Pellanet

Η Μεσογειακή Διατροφή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Την εκπόνηση συντονισμένης στρατηγικής για την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως " μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κομισιόν μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ. κ. Γιάννης Γκλαβάκη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε να μάθει με ποιό τρόπο θα προωθήσει η Κομισιόν την πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες η Κομισιόν είχε δεσμευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα αυτή, η οποία πρόκειται να εξετασθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2009 από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO. Η έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας υιοθετήθηκε την δεκαετία του '90, αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και χαρακτηρίζεται από γνώσεις, τεχνικές και τεχνογνωσία όπως ο χορός, η μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που αποτελούν κύριο γνώρισμα μιας ομάδας ή ενός πολιτισμού. Εξ ορισμού λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκλαβάκης, "η Μεσογειακή Δίαιτα, δίνει στους μεσογειακούς λαούς μια αίσθηση κοινής ταυτότητας καθώς προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου διατροφής τους". Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στο τελικό κείμενο που υπέβαλλαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της UNESCO από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο, ενσωματώθηκαν εισηγήσεις από διάφορες ομάδες και ιδιωτικούς οργανισμούς, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της μεσογειακής διατροφής. Ολοκληρώνοντας ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζει ότι η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως "μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας θα έχει πολλαπλά και αθροιστικά οφέλη: από την μία προωθείται η σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Από την άλλη η αναγνώριση συνιστά και ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τον κορμό της μεσογειακής διατροφής

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:09 - Πορεία για τα Τέμπη στα Γιαννιτσά – Σε Εξέλιξη

12:38 - Επίσκεψη του τμήματος Μηχανικών του 1ου ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Γιαννιτσών

11:42 - Στο 3ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης «Δυναμικές και ανθεκτικές καλλιέργειες το κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»

11:38 -   Ο  ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

11:35 - Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν

11:32 - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-Κοπή πίτας

18:17 - ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

14:44 - Κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών

13:42 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Δεν θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή απορριμμάτων την 28η Φεβρουαρίου – Κανονικά η αποκομιδή την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου

13:12 - Σε εκδήλωση για την ενεργειακή αναβάθμιση που οδηγεί στην πράσινη μετάβαση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Κ. Κεχαγιαδάκης