Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν σημαίνει μόνο ότι η οικογένεια μπαίνει στους χειμερινούς ρυθμούς: πρωινό ξύπνημα και απογευματινό τρέξιμο για εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι γονείς γνωρίζουν ότι το χέρι θα μπει πολύ βαθιά στην τσέπη, διότι ακόμη και η δημόσια δωρεάν παιδεία απαιτεί: αγορά σχολικών ειδών, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αθλητισμό, μουσική, χορό, και φυσικά εντατικά ενίσχυση διδασκαλίας για τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις!
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από 5,2% και με την ακρίβεια να σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά, ακόμη κι αν οι φροντιστές μέσης εκπαίδευσης και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών διατηρούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα, οι οικογενειάρχες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις εξωσχολικές δραστηριότητες και κόβουν απ' όπου μπορούν.
Ψάχνουν για το φθηνότερο!
Η Ευαγγελία Ασημίδου θα στείλει την κόρη της σε φθηνότερο ωδείο φέτος, διότι τα δίδακτρα, από την προηγούμενη χρονιά ακόμη, της φαίνονταν τσουχτερά. "Η κόρη μου κάνει πιάνο. Πέρυσι πληρώναμε περίπου 1.100 ευρώ τον χρόνο και έκανε μάθημα δύο φορές την εβδομάδα. Μία θεωρητικά και μία πιάνο. Φέτος που θα είναι σε μεγαλύτερη τάξη τα δίδακτρα θα αυξηθούν και ήδη ψάχνω για φθηνότερο ωδείο. Το κακό με το ωδείο είναι ότι, όταν κάνεις όργανο, σου χρεώνουν το μάθημα σαν ιδιαίτερο, αφού είσαι μόνος σου με τον καθηγητή", λέει.
Η κόρη της Ευαγγελίας πηγαίνει και μπαλέτο. "Πέρυσι με δύο φορές την εβδομάδα από μία ώρα τα δίδακτρα ήταν 700 ευρώ τον χρόνο. Φέτος δεν ξέρω πόσο θα αυξηθεί", λέει.
Τώρα αν κάποιος γονιός επιθυμεί να στείλει το παιδί του σε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα πρέπει να υπολογίσει ότι για κάθε ενότητα μαθημάτων για το ECDL (είδος διπλώματος επάρκειας που πιστοποιεί τη γνώση υπολογιστών σε διαφορετικά προγράμματα) θα πληρώσει περίπου 180 ευρώ. "Επέλεξα μια άλλη λύση", λέει η Γεωργία. "Κάνω ιδιαίτερα στον γιο μου, τα οποία στοιχίζουν 20 ευρώ η ώρα. Έτσι με έξι ώρες, δηλαδή με 120 ευρώ, θα μπορέσει να δώσει εξετάσεις για τη μία ενότητα. Γλιτώνω περίπου 60 ευρώ, αλλά θα πρέπει να υπολογίσω και το ποσό που πληρώνουμε κάθε φορά που δίνει κάποιος εξετάσεις" εξηγεί.
Τελικά ίσως μόνο ο αθλητισμός να στοιχίζει λιγότερο. Παράδειγμα, τα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα κολύμβησης του Ποσειδωνίου στοιχίζουν 35-45 ευρώ τον μήνα και μάλιστα οι προπονήσεις είναι καθημερινές! Εξαρτάται βέβαια σε ποιον αθλητικό σύλλογο απευθύνεσαι, σε ποια σχολή και φυσικά ποιο άθλημα κάνεις. Για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, ανάλογα με την ομάδα, στοιχίζει 40-60 ευρώ τον μήνα, το τένις όμως 80 ευρώ τον μήνα!
Ένα... αυτοκίνητο στο φροντιστήριο!
Μπορεί στο δημοτικό και στο γυμνάσιο οι γονείς να υπολογίζουν στα έξοδα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τη βενζίνη για τις μετακινήσεις και τον χρόνο που χάνουν καθημερινά στον δρόμο, όμως στη β' και στη γ' λυκείου θα πρέπει να υπολογίζουν το ποσό που στοιχίζει ένα αυτοκίνητο προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Να μια μικρή γεύση: Στη γ' λυκείου με 17 ώρες φροντιστήριο την εβδομάδα ο γονιός πληρώνει την παραπαιδεία 4.100 έως 4.700 ευρώ τον χρόνο. Αντίθετα, αν κάποιος επιλέξει να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα για μαθήματα πεδίου, τότε η ταρίφα είναι 30 ευρώ την ώρα και 45 ευρώ η μιάμιση ώρα. Σε αυτή την περίπτωση κάποιος μπορεί να δώσει 7.500-8.000 τον χρόνο σε ιδιαίτερα! Οι παραπάνω μάλιστα αποτελούν ενδεικτικές αλλά όχι ακριβές περιπτώσεις, καθώς και στον χώρο των φροντιστών υπάρχουν οι... φίρμες. Για παράδειγμα, υπάρχει μαθηματικός που παίρνει 60 ευρώ την ώρα για ιδιαίτερο, ενώ αντίστοιχες τιμές εξασφαλίζουν και άλλες ειδικότητες φροντιστών.
Στο σημείο αυτό βέβαια να επισημάνουμε ότι ειδικά τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, βλέποντας την οικονομική κρίση που χτυπά τα νοικοκυριά, όχι μόνο έχουν κρατήσει στάσιμες τις τιμές των μαθημάτων, αλλά προχωρούν σε ειδικά πακέτα παρέχοντας επιπλέον διευκολύνσεις σε γονείς και μαθητές, προσφέροντας περισσότερες ώρες διδασκαλίας.
Και επειδή η... διά βίου εκπαίδευση δεν τελειώνει ποτέ, οι φοιτητές που θέλουν να μάθουν μία ακόμη ξένη γλώσσα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μία χρονιά ιταλικών για αρχάριους στοιχίζει περίπου 1.200 ευρώ σε φροντιστήριο της πόλης, ενώ τα δημοφιλέστερα και δυσκολότερα ισπανικά στοιχίζουν περισσότερο (1.400-1.600).
Αγγλικά στο σπίτι με τη μαμά
"Ο μήνας αυτός είναι μήνας εγγραφών. Και όταν έχεις δύο παιδιά στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, σημαίνει ότι το χέρι σου θα μπει πολύ βαθιά στην... ξηλωμένη σου τσέπη", λέει η Δέσποινα Δημητριάδου, που φέτος αποφάσισε να κάνει η ίδια αγγλικά στα παιδιά της στο σπίτι, για να γλιτώσει τα επιπλέον χρήματα του φροντιστηρίου. "Έπρεπε φέτος να δώσω 830 ευρώ τον χρόνο στα αγγλικά του μικρού, που είναι στη Β senior, και 960-1.000 ευρώ για την τάξη του Lower του μεγάλου. Έχοντας τελειώσει αγγλική φιλολογία, νομίζω ότι μπορώ να τους κάνω εγώ μάθημα", λέει η Δέσποινα, που λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων έπαψε να δουλεύει σε φροντιστήρια. "Περίμενα έναν διορισμό που δεν ερχόταν. Αντίθετα ήρθαν τα παιδιά. Δεν είχα βοήθεια από πουθενά να τα μεγαλώσω, ο άνδρας μου έχει μαγαζί και έλειπε όλη τη μέρα. Έμεινα σπίτι για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Τώρα το ζαχαροπλαστείο που έχουμε πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Απολύσαμε τη μία υπάλληλο που είχαμε και, αφού έχω πλέον χρόνο αλλά όχι χρήματα, αποφάσισα να κόψω για φέτος τουλάχιστον το φροντιστήριο". Makthes.gr
Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, 2010