Pellanet

Φωτιά τα ξενόγλωσσα βιβλία

Τα ράφια με τα σχολικά βοηθήματα -για κάθε μάθημα σε κάθε τάξη δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου- καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο χώρο σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Μπροστά από αυτά, δεκάδες γονείς, μόνοι ή μαζί με τα παιδιά τους, ξεφυλλίζουν τα βιβλία προσπαθώντας με αγωνία να καταλήξουν σε αυτό που θα τα βοηθήσει να καλύψουν τα κενά τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους στις σχολικές αίθουσες. «Αυτά που φεύγουν πιο πολύ είναι τα σχολικά εγχειρίδια για τα βασικά μαθήματα (γλώσσα, μαθηματικά, κ.λπ.), τα οποία προσφέρουν επιπλέον πληροφοριακό υλικό, ασκήσεις και λύσεις», εξηγεί στον «Α» ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου, Απόστολος Βαρβέρης. Μικρότερη ζήτηση, αλλά όχι μηδαμινή, γνωρίζουν τα βοηθήματα για τα δευτερεύοντα σχολικά μαθήματα, ενώ το κόστος του κάθε βιβλίου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το είδος του μαθήματος. Το κόστος για τα βοηθήματα στα βασικά μαθήματα των τάξεων του δημοτικού υπολογίζεται στα 40 ευρώ, ενώ, αν κάποιος γονιός επιλέξει ολόκληρο το «πακέτο», θα χρειαστεί να καταβάλει έως και 90 ευρώ. Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και οι γονείς των μαθητών του γυμνασίου, με τον τελικό λογαριασμό στο ταμείο του βιβλιοπωλείου να γράφει περί τα 100 ευρώ για το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων. Από τα 100 ευρώ ξεκινάει η «λυπητερή» μόνο για τα μαθήματα της κάθε κατεύθυνσης του λυκείου, ενώ το κόστος για το πακέτο όλων των μαθημάτων μπορεί να αγγίξει και τα 200 ευρώ. «Φωτιά» τα ξενόγλωσσα «Χρυσάφι» αναγκάζονται να πληρώνουν οι γονείς και τα ξενόγλωσσα βιβλία, στα οποία οι τιμές είναι φιξαρισμένες από τους εισαγωγείς και οι οικονομικές λύσεις σπανίζουν. «Εξάλλου, οι περισσότεροι έρχονται με έτοιμη λίστα και κατευθύνονται απευθείας στα βιβλία των εκδοτικών οίκων με τα οποία συνεργάζονται τα φροντιστήρια των ξένων γλωσσών. Αυτή η καθοδηγούμενη πώληση έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να καθορίζονται σε εξοργιστικό βαθμό από την πίεση των εισαγωγέων», αναφέρει ο κ. Βαρβέρης. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος κάθε ξενόγλωσσου βιβλίου -ακόμη και όσων θεωρούνται ελλιπή ως προς την ύλη- κυμαίνεται στα 25-30 ευρώ, με το συνολικό λογαριασμό να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 150 ευρώ. «Ακριβά αλλά...» Μητέρα ενός μαθητή της ε' δημοτικού, η Κατερίνα Στρατού δαπανά κάθε χρόνο περίπου 70-80 ευρώ για την αγορά σχολικών βοηθημάτων. Συνυπολογίζοντας και το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων βγάζει ένα λογαριασμό 200 ευρώ. «Είναι ακριβά, αλλά τι να κάνεις όταν το παιδί σου χρειάζεται επιπλέον βοήθεια σε κάποια μαθήματα;», αναρωτιέται η ίδια. Τα ξενόγλωσσα βιβλία είναι αυτά που επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό της Κερασούλας Κουκοτίδου, μητέρας ενός μαθητή που φοιτά στη γ' γυμνασίου. «Ξοδεύω περίπου 150 ευρώ και κάθε χρόνο οι τιμές αυξάνονται. Είναι μεγάλο το ποσό, αλλά οι γνώσεις της ξένης γλώσσας είναι απαραίτητες. Επίσης κάθε φορά που ο γιος μου αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάποιο σχολικό μάθημα αγοράζουμε το αντίστοιχο βοήθημα», παραδέχεται η κ. Κουκοτίδου.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:22 - Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά: «Εξόχως σημαντική και καίριοι οι παράμετροι στην επιστολή προς τον ομόλογο σας της Αιγύπτου για να εξασφαλιστεί η θετική προς ημάς έκβαση της υπόθεσης»

11:15 - Συνάντηση Σταμενίτη – Δήμα: Στο επίκεντρο το έργο κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

11:13 - Προώθηση πρόσκλησης της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Λεπτοκαρυάς και της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ανατολικού Ολύμπου

11:10 - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

11:07 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για τις περιπτώσεις των ακινήτων σε «Φιλιππάκου» (Συνοικία Νέας Τραπεζούντας), «Καψάλη»: «Ηθικό να εξαιρεθούν τα ακίνητα αυτά από την καταβολή τιμήματος εξαγοράς»

10:18 - Σάκης Αρναούτογλου από Λισαβόνα: Η Ευρώπη του αύριο χτίζεται με κοινωνική συνοχή, αξιοπρεπή στέγαση για όλους και φωνή στους Νέους.

10:15 - Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ του Βασιλείου της Ισπανίας

09:02 - Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

07:11 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

10:40 - ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ