Pellanet

Η Μεσογειακή Διατροφή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Την εκπόνηση συντονισμένης στρατηγικής για την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως " μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κομισιόν μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ. κ. Γιάννης Γκλαβάκη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε να μάθει με ποιό τρόπο θα προωθήσει η Κομισιόν την πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες η Κομισιόν είχε δεσμευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα αυτή, η οποία πρόκειται να εξετασθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2009 από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO. Η έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας υιοθετήθηκε την δεκαετία του '90, αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και χαρακτηρίζεται από γνώσεις, τεχνικές και τεχνογνωσία όπως ο χορός, η μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που αποτελούν κύριο γνώρισμα μιας ομάδας ή ενός πολιτισμού. Εξ ορισμού λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκλαβάκης, "η Μεσογειακή Δίαιτα, δίνει στους μεσογειακούς λαούς μια αίσθηση κοινής ταυτότητας καθώς προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου διατροφής τους". Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στο τελικό κείμενο που υπέβαλλαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της UNESCO από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο, ενσωματώθηκαν εισηγήσεις από διάφορες ομάδες και ιδιωτικούς οργανισμούς, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της μεσογειακής διατροφής. Ολοκληρώνοντας ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζει ότι η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως "μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας θα έχει πολλαπλά και αθροιστικά οφέλη: από την μία προωθείται η σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Από την άλλη η αναγνώριση συνιστά και ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τον κορμό της μεσογειακής διατροφής

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:49 - Άμεσα συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για απόπειρα ληστείας

13:46 - Εκδήλωση παρουσίασης «έξυπνου και ψηφιακού θερμοκηπίου» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τη Cisco

13:45 - Α. Τζιτζικώστας: «Στις 5 Μαρτίου θα παρουσιάσω το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία»

13:42 - Στην ΚτΥπ για το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών, ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης

13:55 - Δήμος Αλμωπίας-Κοπή βασιλόπιτας του «Βοήθεια στο Σπίτι»

13:49 - Επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Πέλλας στο Δημαρχείο Έδεσσας

13:43 - Δήμος Κασσάνδρας- Ομιλία με θέμα “Ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον: Αντιμετωπίζοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό και εντοπίζοντας τη Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων”

13:39 - Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Να μην γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό»

13:37 - Συνάντηση της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνάς Αηδονά με Δημάρχους της Π.Ε. Χαλκιδικής

12:45 - ΕΥΛΟΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ