία και μεσαιωνική ιστορία αποτελούν αναπόσπαστες συνιστώσες της κοινής μας κληρονομιάς, αλλά εναπόκειται στα κράτη μέλη ή στους οικείους ομοσπονδιακούς φορείς να αποφασίσουν σε ποιούς τομείς θα υπάρξει ερευνητική δραστηριότητα.

Οι μεταφράσεις λατινικών και αρχαίων ελληνικών κειμένων είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός» [1], και ειδικά στο σκέλος του για παροχή στήριξης στη λογοτεχνική μετάφραση. Τέσσερις τομείς του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης (2007-2013) προσφέρουν επίσης δυνατότητα στήριξης μεταφραστικών προσπασθειών", δήλωσε ο Επίτροπος Potočnik.

Στο στάδιο της αξιολόγησης από την Ευρ. Επιτροπή, βρίσκονται οι απαντήσεις στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Συνεργασία». Η συμμετοχή αφορά σε υποβολή ερευνητικών έργων σχετικά με την πολιτισμική πολυμορφία και τη χρήση γλωσσών επικοινωνίας στην ιστορία της ανθρωπότητος καθώς και με τον ρόλο της ευρωπαϊκής ιστορίας στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Άνθρωποι» (προώθηση της κινητικότητας των ερευνητών) χρηματοδοτούνται περισσότερα από 20 έργα αρχαίας, μεσαιωνικής ή σύγχρονης ιστορίας.

Στο πρόγραμμα εργασίας «Ιδέες» (έρευνα αιχμής «από τη βάση προς την κορυφή»), τα ζητήματα γλώσσας, ιστορίας και κλασσικού πολιτισμού εξετάζονται στο πλαίσιο ορισμένων έργων, που χρηματοδοτούνται από τις επιτροπές «The human mind and its complexity» (Ο ανθρώπινος νους και η πολυπλοκότητά του), «Cultures and cultural productions» (Πολιτισμοί και πολιτιστικές παραγωγές) ή «The study of the human past» (Η μελέτη του παρελθόντος της ανθρωπότητος).

Στο πρόγραμμα «Ικανότητες» υποστηρίζεται η δημιουργία υποδομής με σκοπό την προώθηση της ψηφιοποίησης των δεδομένων για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την πολιτιστική κληρονομιά (DARIAH [2]).

Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου ζήτησε επίσης αξιολόγηση του έργου της ομάδος εμπειρογνωμόνων για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που συστάθηκε το Μάιο 2006. Ο Επίτροπος εξήγησε ότι οι εργασίες της εξετάζουν κυρίως την προσφορά και την προστιθέμενη αξία των ανθρωπιστικών επιστημών στην ευρωπαϊκή έρευνα για ιστορικά θέματα.

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

09:52 - Μιχάλης Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη ούτε του ελληνικού λαού, ούτε των Ευρωπαίων

09:49 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού σε Μόναχο, Βουκουρέστι και Βελιγράδι

10:46 - Άλλο ένα σκάφος με μετανάστες στα Χανιά – Το ένατο μέσα σε τέσσερις μέρες

08:51 - ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

11:09 - Πορεία για τα Τέμπη στα Γιαννιτσά – Σε Εξέλιξη

12:38 - Επίσκεψη του τμήματος Μηχανικών του 1ου ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Γιαννιτσών

11:42 - Στο 3ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης «Δυναμικές και ανθεκτικές καλλιέργειες το κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»

11:38 -   Ο  ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

11:35 - Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν

11:32 - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-Κοπή πίτας