Pellanet

Η Μεσογειακή Διατροφή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Την εκπόνηση συντονισμένης στρατηγικής για την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως " μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κομισιόν μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ. κ. Γιάννης Γκλαβάκη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε να μάθει με ποιό τρόπο θα προωθήσει η Κομισιόν την πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες η Κομισιόν είχε δεσμευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα αυτή, η οποία πρόκειται να εξετασθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2009 από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO. Η έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας υιοθετήθηκε την δεκαετία του '90, αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και χαρακτηρίζεται από γνώσεις, τεχνικές και τεχνογνωσία όπως ο χορός, η μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που αποτελούν κύριο γνώρισμα μιας ομάδας ή ενός πολιτισμού. Εξ ορισμού λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκλαβάκης, "η Μεσογειακή Δίαιτα, δίνει στους μεσογειακούς λαούς μια αίσθηση κοινής ταυτότητας καθώς προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου διατροφής τους". Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στο τελικό κείμενο που υπέβαλλαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της UNESCO από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο, ενσωματώθηκαν εισηγήσεις από διάφορες ομάδες και ιδιωτικούς οργανισμούς, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της μεσογειακής διατροφής. Ολοκληρώνοντας ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζει ότι η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως "μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας θα έχει πολλαπλά και αθροιστικά οφέλη: από την μία προωθείται η σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Από την άλλη η αναγνώριση συνιστά και ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τον κορμό της μεσογειακής διατροφής

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:49 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΔΙΑ

13:47 - Ανακαινίζονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο & Νέα Έφεσο και κατασκευάζεται ο 4ος δημοτικός παιδικός σταθμός στην Καρίτσα

13:45 - ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ¨Αγαπώ τη ζωή, Αγαπώ το σώμα μου¨

13:42 - Ελάτε να χτίσουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα εμπνεύσει, θα συνθέσει και θα νικήσει!

13:39 - ΔΙ.Μ.Ε.Α.: Δυναμική παρουσία με ενημερωτικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια στην 88η ΔΕΘ

10:25 - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΙΩΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

10:05 - Συγχαρητήρια Δημάρχου Πέλλας και Γεν. Γραμματέα για την εκλογή του νέου Προέδρου στην Πανελλήνια Ένωση Γ.Γ.

09:55 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

09:34 - Συγχαρητήρια Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στους κορυφαίους αθλητές – Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024

09:31 - Ωράριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας