Συζήτηση με υποψήφιους ευρωβουλευτές διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και ο επικεφαλής της Σπύρος Πέγκας, στην Αίθουσα Νερού, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία της μαζικής συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, σε ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι περισσότερο ενεργή σε ευρωπαϊκά θέματα.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» Σπύρος Πέγκας. «Οι ευρωεκλογές μας αφορούν όλους. Μας στενοχώρησε πολύ το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό αποχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε. Πρέπει να πηγαίνουν οι άνθρωποι να ψηφίζουν. Οι νέοι έχουν απαξίωση για όλη αυτήν τη διαδικασία και πρέπει εμείς να τους πείσουμε και να έρθουν να επιλέξουν τους ανθρώπους που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Θέλουμε να είναι πιο ενεργή η Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή της στην Ευρώπη. Θέλουμε να δούμε τη Θεσσαλονίκη ως πρότυπο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις και όχι να τρέχει να τις φτάσει», επισήμανε ο κ. Πέγκας.
Αμέσως μετά ακολούθησε η συζήτηση με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές κομμάτων, στην οποία συμμετείχαν οι: Γιώργος Νούσκαλης υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποψήφιος ευρωβουλευτής Νέα Αριστερά, Μυρτώ Σαμαρά- Οικονόμου υποψήφια ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Περικλής Χατζηνάκος υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΟΣΜΟΣ.
«Οι νεαροί φρονώ ότι δεν είναι απολιτίκ, όπως κάποιοι θέλουν να τους χαρακτηρίζουν. Ίσως εκφράζουν μία στάση αντίπολιτικ και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί. Αρχίζουν και ενδιαφέρονται τον τελευταίο καιρό γιατί βλέπουν ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να εμπιστευτούν και ότι η αποχή δεν τους συμφέρει. Η αποχή είναι ένα τρόπος συντήρησης μιας κατάστασης. Με την αποχή δεν έχουμε πολιτική αλλαγή. Οι προοδευτικές δυνάμεις, προσπαθούμε να ακυρώσουμε αυτήν την επιλογή και να πούμε στους νέους και νέες, ότι μόνο με τη συμμετοχή μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Σε επίπεδο θεσμών και άμεσης δημοκρατίας έχουμε πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Νούσκαλης.
Από την πλευρά του, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε πως οι ευρωεκλογές είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε και υπερτοπικά ζητήματα. «Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι χαμηλό στις ευρωεκλογές. Κάτι κάνουμε λάθος όσες και όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική. Ο κόσμος έχει χάσει την πίστη του ότι η πολιτική είναι κάτι το κοινωνικά χρήσιμο. Η πολιτική στην πραγματικότητα έχει απαξιωθεί, έχει περιοριστεί σε μία προσπάθεια πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχει δημιουργήσει τάση αποσύνδεσης από το τι θέλει ο κόσμος στην πραγματικότητα. Η πολιτική αντιπαράθεση μετασχηματίζεται σε ένα παιχνίδι ρόλων. Να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο αλλά βάσει πραγματικών ζητημάτων. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσεων. Οι επιπτώσεις αυτών των κρίσεων βιώνονται με αρκετά πιο έντονο τρόπο από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Οι συνθήκες που ζούμε στην Ελλάδα, δεν οδηγούν σε μία εισαγόμενη κρίση. Έχει να κάνει με τον τρόπο που διαμορφώνεται η ελληνική οικονομία. Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει αφήσει ένα μεγάλο τραύμα στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε.
Η κα. Σαμαρά- Οικονόμου χαρακτήρισε πλήρως κατανοητή την αποχή, αλλά δεν τη θεωρεί υπεύθυνη στάση από την πλευρά των πολιτών. «Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές μοιάζουν σαν ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Απλά υπάρχουν και κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνουν. Ζούμε σε μία κοινωνία που όλοι σκέφτονται ατομικά. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει και όραμα. Έχει σχέση και με τη μη έμπνευση και με την εποχή που ζούμε, μέσα στο στρες και μέσα στο άγχος, να μη βρίσκουμε νόημα. Βρίσκω προβληματικό στην πολιτική το πόσο εμπλέκεται η περιουσιακή κατάσταση κάποιου που θέλει να ασχοληθεί με αυτήν. Αν αποκλείεσαι από κάτι, μπορεί μετά να το απορρίπτεις. Πολύς κόσμος το θεωρεί πολύ μακριά με αποτέλεσμα είτε να πάει προς τα άκρα, είτε να απέχει. Η Ευρώπη αποτυγχάνει όσο αδυνατεί να εμπνεύσει, όσο στερείται οράματος. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας, η αποκατάσταση του ευρωπαϊκού οράματος», ανέφερε.
Ο κ. Χατζηνάκος υπογράμμισε ότι η αποχή έχει όνομα, πρόσωπο και πολιτική ταυτότητα, ενώ υποστήριξε πως οι πολίτες έχουν μεγάλη ανάγκη να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για τη συμμετοχή, αλλά δεν υπάρχει μια πολιτική που θα το εφαρμόζει αυτό στην πράξη. Από τη μία υπάρχει διάθεση, από την άλλη υπάρχει ένα πλαίσιο που αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια. Ο πολίτης αποθαρρύνεται να συμμετέχει. Η αποχή είναι αποτέλεσμα πολιτικών πράξεων και του συστήματος. Θα νικήσουμε την αποχή μόνο αν καθίσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι. Όσο αρνούμαστε να κάνουμε αυτό απλό, τόσο η συμμετοχή στα κοινά θα μειώνεται. Η σχέση του επιτελικού κράτους και το ότι όλα συγκεντρώνονται στην Αθήνα δεν βοηθάει. Εσείς ως αυτοδιοικητική παράταξη να βρείτε τις δυνάμεις και να απαιτήσουμε ένα μοντέλο μητροπολιτικής διαχείρισης», σχολίασε.
Έπειτα, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική και στην υγεία, στη βιωσιμότητα, στην εξωστρέφεια, στην εξάλειψη του ρατσισμού, στο αστικό περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή και στη θεσμική θωράκιση, που είναι και οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος της «Θεσσαλονίκης Για Όλους». Οι ίδιοι, ανέλυσαν τις θέσεις τους έχοντας στο επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τις πιθανές λύσεις που μπορεί η ευρωπαϊκή συμμετοχή να προσφέρει. Πολίτης από το κοινό επισήμανε πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρείτε κάτι το κακό. Αντίθετα είναι κάτι καλό που βοηθά όλες και όλους να αντιμετωπίζουν θέματα με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο, ακόμα και στην καθημερινότητά τους.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό.
Τη συζήτηση συντόνισε η Καλλιόπη Πασιά, μέλος της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους».
Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου, 2024